USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Після мого звільнення «Схеми» і «Наші гроші» довго в ефірі не проживуть, – Зураб Аласанія

1 Лютого 2019 12:58
Вчора, 31 січня, Наглядова рада «Суспільного мовника» вирішила достроково розірвати контракт з головою правління Зурабом Аласанією. Першою про це повідомила членкиня ради Світлана Остапа. За рішення проголосували 9 членів Наглядової ради з 12. Пізніше ще один член Наглядової ради, Олександр Павличенко, написав, що звільнення Аласанії не було в порядку денному, а вніс його на розгляд Вʼячеслав Козак, член ради за квотою партії Олега Ляшка. І хоча Наглядова рада неодноразово планувала зняти Аласанію, цього разу рішення стало несподіванкою навіть для членів правління.

Про причини та можливі наслідки звільнення Аласанії у інтерв'ю theБабель.

Ваше звільнення це що — цензура чи воно стосується вашої діяльності як медіа-менеджера?

Там купа проблем, включно з особистим негативним відношенням до мене, тут я маю на увазі члена Наглядової ради Олексія Панича. Він не приховує, що пропаганда і журналістика — це одне й те саме. І він хоче, щоб так було, а ми не дозволяємо. А так кожен по-своєму. Хтось не любить реформи і зміни. Там є люди, які працювали ще у старій компанії, ще в радянській, а потім вже і в державній. Плюс політичний прояв. Коротше, збіг обставин.

Як створювали «Суспільне»?

Національне суспільне телебачення України створили на підставі закону «Про суспільного мовника», ухваленого Верховною Радою у квітні 2014 року. Компанію зробили на базі державної Національної телекомпанії України. Процес створення тривав до 19 січня 2017 року, коли була зареєстрована юридична особа ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Саме на неї і покладалось забезпечення роботи незалежного суспільного мовника.

З цього часу набули чинності повноваження Наглядової ради, яка має здійснювати нагляд за діяльністю «Суспільного». До її складу входять 17 членів — по одному представнику від депутатських фракцій і груп Верховної Ради та дев'ять членів від громадських об'єднань та асоціацій. На сьогоднішній день одне місце в Наглядовій раді залишається вакантним.

Відповідно до статуту НСТУ, Наглядова рада може обрати на відкритому конкурсі голову та членів правління — виконавчого органу «Суспільного». А також може достроково припинити їхні повноваження.

Наглядова рада 10 квітня 2017 року обрала головою правління «Суспільного мовлення» Зураба Аласанію строком на 4 роки. До складу правління увійшли ще шестеро членів, які відповідають за різні напрями діяльності. Серед них — ведучий Роман Вінтонів, відомий як Майкл Щур, співачка Олександра Кольцова, журналіст та ведучий Юрій Макаров.

Чи пов'язане звільнення з тим, що ви не пропускали замовну політичну рекламу?

Так, це теж вплинуло на рішення. Багато кого роздратувало, що ми перед виборами не робили 20 депутатських хвилин. Раніше було таке, і вони записані в законі, але ми цього не робимо. Наглядова рада дуже чутлива до таких тем. Прийде один лист зі скаргами, і вони вже трусяться. Антикорупційні розслідування, такі як «Схеми» і «Наші гроші», теж дуже сильно всіх дратували.

Один із членів Наглядової ради, Олександр Павличенко, написав, що на рішення також вплинув аудит благодійного фонду. Що це за фонд?

Стільки всього говорили на цій раді. Аудиту як такого не було. А фонд працює окремо. Я там не директор і ніколи ним не був. Коли ми прийшли на «Суспільне», фонд вже працював. Він має довіру у донорів і працює всі 4 роки. І донори продовжують з ним працювати. І тут питання — яке право Наглядова рада має проводити аудит? Але вони його й не проводили. Там була ревізійна комісія, керівник якої не є ще призначеним. Вчора вони говорили так: «Отут є питання до документів, отут є питання». Але жодної претензії не було. Говорили суто про рекомендації. Вони були прийняті та проголосовані. А потім знову виплило питання про моє зняття. Почав це член Наглядової ради Вʼячеслав Козак. У нього навіть бланки вже були із собою — все було готово.

Для чого потрібен цей фонд?

Фонд використовується для того, щоб фінансувати конкретні проекти. Донорам простіше працювати з фондом, бо компанія не дуже гнучка. Майже всі нові програми виходили за грантові гроші, тому що держава недофінансувала «Суспільне». От донори і робили, що могли: давали гроші на програми, наприклад вечірнє шоу, проводили тренінги і так далі. Зараз дебати будуть виходити за донорські кошти. Фонд мав назву «Благодійний фонд підтримки Суспільного».

Хто вбиває «Суспільне»?

Проблема «Суспільного мовника» в тому, що в нього немає прихильників — ані в опозиції, ані у владі. Бо система політична в Україні така, що має бути «своє» медіа. А «Суспільне» — нічиє. І це нікого не влаштовує. Тому ми не маємо жодної підтримки. Наприклад, подання на моє звільнення було від людини, яка спочатку була від «Радикальної партії Олега Ляшка», а тепер у штабі Юлії Тимошенко. Але Олексій Панич, наприклад, напряму працює з Банковою та Адміністрацією президента.

Виконуючим обов'язки голови правління призначили Миколу Чернотицького. Він відповідав за розвиток компанії. Він — антикризовий менеджер?

Микола Чернотицький — добрий менеджер, і ми члени однієї команди. І те, що вони вирішили його призначити, не значить, що сам Микола вирішив. Взагалі призначати штрейкбрехера з моєї команди — таке собі рішення.

Чи будете ви подавати в суд?

Так, я думаю, ми будемо оскаржувати це рішення в суді. Тому що були порушені всі процедури, які тільки можна.

Хто з правління залишиться після вашого звільнення?

Якщо я піду, мабуть, і всі члени правління підуть.

Що буде з антикорупційними розслідуваннями після вашого звільнення?

Я думаю, що «Схеми» і «Наші гроші» довго не проживуть.

Зазначимо, що програми журналістських розслідувань «Схеми» і «Наші гроші» неодноразово викривали факти корупції, розкрадань та порушень на держпідприємствах та у вищих ешелонах влади. Зокрема, і в пов'язаних з Порошенком підприємствах, які регулярно отримують держзамовлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 1 Лютого 2019 13:03
держава вперто прямує до диктатури феодального типу.
vv Показати IP 1 Лютого 2019 17:40
ну и слава богу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus