USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Підвищення акцизу на алкоголь вбереже українців від «шмурдяка», - Цушко

2 Травня 2010 12:26
Підвищення акцизів на алкоголь спрямоване не тільки на наповнення бюджету, а й на захист виробників високоякісного вина і кінцевих споживачів спиртного.
Про це заявив міністр економіки Василь Цушко, - пише «Дзеркало тижня» .
«Підвищення акцизних зборів відповідає чотирьом основним цілям: наповнення бюджету, захист виробників високоякісних натуральних і марочних вин, боротьба з низькоякісним алкоголем і протидія нелегальному ринку сірого спирту та алкоголю», - сказав міністр.
Об'єм ринку нелегального алкоголю, за оцінками експертів, складає від 40 до 70% усього ринку алкоголю в країні.
Міністр економіки розповів, як саме зміна механізму нарахування акцизу на кріплені вина вплине на нелегальний обіг спиртного в країні.
За його даними, вино, назване в народі «шмурдяком», кріплять пшеничним спиртом-ректифікатом, у нього додають цукор.
«Однією з найгостріших проблем нашої держави та акцизної політики було те, що на пшеничний спирт для виробництва горілки встановлювався високий акциз, а на спирт для виробництва вина акциз не встановлювався, збір ішов із пляшки», - пояснює міністр.
Внаслідок цього, пояснив, виходило, що вартість акцизу з літра спирту для горілки була в кілька десятків разів вища, ніж зі спирту, який закуповується для міцних вин.
За словами Цушка, наявність двох різних закупівельних цін заохочувала зростання нелегального ринку спирту і нелегального алкоголю.
Щоб переконатися в масштабах цього явища в країні, досить набрати в пошуковику словосполучення «купити дешеву горілку». За мінімальну роздрібну ціну 12 грн. на гуртовій основі можна придбати і три пляшки, - пише «Дзеркало тижня».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus