USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Підтоплення на Волині: людей хоронять майже у воді

21 Січня 2011 10:24
Мешканцям селища Заболоття Ратнівського району через підняття рівня воли у водоймах фактично у воду доводиться хоронити покійників.

Селище Заболоття знаходиться у низині, а тому підтоплює місцевих жителів майже щороку, - повідомив 21 січня ВІП з посиланням на Волинське телебачення.

Кладовище зі всіх боків обступила вода і громада зробила спеціальний насип. Однак рівень води настільки високий, що покійників доводиться ховати майже у річці.

Настоятель місцевого Хресто-Воздвиженського храму отець В’ячеслав каже, що треба вживати заходів, доки не затопило увесь цвинтар. «Ми топимося. Ми хоронимо людей і часто-густо у воду. Це боляче. Води так раніше не було багато».

Місцева насосна станція не справляється із такою великою кількістю води. Одна із причин такого стану – воду відкачують не цілодобово. Тож після дощів та танення снігу тут потрібні більші потужності.

«Якщо би 8 насосів качало цілодобово, то цієї б води сьогодні стільки не було б. У зв’язку із тим, що є ліміт електроенергії, велика вартість, відкачка проходить у нічний час», – каже селищний голова Заболоття Василь Головій.

Така ж ситуація не лише на цьому кладовищі, але й у найближчих населених пунктах.

У 60-х роках минулого сторіччя тут рзобили розгалужену сітку меліоративних каналів, яка фактично займала 70% орних земель. Проте нині меліоративна система прийшла у непридатність і потребує відновлення, а на це треба чимало коштів, які сягають десятків мільйонів гривень, – кажуть у Ратнівській райжержадміністрації.

«Сьогодні через бездумне розпаювання цих земель меліоративна система досконало не працює. Вона в одних місцях замулена, в інших – заросла верболозом», – розповів перший заступник голови Ратнівської РДА Тимофій Новік .

«Потрібно весь час проводити належний догляд за системою. Ті, хто отримав землю в пай, хотіли б вирощувати там врожай, але вкладати гроші на покращення роботи меліоративної системи – поки ні», - каже районний чиновник.

Зараз у Заболотті працюють МНСники. Вони відкачують воду із дворів. Якщо ситуація погіршуватиметься, то, можливо, доведеться відселяти людей, – кажуть в райдержадміністрації.

Місцеві мешканці сподіваються на допомогу обласної влади та Кабміну. Адже самотужки впоратися із водною стихією людям не під силу.

Загалом у Ратнівському районі за рахунок талих і грунтових вод підтоплено майже 270 присадибних ділянок у 15 населених пунктах та понад дві тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
IgorOKCJ Показати IP 21 Січня 2011 12:38
да, і таке кожного року.. постійно це кладовище плаває... кругом вода, лише кладовище як острівець невеличикй... жах...!
Ку Показати IP 21 Січня 2011 13:08
Страшна картина ((((
IgorOkCJ Показати IP 21 Січня 2011 14:14
не те слово... притому, що біля самого кладовища, через дорогу знаходиться насосна станція, яка мала б воду з каналів відкачувати.. проте зазвичай, саме цю станцію можна побачити непрацюючою..!
Tarantino до IgorOkCJ Показати IP 21 Січня 2011 21:03
Ви звідти? Невже справді труни у воду опускають? Брєд
Гриша Показати IP 21 Січня 2011 18:56
"Місцеві мешканці сподіваються на допомогу обласної влади та Кабміну". Кому ви треба в тому селі? Ви потонете - ніхто не згадає, бо у цей час є більш важливіші питання, через які навіть позачергові сесії облради скликають. Отака вона правда життя.
ББС Показати IP 22 Січня 2011 10:04
Мій дідо не добачає, а тому прочитав, не "покійників", а "політиків". Оце,думаю, була б сенсація...або ж реальність
уєфа Показати IP 3 Березня 2011 10:23
Проблему в Заболотті можна вирішити тільки одним шляхом,це реконструкція уже майже недіючої сітки меліоративних каналів,це в якісь мірі понизить рівень грунтових вод(приблизнона5..10см).ну звісно на це потрібні великі капіталовкладення.А питання з кладовищем треба негайно вирішувати,тільки це рішення треба приймати з кваліфікованими спеціалістами,а не з стадом баранів,які хочуть його перенести на хутір Дубина.Адже цей хутір знаходиться на високих відмітках(порівняно із середньою відміткою Заболоття)і з цьго хутора лінії токів грунтових вод збігають в напрямку селища.В селищі почнуть розходитись різні хвороби з їх же колодців цих баранів!!Альтернативою місця переносу я бачу тільки недіючий місцевий аеродром.(Хто хоче зі мною посперечатися на це питання,оставте свої дані я вас знайду)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus