USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

У Нововолинську реставрують ікону XVIII століття, яку передали в музей

26 Червня 2023 23:06
Ікону XVIII століття реставрують в історичному музеї Нововолинська.

Про це розповів Суспільному його провідний науковий співробітник, доктор філософії з історії Юрій Велінець.

Образ Почаївської Божої Матері виявили на горищі церкви села Заболотці й під час уважного огляду побачили, що рельєфний німб не збігається з зображенням, пояснює науковець. Після цього ікону обстежили на рентгені та взялись реставрувати.

Відновлює ікону Христа Пантократора художник-реставратор з Харківської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України Артем Погрібний.

З його слів, працюватиме над образом орієнтовно три-чотири місяці, також заплановано відновлення кіота – закритої рамки для ікони. Найімовірніше, каже Артем Погрібний, у XIX столітті ікону перемалювали на сюжет Почаївської Божої Матері, бо зріс вплив лаври.
«Вона справді має художню цінність, бо є ознаки професійного письма, якого все менше і менше залишається на наших землях», – каже реставратор.

Художник-реставратор додає: ікону було написано десь на початку XVIII століття, це епоха українського бароко, найімовірніше, це волинська школа іконопису.
Хрестовоздвиженський храм у селі Заболотці, де виявили старовинну ікону, збудовано в 1906 році. Про це розповів голова парафіяльної ради Олег Парфенюк. Каже: цю церкву збудували на місці старої, яка згоріла від блискавки, тож, ймовірно, ікона звідти. Образ виявили на горищі під час обстеження храму у 2020 році після переходу громади до ПЦУ.
«Вже і червоточина свою справу зробила, вона була і в пилюці, зберігалася і під морозом, і під покрівлею жаркою – як вона ще й збереглася в такому стані до цієї пори. Про цінність таку велику, як ми зараз знаємо, нам сказали спеціалісти – ми не знали», – каже він.
Історик Юрій Велінець зазначає: вдячний громаді села Заболотці, що погодилася передати культурну спадщину до музею. Зараз разом із художником-реставратором Артемом Погрібним системно працюють над обстеженням храмів.

Юрій Велінець розповів, що на сьогодні в Нововолинський історичний музей передано також ікону Таємної Вечері – елемент барокового іконостасу з Низкиничів. Також на реставрації зараз ікона «Моління про Чашу», верхній шар якої датовано серединою ХХ століття. Під ним образ Христа, написаний на початку минулого століття. Зі слів науковця Юрія Велінця, найстаріший шар ХVIII століття виявили завдяки рентгену. Це сюжет Воскресіння Христового.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus