USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Підсумки ЗНО-2018: абітурієнти розучилися рахувати

22 Серпня 2018 09:59
В Українському центрі оцінювання якості освіти підбили підсумки ЗНО цього року. Число тих, хто здавав зовнішнє незалежне оцінювання, збільшилася майже на 100 тис. осіб порівняно з минулим роком. Однак в УЦОЯО окремі міністри і експерти б'ють на сполох – у підростаючого покоління серйозні проблеми з математикою, англійською і навіть українською мовою, пише Сегодня.

Міста і села

В цілому ЗНО здавали 335 тис. осіб – трохи більше 168 тис. дівчат і близько 167 тис. юнаків. Для порівняння: минулого року оцінювання проходили 240 тис. Такий різкий приріст викликаний тим, що 2018-го ЗНО з української мови довелося здавати випускникам профтехучилищ і коледжів – за даними УЦОЯО, їх набралося більше 43 тис. Крім того, тести також здавали сьогоднішні студенти (77 тис.) і випускники минулих років (29 тис.). А тих, хто цього року закінчив зарубіжну школу, на всю країну нарахували всього 32 людини.

Найбільше на ЗНО зареєструвалися в Києві (28 тис.). В цілому міста за цим показником випереджають сільську місцевість – 272 тис. осіб проти 63 тис. Антилідером тестування стала Луганська область, де на оцінювання записалися всього 5880 осіб.

Предмети

Якщо не брати до уваги українську мову і літературу (цей тест обов'язковий для всіх), найпопулярнішим предметом стала історія України, яку здавали майже 170 тис. осіб. Нагадаємо, цього року як другий обов'язковий предмет можна було вибрати історію, математику (здавали 112 тис. осіб) або біологію (82 тис.). З необов'язкових предметів найпопулярнішою виявилася географія, на яку реєструвалося 79 тис. осіб. Якщо говорити про іноземні мови, то тут з величезним відривом лідирує англійська – 89 тис. Найнепопулярнішою іноземною мовою (і предметом) виявилася іспанська, на яку записалися всього 176 осіб.

Результати

Третина з усіх минулих ЗНО (102 тис.) набрала мінімальний бал (100). Максимальний бал (200) отримали 210 осіб на всю країну. Найбільше "відмінно" отримали в математиці (98 осіб), хімії (72) і фізиці (15). Українську мову на 200 балів склали лише сім осіб. Нарешті, не з'явилися на тести 46 тис. осіб. У відсотковому відношенні найбільше не прийшло на іспанську мову (майже 20%, або 35 осіб).

"Сухопутний" лід і проблемні дроби

Незважаючи на велику кількість максимальних результатів в математиці, керівник УЦОЯО Вадим Карандій каже, що тут виникли найбільші проблеми – 52% не змогли розв'язати приклад 8 класу з дробом.

"Це симптоматично. Це погано. Потрібно піднімати питання посилення вивчення математики в школі", – говорить голова УЦОЯО.

У зв'язку з цим, через два роки ЗНО з математики зроблять обов'язковим.

Освітній експерт Володимир Бахрушин звертає увагу, що не тільки з математикою були проблеми:

"Майже 69% учасників тесту з географії не змогли відрізнити карту з басейнами річок від карт з їх долинами. Майже 20% вважають, що айсберги можуть рухатися материковою частиною Антарктиди".

За рік також впав відсоток тих, хто здав тестування з української мови, – з 92% до 86%.

"Це зниження пов'язане з тим, що зросла кількість учасників ЗНО за рахунок випускників коледжів і ПТУ. Їх результати значно гірше, і вони викликали загальне зниження цих результатів", – говорить Карандій.

Ще однією проблемою став тест з англійської мови, до якого вперше додали аудіювання. Якості запису і "начитки" тексту викликали шквал скарг від абітурієнтів. Експерти пояснюють це тим, що аудіювання в школах практично не використовують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанка Показати IP 22 Серпня 2018 11:46
Ну не склалось у людини з математикою, ну не її це! Для чого ж ламати особистість!? А можливо, людина стане майбутнім Шевченком чи Станіславским. Міносвіти треба вводити предмети в шкільну програму, які в житті любої людини важливі: спілкування-повага-відносини...
Українець Показати IP 22 Серпня 2018 12:21
Це все фігня. Головне, щоб молодь добре вміла скакати та волати "Слава Україні!". За це сьогодні платять більшу зарплату, ніж за знання математики, історії та мови.
Лучанка до Українець Показати IP 22 Серпня 2018 15:34
Щороку вносяться правки в мову, нові правила. А що зміниться в понятті слова, якщо змінити наголос? Чому ми думаємо, що саме так правильно, а не інакше. Ну, звісно, комусь тема чергової дисертації. А історія - наука-пристосуванка. Математика - так, точна наука, з нею, навіть, депутати не дружать
Аномін Показати IP 22 Серпня 2018 12:37
Навіть Шевченко з легкістю інтегрував =)
Оксана Показати IP 26 Червня 2021 20:52
А я Вам скажу так: математику в школах викладають українською мовою, а ті діти, які спілкуються російською, не можуть засвоїти цей предмет, бо спочатку треба зрозуміти російською. Перевірено на практиці. Моїй дитині вчителька сказала, що вона(дитина) не піддається навчанню....Я найняла репетитора , яка пояснювала російською мовою, і дитина почала розуміти матеріал. Ми живемо в Запорізькій області. Мені цікаво, а в яких регіонах України найгірший показник ЗНО з математики: в російськомовних чи україномовних?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus