USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Звільнення Аласанії: журналісти створюють рух проти цензури

1 Лютого 2019 17:01
Незалежні журналісти різних українських ЗМІ заявили, що вважають проявом цензури розірвання контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією.

У відкритому листі медійники оголосили про створення неформальної спільноти, пише Українська правда.

Заява незалежних журналістів щодо ситуації навколо суспільного мовника

Ми, що нижче підписалися, вважаємо дії Наглядової ради Суспільного телебачення прямим проявом цензури та надзвичайно небезпечним прецедентом для країни.

Ми усвідомлюємо, що до повноважень Наглядової ради суспільного мовника належить, у тому числі, дострокове припинення контракту з головою НСТУ за деяких обставин. Проте звільнення Зураба Аласанії 31 січня 2019 було здійснено непрозорим, таємним голосуванням з очевидним порушенням процедури, духу закону про суспільне мовлення, функцій незалежної Наглядової ради та здорового глузду. Воно є неприйнятним.

Опублікована частина претензій до Аласанії, на жаль, не залишає сумнівів в тому, що це рішення є політичним та було ухвалене на догоду владі. Жодні помилки, яких міг припускатися Аласанія та його команда в роботі, не виправдовують його звільнення в гарячу та відповідальну політичну пору, за 2 місяці до президентських виборів.

Ми вважаємо голосування Наглядової ради огидним проявом боягузтва та підлабузництва.

Ми вимагаємо негайного скасування результатів голосування та відставки нинішнього складу Наглядової ради, яка своїми діями поставила під загрозу реформу суспільного мовлення в країні та створила небезпечний прецедент звільнення керівника незалежної інституції через політичні мотиви.

З огляду на нові виклики заявляємо про створення неформальної спільноти незалежних журналістів під назвою Ініціатива "34«. (Саме 34 стаття Конституції України гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань).

Рішення ухвалене у відповідь на звільнення Аласанії з посади голови правління Суспільного мовника, а також є реакцією на низку інших подій та процесів у медіа середовищі, зокрема, втручання власників медіа в редакційну політику, продаж медіа активів давньому ворогу свободи слова Віктору Медведчуку, кібербулінг, інформаційну закритість влади, безкарність за перешкоджання журналістській роботі тощо.

До нового об’єднання входять незалежні журналісти, зокрема – учасники відомого руху «Стоп Цензурі», і має на меті протидіяти тим же викликам, що були актуальні для медіа-спільноти за президентства Януковича, коли був утворений рух «Стоп Цензурі».

Нагадаємо, наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове звільнення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення.

Зураб Аласанія заявив, що йому невідомі причини його відсторонення і додав, що «судова боротьба можлива і навіть обов’язкова – після оприлюднення причин».

Пізніше стало відомо, що у наглядовій раді НСТУ закидають Аласанії, зокрема, те, що він не показав хресну ходу за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН та один з економічних форумів, де був присутній президент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степан (Крымчанин) Показати IP 1 Лютого 2019 17:48
Йде переразподіл виборчих коштів. Все просто. Журналісти жнивують. За рік двічи вибори. Програвший (журналіст) плаче. Ох і голів полетить на разборках польотів.
небайдужий Показати IP 1 Лютого 2019 18:04
А для чого показувати хресну ходу?. От ходу 20 піда-асів з плакатами за права гоміків розказували і показували досить жваво. Я проти цензури, але і проти тої пропоганди "голубізни" яку Аласанія вперто просував. Допросувався

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus