USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пінгвіни в небезпеці: кислотність вод Антарктики подвоїться до 2100 року

16 Січня 2024 00:17
Пінгвіни та інші дикі тварини прибережних вод Антарктики перебувають у небезпеці через викиди діоксиду вуглецю CO2. Очікується, що через забруднення середовища кислотність антарктичних вод до 2100 року збільшиться на 100%.

Тобто концентрація кислотності фактично подвоїться у порівнянні з показниками, зафіксованими станом на 1990 рік. Про це йдеться у дослідженні команди науковців Університету Колорадо в Боулдері. Їхні висновки опублікував журналі Nature Communications від 4 січня, передає УНІАН.

Зазначається, що небезпека існує не лише для пінгвінів. Кислота роз’їдає поверхню мінералів (панцирів), які захищають молюсків, морських равликів, крабів та морських їжаків. Також це порушує харчовий ланцюг у водах Антарктики. Згаданими морськими мешканцями харчуються кити, пінгвіни та ще низка істот. Тож якщо їхня кількість зменшиться, це безпосередньо вплине на виживання всіх інших видів, стверджують науковці.

Читати ще: Глобальне потепління. Через розкол льоду в Антарктиді загинули тисячі пінгвінів

Вони пояснюють: в океанській воді збільшується рівень кислотності внаслідок поглинання вуглекислого газу. Це призводить до зниження рівня PH у воді, вона стає «кислішою». У дослідженнях акцентують, що природа не може впоратися з тим рівнем викидів CO2, які утворюють внаслідок діяльності людства.

«Отримані дані мають вирішальне значення для нашого розуміння майбутньої еволюції здоров’я морських екосистем», – сказала в.о. директора Інституту арктичних і альпійських досліджень Ніколь Ловендускі.

Щоб дійти до згаданих висновків, дослідники використали комп’ютерну модель та зімітували, як саме зміниться вода в океані протягом наступного століття, якщо людство не зменшить рівень глобальних викидів в атмосферу. Вони кажуть, що отримана картина виглядає дуже тривожно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus