USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Побоююся режиму дистанційного навчання з 1 вересня», – головна освітянка Луцька

13 Липня 2020 08:00
Батьків школярів неабияк непокоїть те, що із 1 вересня їхні діти можуть не сісти за шкільні парти, а й далі здобуватимуть освіту дистанційно. Турбує така перспектива і педагогів. Що про це думають в управлінні освіти Луцької міської ради та чого чекати в новому навчальному році, який не за горами, дізнавалися в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» у головної освітянки міста Зіновії Лещенко.

До чого готується управління освіти?

Як мама, бабуся, громадянка, звісно, хотіла б сказати, що готуюся до звичної класно-урочної системи. Як людина, яка очолює структурний підрозділ міськради, мушу бути готова до тих ситуацій, які можуть надиктувати час і події, пов’язані з пандемією. Доводиться очікувати на те, що є неприємним, до чого ми не зовсім адаптовані, але вже знайомі, – до дистанційного навчання. На своїй сторінці у фейсбуці ми починаємо розміщувати повідомлення про те, як готуємося до умов роботи за карантинної ситуації.

Маємо підтримку наших депутатів щодо створення інформаційно-сервісного центру при управлінні освіти Луцької міської ради, адже потужність сайтів ні закладів освіти, ні управління освіти не має спроможності розміщувати усі відеофрагменти й відеоуроки. Проте абсолютно підтримую звернення Ігоря Поліщука та сесії Луцької міської ради до уряду про неможливість і недоцільність запровадження з 1 вересня дистанційного навчання. Адже за понад три місяці такого навчання стало зрозуміло, що воно негативно впливає на розвиток особистості школяра.

Наше суспільство не було готове до дистанційного навчання. Ми не маємо алгоритму його запровадження, окрім тих напрацювань, які були в контексті рекомендаційних листів від міністерства і тих, які ми сформували за цей період. Відверто побоююся дистанційного режиму навчання з 1 вересня. Передусім вболіваю за початкову школу, тому що не знаю, як пояснити першачкам, що та тьотя по той бік екрану – то їхня вчителька. Крім того, дитину подекуди треба просто брати за руку й допомагати вчитися писати, починаючи з паличок і заокруглень. Для цього потрібні професійні педагогічні навички.

Окрім того, на фоні посадової незатребуваності у вчителя може початися професійне вигорання. Ми вже це спостерігаємо. Люди не відчувають себе потрібними.

Як гадаєте, чи буде реакція Кабміну на звернення депутатів Луцької міської ради, яке вони ухвалили на 83 позачерговій сесії?

Є зареєстрована батьківська електронна петиція до президента, думаю, вона буде ще не одна, люди звертатимуться до кабміну, до Міністерства освіти. Я боюся того, що окрім тих, хто є учасниками освітнього процесу, збуряться батьки. Бо їм просто треба не працювати, а з 1 вересня сідати за парти вдома. А здоров’я дітей? Є ж чіткі вимоги до робочого місця школяра – який нахил парти має бути, виїмка для ручки, підставка для книжок тощо, кухонний стіл тут не підходить, а не всі ж удома можуть собі дозволити це облаштувати. Ми всі знаємо, скільки дитина має працювати в режимі ґаджета – у початковій школі це 20 хвилин від сили. А далі має бути живе спілкування. Якою буде соціалізація цих дітей?

Далі інша проблема. Учні 5-11 класів. Батьки йдуть на роботу, а діти куди? У вересні-жовтні ще доволі тепло, літні майданчики працюють, і вони йдуть на вулицю. І тут не йдеться про дотримання маскового режиму, ми й зараз це можемо спостерігати.
Ми вже продумували різні моделі, хотіли навіть запровадити асинхронне навчання – коли клас ділиться на дві підгрупи й одна, наприклад, навчається з 8:00 до 12:00, далі за годину проводять дезінфекцію приміщення і заходить інша група, яка навчається з 13:00 до 17:00. Техпрацівники шкіл до цього готові. Міська влада виділяє на це кошти. Скоротимо академічні години до 35 хвилин, перерви, але у школі дитина матиме щастя спілкування з учителем і однокласниками.

Багато шкіл підтримали ідею зеленого класу, яку запропонував директор гімназії №21, – адаптувати столи й проводити дітям уроки на вулиці, принаймні у вересні-жовтні, коли ще тепло.

А тепер будьмо відвертими: діти ходять у садочки, і більш-менш усе нормально. У школах можна організувати дотримання соціальної дистанції і використання засобів індивідуального захисту. Крім того, є можливість за зекономлені кошти закупити для шкіл безконтактні термометри для температурного скринінгу.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: МОЗ ТА МІНОСВІТИ ЗА 10 ДНІВ ПІДГОТУЮТЬ ПРАВИЛА ЩОДО НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

Яка ситуація з дошкільною освітою?

Збільшується потреба батьків у перебуванні дітей під наглядом педагогічних працівників. Вихователі працюють у масках і рукавичках, діти проходять скринінг при вході в заклад дошкільної освіти, батьки їх доводять тільки до хвіртки, дотримуючись соціальної дистанції, для чого є відповідна розмітка. У групах перебуває не більш як по десять дітей. Скринінг температури їм проводять чотири рази на день. Наразі критичних моментів немає. Ті ЗДО, де захворіли працівники, перебуваючи у відпустці, готові відновлювати роботу.

Ви таки сподіваєтеся на те, що 1 вересня діти підуть до школи?

Я мрію про це, як і всі педагоги, і батьки, й діти. Вірю, що так і буде. У всіх має бути своя соціальна, професійна і суто людська місія: дітям – учитися, педагогам – викладати, а батькам – спокійно працювати та сумлінно ставитися до своїх обов’язків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Хак мозку Показати IP 13 Липня 2020 08:32
Питання актуальне, висвітлені проблеми теж, і звичайно найкращий (якісніший) навчальний процес буде лише у школі (принаймні на цей час). Але щось мені так видається, що бажання відновити повноцінний навчальний процес у наших освітян не обмежується лише тим що сказано... Дивитись треба глибше.
Джек Показати IP 13 Липня 2020 08:47
Звичайно побоютесь! У всьому світі є дистанційне навчання і рівень знань-куди нашому.Головне,не продавати грамоти і дипломи!
петро тодосійович фі Показати IP 13 Липня 2020 09:01
Молодець! Все правильно сказала!
лучанка до петро тодосійович фі Показати IP 13 Липня 2020 11:36
в другому семестрі оцінки були занижені ЗОШ № 3.Дитина до кінця дивилась відеоуроки,висилала всі задані завдання. Можливо цифрової грамоти педагоги не засвоїли,особливо стогнали пенсіонерки зі 40-50 літнім стажем...
мати Показати IP 13 Липня 2020 12:13
Звичайно, побоюється! Як же при дистанційному навчанні побори з батьків збирати? Директори шкіл не будуть нічого заносити в міськно.
Вчителька Показати IP 13 Липня 2020 13:08
Звичайно, після того як весняна дистанційка чітко показала "необхідність" всяких уо, то можна не тільки побоюватися - тільки за пригріті місця. Цікаво, хто буде робити "відеофрагменти і відеоуроки" - методисти міськуо? Чи знову все на вчителів скинуть і будуть тільки звіти вимагати, як весною - скільки дітей залучено до дистанційного навчання. Не могли частину ноутів і компів, які в міськуо має кожен методист, дати на користування хоч в малозабезпечені сім'ї? А тепер бояться?
Неля Показати IP 11 Жовтня 2020 13:31
Карантин відкрив очі на те, що робиться у школах. Батьки нарешті побачили, як навчають дітей і чи навчають, взагалі? А також задумались про доцільність шкільних фондів, якщо школа не спроможна забезпечити учнів елементарним - знаннями!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus