USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Під час реставрації ікони з волинського храму знайшли образ середини 18 століття

23 Квітня 2023 18:20
Під час реставрації ікони з храму Казанської ікони Божої Матері, що в селі Гряди Володимирського району, дослідники виявили під нанесеним зображенням ще один шар релігійного образу.

Про це повідомив провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець.

«Я надзвичайно вдячний, що надаєте мені можливість відкрити давні сакральні пам’ятки нашої церкви. Окрема подяка усім хто долучився до збору коштів на реставрацію. Збір ще триває», – йдеться у дописі.

З його слів, у музеї займаються реставрацією обох ікон, щодо яких раніше проводили рентгенологічне дослідження.

«Ікону «Моління про чашу» було відвезено тимчасово до Нововолинського історичного музею задля її реставрації. Живопис цієї сакральної пам’ятки розпочав сипатися, окрім того він покритий лаком, який з часом потемнів. Ікону з іконостасу «Святого Георгія Переможця» поки що забрали задля рентгенівського дослідження, адже є ознаки давнішого зображення ікони. Також її почав пошкоджувати жук-точильник, що вимагає негайного втручання реставратора. Більше того є ще ікона «Жінок-мироносиць» та ікона «Архангела Гавриїла», які також потребують реставрації», – написав науковий співробітник.

Зі слів Юрій Велінця, під шаром ікони «Моління про чашу» середини XX століття виявили ікону «Воскресіння Христового», яка датується XVIII століттям.

Щоб зберегти обидва релігійні образи, їх відновлює реставратор Артем Погрібний, зокрема переносить першу ікону на нову дошку.

«Окремі її деталі уже можна побачити нижче на фото. У храм будуть повернуті обидві (нова й давня) ікони. Також ми вирішили з ікони «Святого Георгія Переможця» відновити живопис початку XX століття, знявши шар 1980-х років», – додав Юрій Велінець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus