USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Після прирівняння корупції до державної зради частину справ можуть передати від НАБУ до СБУ, – ЗМІ

28 Серпня 2023 11:27
Влада планує дозволити не лише Національному антикорупційному бюро, а й Службі безпеки України розслідувати корупційні справи після підтримки Верховною Радою пропозиції Президента Володимира Зеленського прирівняти корупцію до державної зради на воєнний час.

Про це повідомили джерела ZN.UA в Офісі Президента та НАБУ та джерела «Української правди» в НАБУ.

«Спочатку ідея була такою: внести зміни до законодавства, згідно з яким усі корупційні кейси, які розслідуються у сфері національної безпеки та перевищують 24 мільйони гривень, мають розслідуватися Службою безпеки України. НАБУ пропонувалося залишити корупцію дрібніше за 24 мільйони», – розповіло ZN.UA джерело в Офісі Президента.

Джерело додало: «Людям пояснили б, що тепер, під час війни, масштабна корупція за законом прирівнюватиметься до держзради. А значить і покарання за цією статтею буде суворішим: терміни довші і під заставу підозрюваному вийти неможливо».

Проте, за його словами, після реакції західних партнерів, які дали зрозуміти, що вбачають у намірах «замах на незалежність антикорупційної системи» – в Офісі Президента ідею змінили.

Як стверджує джерело, наразі йдеться не про те, щоб відібрати у НАБУ право на проведення великих антикорупційних розслідувань, а про надання й СБУ права на їхнє проведення.

«Під керівництвом профільного заступника ОПУ напрацьовано законодавчі зміни. Йдеться про ініціювання внесення змін до КПК з метою забезпечити право на підслідність СБУ у випадках корупційних схем понад 24 мільйони гривень», – поділилося джерело.

Журналіст-розслідувач зазначив виданню, що СБУ також дають можливість розслідувати великі корупційні кейси, і у разі виникнення розслідувань, що дублюють один одного в НАБУ і СБУ по одному і тому ж кейсу, то рішення про підслідність буде приймати Офіс генпрокурора.

«Якщо люди і спокусяться прирівнюванням масштабної корупції до держзради, то фахівцям в антикор-секторі зрозумілі можливі реальні цілі. Контроль за розслідуванням великої корупції у владі отримає абсолютно керована СБУ, а не все ще неконтрольоване Банковою НАБУ», – сказав один із журналістів-розслідувачів.

Високопоставлене джерело в НАБУ в коментарі ZN.UA розповіло, що вважає, що це, «погана ідея».

«Ми чули про такі плани, але сам законопроєкт я не бачив. Думаю, що це погана ідея: будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави; Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, бо безальтернативна варта буде порушенням конвенції; плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами. Запобіжний захід це не покарання, всі чомусь це плутають. Плюс 90% результатів у боротьбі з корупцією становлять саме адміністративні заходи, спрямовані на її превенцію, а не на розслідування існуючих фактів. Якщо ухвалять – буде біда», – додало джерело.

Тим часом джерела «Української правди» в НАБУ підтверджують інформацію про плани влади надати СБУ право розслідувати корупційні справи на суму більше ніж 24 мільйони гривень.

Раніше Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю розповів, що має намір подати до Верховної Ради законопроєкт, щоб прирівняти корупцію до державної зради на воєнний час.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 28 Серпня 2023 17:55
тобто похоронити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus