USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Політичний рік на Волині. ПІДСУМКИ

27 Грудня 2013 15:31
Вертикаль виконавчої влади області працює на самозбереження, а місцеві ради не стали самостійними політичними гравцями, - вважають експерти.

Про підсумки політичних подій року на Волині йшлося під час круглого столу «Політичні підсумки 2013 року на Волині: погляд експертів», що відбувся 27 грудня у Луцьку.

Зі слів експертів Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу, цей рік був досить «гарячим» у політичному плані, адже ніколи раніше політичні події на Волині та загалом в Україні не розвивалися так непрогнозовано та динамічно. Так, протягом року двічі відвідав регіон Президент Віктор Янукович. Як показали результати поїздки, значних претензій до регіональної влади у нього не виникло, адже кадрових змін та ротацій у вертикалі виконавчої влади в регіоні не відбулося. На думку експертів, вертикаль виконавчої влади мобілізувалася та працює у режимі самозбереження. Попри високі протестні настрої у регіоні обласна та районні ради не стали самостійними політичними гравцями та в переважній більшості рішень орієнтуються на позицію виконавчої влади, зокрема особисту позицію голови облдержадміністрації. Наприкінці року відмова від євроінтеграції поглибила існуючі політичну кризу в регіоні, був відчутний серйозний розкол по лінії влада-суспільство та влада-опозиція.



Особливих потрясінь для виконавчої вертикалі, окрім Євромайдану, в цьому році не було. Економічна та політична ситуація загалом перебуває під контролем голови облдержадміністрації, попри тиск опозиціонерів та їхні ініціативи. Борис Клімчук продовжує вести свою політику, хоч її і не поділяє більшість волинян. Втім, протягом року його позиції послабилися у звязку з тим, що відбулася зміна керівника митниці, ставленика Бориса Клімчука Романа Микитюка. Після об’єднання фіскальних структур в єдине Міністерство доходів і зборів призначення регіонального керівника управління міністерства відбулося без участі голови облдержадміністрації. Зовнішньополітичний розворот, відмова від підписання Угоди про Асоціацію знизив авторитет голови облдержадміністрації і влади в цілому, оскільки публічно обласна влада підтримувала євроінтеграційні прагнення.



Щодо представницьких органів влади, облрада продовжувала працювати у режимі керованої більшості, позиція опозиційних фракцій практично не враховується. Так, запити опозиційних депутатів, навіть нейтральні, зазвичай не підтримує провладна більшість. Значна частина депутатів облради неналежно ставиться до своїх обов’язків – трапляються випадки кнопкодавства, не звітування про свою діяльність, пасивного ставлення до роботи у комісіях. Депутати часто ігнорують позачергові та навіть чергові сесії.

Наприкінці року місцеві ради змогли прийняти рішення із закликом до центрального керівництва держави не відходити від євроінтеграційного курсу, хоча ці рішення ніхто не враховує.

Депутати Луцькради впродовж року часто виносили особисті образи та конфлікти на обговорення сесій міської ради (навіть конструктивні рішення того чи іншого депутата часто не підтримувала більшість) та ігнорували позачергові сесії.

Виконком продовжує відігравати більш значну роль у прийнятті рішень міського значення, ніж Луцькрада.

На думку експертів, можна очікувати, що у наступному році у міського голови можуть з’явитися реальні конкуренти, які чітко декларуватимуть бажання поборотися за посаду міського голови Луцька.



Стосовно політичних партій у області, ВО «Батьківщина», незважаючи на обєднання із «Фронтом змін», не змогла повернути вплив у місцевих радах і значна частина виборців, яка підтримувала раніше цю партію, тепер орієнтується на «Свободу», як більш дієву та радикальну політичну силу. Також «Батьківщині» не вдалося здобути перемог на місцевих довиборах. Партія регіонів не посилила позиції, їхня стабільність ґрунтується на тому, що партія має владні важелі та доступ до бюджетних ресурсів. Її здобутки на місцевих довиборах також були доволі скромними. Зберігає свої позиції наразі «Свобода», визначається із місцем в місцевому політикумі УДАР, який співпрацює з іншими партіями у рамках Євромайдану. У регіоні зявилися і нові політичні ініціативи – «Сила людей», «Третя республіка».



Говорячи про прогнози на наступний рік, експерти вважають, що зміна керівництва облдержадміністрації виглядає малоймовірною, але відбуватиметься мобілізація як бюджетних, так і позабюджетних ресурсів під майбутні вибори Президента. Швидше за все, триватимуть невеликі репресії, їхню активність намагатимуться обмежувати, також. Ймовірно триватиме тиск на представників бізнесу, які підтримують опозиційні політичні сили. Можливі конфлікти та суперечки під час створення Народного об’єднання Майдан в регіоні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
No politics Показати IP 27 Грудня 2013 15:53
Дурень винить інших, розумний винить себе, мудрий нікого не винить. Рекомендую політикам подивитися (до кінця) і побачити "своє" місце у фільмі "Бунт". Потім глибоко все обдумати. http://www.youtube.com/watch?v=OnqUnWyT2Vg(
Резо Показати IP 27 Грудня 2013 16:10
клоунада якась, новина хіба що для брища
БОГДАН Показати IP 27 Грудня 2013 21:23
Особисто мені смішно читати ,що деякі експерти ,очевидно =липові=,порахували Клімчука =політичним невдахою року=.Доречі,якщо мені не зраджує пам*ять,то журнал =Коментарі=в 2013 році визнавав Клімчука кращим губернатором України,хоча,безумовно, проблем на Волині вистачає і керівник ОДА не святий..Хто по- справжньому політичний невдаха року, так це Яценюк,рейтинг якого після Євромайдану,як не дивно, обвалився і поховав його президентські амбіції.Думаю,на регіональному рівні, =Батьківщина= теж програла,в першу чергу =Свободі=-,= Удару=та центриським політичним силам ,які, доречі ,підтримують Клімчука.В Україні ,як і на Волині ,ми бачимо,що агресивна ,знахабніла меншість,яка називає себе= Майданом=, намагається нав*язати свою волю більшості країни та області.Місцеві =революціонери=переймають методи політичної боротьби,а я б сказав політичного цькування опонентів, із Галичини.При цьому часто вдаються до піару, брехні,неперевірених фактів,безпідставних звинувачувань. Доречі,2 грудня документальний відео-фільм про побиття агресивними протестувальниками металевими цепами,прутами,арматурою, камінням десятків міліціонерів,в основному молодих хлопців, не захотів розмістити жодний приватний український телеканал!!!,які, як відомо,належать олігархам.Така однобока свобода слова в Україні.!Зараз на площі Незалежності=трудиться= 2-3 тис.=заробітчан-революціонерів=,в основному з Львівщини,,їх кількість на вихідні збільшується до 10 тис.чол=.Майдан=фінансують,кормлять,поять,обігрівають,розважають концертами та участю в протестних акціях,які часто зводяться до хуліганських виходок, опозиційні до президента олігархи ,і аж ніяк не хлібосольні кияни.і ще одне.Цікаво ,чи читали депутати Луцької міської Ради від опозиції текст Угоди про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС?,за яку голосували на сесії?Думаю,що ні,бо нормальна людина ,не те що депутат ,за таку угоду,а фактично удавку на шиї, голосувати ніколи не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus