USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Перший пам’ятник кликуну з’явився у Луцьку

24 Серпня 2015 12:15
На розі вулиць Лесі Українки та Сенаторки Левчанівської у Луцьку з’явилась перша скульптура кликуна. Невелику бронзову скульптуру встановили на невеликому підвищенні із каменю. Планується облаштування ще декількох схожих фігур в інших частинах міста.

Урочисте відкриття нової скульптури відбулось у День міста, 23 серпня.

Міська рада ще у березні цього року оголосила конкурс «Луцький кликун», метою якого є виготовлення низки невеликих скульптур «Луцький кликун». Мовляв, даний проект має патріотично-виховне та просвітницьке значення, адже залучатиме лучан до вивчення історії свого міста, сприятиме здійсненню історико-культурних розвідок в царині краєзнавства, виховуватиме любов та гордість за своє місто. Окрім того, на думку авторів проекту, скульптури «Луцький кликун» викликатимуть позитивні емоції та враження у туристів, формуватимуть туристичний маршрут у місті та додаватимуть йому неповторності.
В епоху Середньовіччя кликун повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях. У Луцьку ж кликуни, окрім іншого, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун.

Скульптура відразу сподобалась дітворі. Адже із-за невеликих розмірів глашатая, вони могли сфотографуватись з ним у повний ріст та потримати його за руку. До слова, у рамках проекту планується облаштування ще декількох схожих фігур у інших частинах міста.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у місті вирішили відродити древню професію кликуна. В день 930-річчя Луцька, 23 серпня, кликун у середньовічному одязі гукав з мурів Луцького замку. У міській раді обіцяють, що відтепер щодня о 12:00, а у вихідні та святкові дні о 12:00 та 19:00, кликун із в'їзної вежі Луцького замку сповіщатиме городян про те, що у місті все добре, а також виголошуватиме інформацію про важливі події, що відбуваються у місті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Юзік Показати IP 24 Серпня 2015 12:23
Як задовбали з тими пам'ятниками. Чим не комуністи.
Крук до Юзік Показати IP 24 Серпня 2015 12:31
Це історія нашого міста невігласе.
Ігор до Юзік Показати IP 24 Серпня 2015 13:14
Головне,що не такі,як ти ! Вічноневдоволена тварина ..
лучанка Показати IP 24 Серпня 2015 12:52
Ідею поцупили у польського Вроцлава - там всюди маленькі бронзові "краснолюдки" (гноми), їх декілька десятків, у найнесподіваніших образах і місцях
Крук до лучанка Показати IP 24 Серпня 2015 13:54
Такі бронзові скульптури взагалі характерні всім європейським містам і є дуже популярними серед жителів цих міст і туристів.
Степан Бандера Показати IP 24 Серпня 2015 14:02
Аби металошукачі не прихопили. Буде дуже шкода, якщо вирвуть із живим
Оксана Показати IP 24 Серпня 2015 19:07
Сьогодні фотографувалися біля "Кликуна",а він вже хилитається...вчора тільки його відкрили...треба його закріпити добре ,юо можуть поцупити...
лучанин до Оксана Показати IP 25 Серпня 2015 23:52
вже підбрили
перехожий Показати IP 24 Серпня 2015 23:36
Якийсь гном під стовпом. Яка убогість і неповага до історії. Черговий скульптурний понос ....
Ігор до перехожий Показати IP 25 Серпня 2015 00:30
Понос-це ти !
Придуркам Показати IP 25 Серпня 2015 22:28
Треба було ще меншого зробити і заховати на клумбі в квітах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus