USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«П’ятий предмет – це не обов’язок, а можливість», – завідувачка відділу тестування на Волині про особливості реєстрації на ЗНО-2021

4 Лютого 2021 08:00
До реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання потрібно підійти зважено – необхідно вибирати саме ті предмети, сертифікати з яких знадобляться для вступу до омріяного вищого навчального закладу.

Як розповіла завідувачка відділу ЗНО та моніторингових досліджень Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Корнейко Суспільному Волинь, готуючись до реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання, учасникам варто звернути увагу насамперед на вибір предметів.

«Випускнику варто обрати саме ті предмети, які потрібні у свідоцтві про здобуття загальної середньої освіти, а також ті, які необхідні абітурієнту для вступу до закладів вищої освіти. Оскільки державна підсумкова атестація складається у формі ЗНО, то ми прекрасно розуміємо, що ці два процеси, ДПА та ЗНО, накладаються. І оскільки є обмежений вибір предметів, звичайно, варто не випустити з уваги найактуальніше. Тому я рекомендую потенційним учасникам зовнішнього незалежного оцінювання розпочати процес реєстрації на основну сесію з вивчення додатку 4 до умов прийому до закладів вищої освіти в Україні у 2021 році. Якщо ми говоримо про абітурієнтів, то, звичайно, – з правил прийому до омріяного вишу для того, аби, обираючи предмети для ЗНО, вибрати саме ті, сертифікати з яких потрібно здавати для участі під час конкурсу. Тобто треба підійти зважено до процедури реєстрації – це перший крок, на який ми очікуємо від потенційних учасників ЗНО», – сказала вона.

Як наголосила, успішна реєстрація передусім залежить від того, до якої категорії належить учасник і наскільки він знає особливості проведення реєстрації своєї категорії.

«Реєстрація дещо різниться для випускників закладів загальної середньої освіти, учнів, студентів закладів профтехосвіти та коледжів, які здобувають повну середню освіту, – пояснила Алла Корнейко. – Для них реєстрація не є особливо складною, тому що в кожному закладі освіти є працівник, відповідальний за формування комплектів реєстраційних документів, тобто він допомагає учасникам здійснювати реєстрацію. І з усіх питань можна звернутися до цього педагога. Це, як правило, заступники директорів або класні керівники 11 класів. Дещо інша ситуація з випускниками минулих років. Дуже часто здається, що нібито вони покинуті напризволяще, адже їм доводиться самостійно проходити процедуру реєстрації, самостійно в усьому розбиратися. Однак щороку з ініціативи українського центру і регіональних центрів в областях створюються реєстраційно-консультаційні пункти саме для учасників, які є випусками минулих років, або для тих, у кого є певні проблеми, нерозуміння або які просто хочуть порадитися. Адреси таких реєстраційно-консультаційних пунктів є на сайтах українського та регіональних центрів. У нас такий пункт знаходиться в Луцьку на вулиці Винниченка, 31 на базі відділу ЗНО та моніторингових досліджень ВІППО».

Після того, як потенційний учасник ЗНО вибрав свою категорію, реєстрація відбувається на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, реєстраційна програма нескладна. Реєстрація розпочалася 1 лютого та триватиме до 5 березня.

За словами Алли Корнейко, цьогорічна основна сесія відрізнятиметься від тестувань минулих років: «До обов’язкових предметів державної підсумкової атестації додалася математика. Тим самим, порівняно з минулим роком, на один збільшилася кількість предметів ДПА. Тепер здобувачі повної загальної середньої освіти обов’язково складають українську мову та математику. Третім обов’язковим предметом вони обирають або історію України, або іноземну мову. І четвертий предмет, який також треба скласти для того, щоб завершити загальну середню освіту, – один із тих, які залишилися у списку. Цьогоріч учасникам дається можливість складати ЗНО з 12 предметів – на один більше, ніж було минулого року. І оскільки на один предмет збільшується кількість предметів державної підсумкової атестації, то випускникам додається можливість ще одного, порівняно з 2020 роком, п’ятого предмету для складання ЗНО. Якщо ЗНО потрібне тільки для вступу, ніхто не зобов’язує складати п’ятий предмет, коли абітурієнт може вписатися в чотири предмети ДПА і з них обрати набір сертифікатів. Якщо це випускник минулих років, то він взагалі може зареєструватися на стільки предметів, скільки йому треба. Якщо він вступатиме до вузу на творчу спеціальність, то може зареєструвати всього на два предмети ЗНО, бо третім іспитом, як правило, іде творчий конкурс. Тобто п’ятий предмет ЗНО – це не обов’язок, а можливість. Розглядати п’ятий предмет ЗНО потрібно як додаткову можливість, яка дає абітурієнту більшу змогу формувати комплекти з сертифікатів ЗНО для того, щоб подавати документи до закладів вищої освіти на різні спеціальності. Перелік сертифікатів на кожну спеціальність розміщується на сайтах вузів або в умовах прийому до закладів вищої освіти».

Завідувачка відділу ЗНО та моніторингових досліджень звернула увагу, що учасник може складати ЗНО з двох іноземних мов, для ДПА головне, аби він вивчав їх згідно з шкільним планом.

«Кожному потенційному учаснику ЗНО для того, щоб зареєструватися, потрібно зайти на сайт Українського центру оцінювання якості освіти. Там дуже просто рубрикація. Треба зайти в розділ «ЗНО/ДПА» та натиснути «Зареєструватися». Перший крок, який запропонує програма, – це ознайомитися з нормативними документами, – сказала Алла Корнейко. – Далі необхідно дуже уважно ввести свої особисті дані. Звичайна технічна помилка може призвести до того, що в учасника будуть не ті дані, які зазначені в документі, котрий підтверджує особу. Навіщо потім шукати розв’язання цій проблемі, якщо її можна уникнути? Потрібно зазначити контактні телефони. Далі учасник вибирає предмети. Тут потрібно зважати на потребу. Можу наголосити, що цього року наші абітурієнти отримали додатковий вибір – або українська мова, або українська мова та література. Обираючи між цими двома предметами, потрібно обов’язково, якщо ми говоримо про вступ до закладів вищої освіти, поцікавитися на сайті університету, який саме сертифікат вимагатиме приймальна комісія для вступу на ту чи іншу спеціальність. Отримати ДПА учасник зможе в будь-якому випадку, зареєструвавшись чи на українську мову, чи на українську мову та літературу. Математику ж потрібно обирати залежно від того рівня, навчання на якому відбувалося в школі. Тобто якщо учень, студент, слухач вивчав математику на рівні стандарт (це рівень, за яким навчаються більшість наших закладів загальної середньої освіти), то і ДПА буде виставлена з завдань рівня стандарт. Якщо ж учень вивчав математику на поглибленому рівні, то учасник ЗНО мусить вибирати математику поглибленого рівня».

Цьогоріч програма реєстрації просить також позначити ті предмети, з яких учасник хоче або ні отримати сертифікати ЗНО. Сертифікати потрібні для вступу до вищих навчальних закладів.

Аби дізнатися, чи реєстрація на ЗНО пройшла успішно, для кожного учасника створюється інформаційна сторінка, тобто особистий електронний кабінет. Доступ до нього запаролений, пароль – це номер, зазначений на сертифікаті учасника ЗНО, котрий кожному успішно зареєстрованому учаснику прийде поштовим відправленням.

«Тобто для того, щоб зареєструватися, потрібно пройти реєстраційну програму на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, роздрукувати цю реєстраційну заявку, додати до неї завірену копію паспорта і, якщо ми говоримо про випускника минулих років, копію документа про повну загальну середню освіту, та надіслати пакет документів до регіонального центру», – підсумувала Алла Корнейко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
юрист Показати IP 4 Лютого 2021 10:58
Дана ЗАВІДУВАЧКА ВІДДІЛУ ТЕСТУВАННЯ НА ВОЛИНІ надає абітурієнтам завідомо неправдиву інформацію. Юристам розказувала, що на ЗНО в магістратуру буде звичайна англійська, не профільна! А була профільна англійська мова на ЗНО
Парадокс Показати IP 5 Лютого 2021 09:37
Приблизно 3/4 учнів на це начхати- виходить, що це '' головняк'' для вчителя. Проблематика в іншому- навіть при дуже низьких балах стають студентами! То виходить, що у нас дуже високий рівень шкільної освіти???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus