USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Позов до Волиньради – намагання Савченка виправдатися перед «верхами», – заява «Свободи»

11 Січня 2019 15:43
Намагання голови Волинської ОДА Олександра Савченка у судовому порядку скасувати рішення Волинської обласної ради від 20 грудня 2018 року №22/13 «Про обласний бюджет на 2019 рік» фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» розцінює, як спробу ревізувати офіційні документи найвищого представницького органу місцевого самоврядування Волинської громади.

Як вказується у заяві фракції ВО «Свобода» у Волинській обласній раді, дана спроба – не що інше, як намагання голови ОДА виправдати перед «верхами» власну неспроможність, невміння чи небажання знайти порозуміння і налагодити конструктивну співпрацю з депутатським корпусом обласної ради.

Нагадаємо, Волинська обласна державна адміністрація подала позов до суду про скасування рішення Волинської обласної ради про обласний бюджет на 2019 рік. Ймовірно, таким чином Савченко намагається відтягнути процес прийняття та затвердження бюджету задля досягнення цілей майбутньої передвиборчої кампанії.

«При аналізі підписаного головою ОДА адміністративного судового позову можемо констатувати, що це – безпрецедентний невмотивований документ, який швидше скидається на політичну аферу, аніж на юридичний акт. Адже при комісійному і сесійному обговореннях та прийнятті бюджету обласна рада діяла виключно в межах компетенції і не вийшла за рамки своїх повноважень. І той факт, що обласний бюджет Волині на 2019 рік належним чином прийнятий і оприлюднений, уже визнали столичні урядові інстанції. Зокрема, цей факт офіційно зафіксований на сайті Міністерства фінансів України», - наголошується у заяві волинської «Свободи».

Волинська обласна рада – самодостатній представницький орган Волинської громади, який здійснює управління краєм через своїх легітимно і законно обраних представників – депутатів облради. Будь-які спроби чи намагання представників президентської вертикалі нав’язувати виключно свою волю і свої владні рішення, зазначають у політсилі, будуть розцінені, як перешкоджання колегіальній роботі депутатського корпусу та зазіхання на самоврядні права, гарантовані Європейською Хартією місцевого самоврядування. Такі спроби зустрічатимуть природний опір самоврядних органів краю і заздалегідь приречені на провал.

Зазначається, що при аналізі внесеного обласною державною адміністрацією проекту бюджету на 2019 рік абсолютна більшість депутатів не могли змиритися з тим, що в ньому не закладено жодних видатків на програму соціального захисту населення для надання матеріальної допомоги волинянам, які опинились у скрутних життєвих обставинах, підтримки підприємств спільної власності територіальних громад області, критичною невідповідністю передбачених коштів на соціальні та медично-профілактичні програми (до прикладу, програми «Волинькард»), підтримки низки соціально значимих комунальних закладів (обласна клінічна лікарня, психлікарня, онкодиспансер, інфекційна лікарня, протитуберкульозне об’єднання тощо).

Власне, зауважують у заяві ВО «Свобода», саме цим і були зумовлені зміни до обласного бюджету на 2019 рік, запропоновані депутатами на постійних комісіях ради, які були акумульовані і підтримані постійною комісією з питань бюджету, уже як консолідована позиція інших постійних депутатських комісій, окремих депутатів та уповноважених представників депутатських фракцій. У такий спосіб вдалося збалансувати проект бюджету, внесений ОДА, аби унеможливити наявність «білих плям» і прогалин у розподілі коштів обласного бюджету. При цьому, наголошується, запропоновані у редакції бюджетної комісії зміни до проекту бюджету на 2019 рік, який вніс голова ОДА, становлять лише 0,17 % від показників обласного бюджету.

«Мабуть, голова ОДА Олександр Савченко досі не може зрозуміти, що Волинь – не та територія, де «правила гри» і накази до їх виконання встановлює і віддає лише одна людина, а решта – їх виконують. Волинська обласна рада – колегіальний орган зі сформованими традиціями співіснування, де рішення приймає більшість, але, де також уміють вислуховувати, поважати і враховувати думку меншості. Тому ніхто і ніколи не буде підкорятися одній особі, якого би великого рангу вона не була і яким би самодержцем себе не уявляла.

Спроби перетворити обласну раду в «ручний додаток» до обласної державної адміністрації у формі депутатів-«кнопкодавів» на Волині не матимуть успіху. Волинська обласна рада є тим владним органом місцевого самоврядування, останнє слово у прийнятті рішень в якому – за всім депутатським корпусом. Ми від цих завоювань не відступимо.

Вважаємо за доцільне сказати в силу відомих причин не зовсім обізнаному з місцевим реаліями голові ОДА Олександру Савченку: у Вас – погані радники. Не створюйте прецедентів і не протиставляйте себе депутатському корпусу. Ліпше сконцентруйте свою увагу на наповненні бюджету, сприянні, а не блокуванні роботи таких бюджетоутворюючих підприємств, як «Волиньторф» і «Волиньприродресурс», підтримці інфраструктури комунальних об’єктів волинських громад», - підсумовують у заяві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus