USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поблажлива люстрація прокуратури: звільнили лише 402 особи з 20 тисяч

9 Травня 2016 16:13
Лише 402 працівники з 20 тисяч звільнили внаслідок люстрації з органів прокуратури України, - інформує ZIK.

Згідно з даними Міністерства юстиції України, в органах прокуратури на початку люстрації працювали 20 тисяч осіб, а за весь час її проведення звільнили тільки 402 працівників. Зокрема, закон про очищення влади не зачепив скандальних прокурорів Валендюка, Стоянова, Матіоса тощо.

В органах прокуратури залишився працювати Анатолій Матіос, кар’єра якого ще й пішла на злет. За часів Януковича він працював в Адміністрації Президента, а сьогодні він - головний військовий прокурор України.

І почувався б пан Матіос на цій посаді цілком непогано, якби не псувала йому репутацію низка незавершених розслідувань. Зокрема, про Іловайський котел у серпні 2014 року. Та пан прокурор переконує, що робота у цій справі аж кипить.

«По цій справі – більше двох тисяч вилучених документів. Провели понад 150 допитів тільки посадових осіб, офіцерів тощо», - розповідає головний військовий прокурор.

Утім час летить, а напередодні річниці Іловайської трагедії ніхто нічого так і не дізнався. До матеріалів розслідування допустили Тараса Костанчука, керівника громадської організації воїнів АТО. Він стверджує, що прізвища підозрюваних геть банальні.

«Опосередковано винен Путін та Російська Федерація як суб’єкт. І начальник генерального штабу РФ винен. І все. У прокуратурі переробили кримінальну справу, об’єднали її з іншими кримінальними справами. В нас тепер одна кримінальна справа, яка починається із захоплення Криму. Яке це відношення має до Іловайська – не зрозуміло. І закінчиться це все після завершення АТО», – каже волонтер.

Ще один недолюстрований персонаж – Олег Валендюк, який працював при Пшонці під час Майдану, а сьогодні є виконувачем обов'язків прокурора Києва. Найцікавіше те, що недавно Валендюка прокуратура звільнила. Все згідно з протоколом: працював на керівній посаді під час Революції Гідності, тому люстрований. Але він пішов з тим повідомленням до суду.

«Він просив заборонити прокуратурі робити будь-які дії стосовно його звільнення. Суд, на диво, за три дні приймає рішення – заборонити будь-які дії. Я нагадаю, що Валендюк за часів Януковича був заступником керівника того відділу, який відповідав за представництво інтересів держави і захист інтересів громадян в судах. В судах тоді була повна сваволя, понад 330 суддів виносили абсолютно неправомірні рішення», ­- розповідає Олег Маселко, юрист «Автомайдану».

Тепер жодних скарг стосовно Валендюка не приймають, бо він має гарантовану судом недоторканність.

Також нещодавно вигулькнув і старий прокурор Одеської області Микола Стоянов. В останній день своєї роботи генпрокурор Віктор Шокін звільнив свого заступника, реформатора Давіда Сакварелідзе, поновивши на посаді людину, котра була прокурором кількох областей за часів Януковича.

Утім нині екс-заступник генерального прокурора осуджує не лише Шокіна. Мовляв, усі рішення він погоджував із президентом, а на самого Сакварелідзе банально написали скарги, бо той перейшов дорогу і впливовим бізнесменам, і депутатам.

«В цьому і полягає трагедія реформування органів прокуратури. Там насправді залишилися ті ж люди, які працювали за Кучми і Януковича. Себто ті люди, які прислуговували і плазували. Там нічого не змінюється, крім імен, прізвищ та династій прокурорів», - зазначає Давід Сакварелідзе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
волинянам Показати IP 9 Травня 2016 16:54
прокурори не люди!!!!!!
Читач Показати IP 9 Травня 2016 17:31
І з них 400 поновиться через суди
Дядя Василь Показати IP 9 Травня 2016 18:07
Люстрація - це чергова розводіловка простачків ! Як і " рехформи " після чесного пограбування народу ,тільки по курсу долара в три з хвостиком рази !!! Про це історики будуть згадувати ,як і про сталінський голодомор .
людям Показати IP 9 Травня 2016 18:26
один масалов чого вартий - першіший хабарник!!!!
Хм Показати IP 9 Травня 2016 19:41
На мою думку єдиний нормальний, порядний чоловік з прокурорів це Пришко, не син, а старший. Бо малий це непотріб!
українець Показати IP 9 Травня 2016 23:46
Поки не почнуться жорстокі публічні страти нічого не буде.
Ваня до українець Показати IP 10 Травня 2016 09:14
стопроцентно підтримую українця.Доки сам народ не почне цю банду нищити,то нічого не буде.Розводять нас,як лохів пару десятків ставленників Яника, а тримають в кулаці всю Україну,як при сталіні.
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Травня 2016 09:22
"Лисі птахи" так просто своїх не звільняють. Туди - у "контору", легко можна увійти, а вийти лише вперед ногами. Найстрашніша мафія в Україні називається "прокуратура".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus