USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Поети та пересічні читачі презентували книги у Луцьку. ФОТО

23 Жовтня 2013 08:51
Веселі та сумні, філософські та іронічні твори, прозу та поезію українською та російською презентували у рамках проекту «З домашньої бібліотеки» у Луцьку.

Проект презентувало культурне об’єднання «100 Вт» 22 жовтня у клубі за адресою вулиця Драгоманова, 1, у Луцьку.

До проекту долучилося семеро лучан, які презентували книги улюблених авторів, власні творіння та просто книги, які варто прочитати. Цікаво, що у заході зголосилися взяти участь троє письменників – Еліна Форманюк, Микола Мартинюк та Петро Коробчук. Кожен з мовців мав 10 хвилин для того, аби розповісти про книгу, її автора та зачитати уривки або вірші.






Богдана Стельмах презентувала книгу Миколи Мартинюка «Під мурами твердині». Вона розповіла, що мала нагоду познайомитися з автором ще в університеті, де він був її літературним наставником. Книгу автор писав понад 20 років. Твір розповідає про часи Волинсько-Галицького князівства та події, які відбувалися на теренах Луцька та Жидичина. Книга насичена тогочасною лексикою та майстерно ілюстрована. Богдана Стельмах зачитала уривок, який, на її думку, спонукає прочитати твір повністю. Після цього вона передала книгу гостям заходу, щоб кожен міг переконатися в тому, що «Під мурами твердині» варто придбати для власної книгозбірні та прочитати.










Поетеса Еліна Форманюк знайомила гостей заходу з творчістю колеги із літературної студії «Лесин кадуб» Ганни Луцюк. Вона читала «теплі та затишні» вірші зі збірки «Дефрагментація тиші», що є спільним твором Ганни Луцюк та її чоловіка Сергія Столярука, який проілюстрував книжку. Еліна Форманюк розповіла, що авторка постійно перебуває у творчих пошуках, а збірка «Дефрагментація тиші» є найсильнішою у її творчому доробку.




Наступною ділилася вмістом домашньої бібліотеки з присутніми Валерія Лесюк, яка представила книгу волинянина Віктора Гребенюка «Тетрамерон». Вона зізналася, що не уявляє жодного дня життя без книги, любить класику та духовну літературу. Мовець розповіла, що Віктор Гребенюк – християнський письменник, який творить під псевдонімом Брат Віктор. Він автор книг духовного спрямування, чимало з яких Валерія Лесюк подарувала проекту «Обмін книг», який діє у приміщенні клубу. «Тетрамерон», з її слів - легка у читанні книга про віру в добро, в Бога, яка, втім, не містить нотацій та проповідей. Автор написав її протягом декількох днів, коли в Україні вирувала епідемія грипу. Валерія Лесюк прочитала одну з новел зі збірки, присвячену темі хвороби та надії.






Наступний мовець назвав себе «батько відомого поета Павла Коробчука – невідомий поет Петро Коробчук» та читав вірші з власних збірок «Архівотека» та «Парковий період», а також неопублікований верлібр. Петро Коробчук наголосив, що читання значно важливіше, ніж сидіння в мережі, а розумова активність корисна для здоров’я.

«Якщо ви починаєте читати якогось одного автора, читайте його всього. Так ви матимете уявлення не лише про найкращий чи найгірший твір письменника, а про його творчість в цілому», - порадив він поціновувачам літератури.

Поет розповів, що у збірці «Архівотека, або книжечка для себе» зібрані «найкращі з найгірших» його віршів, написані впродовж декількох десятиліть. Він зізнався, що частину неопублікованих творів спалив у вогнищі. Іронічні вірші визнаного митця викликали аплодисменти публіки, і слухачі не помітили, як поет використав свій ліміт часу.





Микола Мартинюк, чию книгу презентували цього вечора найпершою, вирішив розповісти про майже невідому широкому загалу письменницю з Черкащини Зінаїду Луценко, з творчістю якої він познайомився, працюючи у складі журі літературного конкурсу «Коронація слова». Її надзвичайно цікавий роман «Я, Миколайко» Микола Мартинюк порівняв із «Зачарованою Десною» Олександра Довженка за майстерністю змалювання дитинства головного героя. Він зізнався, що, незважаючи на те, що зазвичай стримує емоції під час читання, «просто реготав», читаючи твір. Найяскравішим моментом вечора стало читання уривку з роману – слухачі не могли стримати сміх.









Книгу Костя Москальця «Вечірній мед» презентував Дмитро Безвербний. Він розповів, що вважає автора одним з кращих українських письменників. У книзі, яку, на думку Дмитра Безвербного, варто читати та перечитувати, зібрані романи та есеї митця, який мешкає відлюдником, назвавши свій будинок «Келія Чайної Троянди». Роман «Вечірній мед» - автобіографічний та містить спогади автора про Львів часів його юності – епохи розквіту культури хіпі. Письменник у своїх творах часто поєднує прозу та поезію, в чому могли переконатися слухачі.




Керівник Культурного об’єднання «100 Вт» Володимир Столярчук, який виступив останнім, розповів, що має на меті знайомити глядачів з маловідомими українськими поетами, які пишуть як українською, так і російською. З його слів, є люди, які пишуть хороші тексти, які залишаються в шухлядах. Для того, щоб вони мали можливість презентувати свої твори публіці, творче об’єднання «100 Вт» колись організувало проект «Творче кафе». Він презентував російськомовного поета з Одеси Дмитра Пелимського, поезію якого неможливо знайти у друкованому вигляді.




Як розповіла організатор заходу Анна Єкименко, проект має на меті згуртувати людей, які люблять читати та хочуть поділитися своїм досвідом з іншими, представити улюблених авторів для широкої аудиторії, адже серед широкого вибору літератури в інтернеті не всі мають час, щоб знайти те, що вони хочуть. Немає обмежень щодо жанру літератури та мови.




«Почувши думку інших людей, в тому числі письменників, можна потім придбати книгу та почитати її вдома. Зараз в Україні автори та їх твори часто не зустрічаються зі своїми читачами. Так чомусь трапляється – видавництва не доїжджають до невеликих міст, і читачі не знають про авторів, які варті уваги», - прокоментувала Анна Єкименко те, що під час вечора презентували переважно маловідомих письменників.

З її слів, такі заходити планують організовувати двічі на місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
читач Показати IP 23 Жовтня 2013 10:33
гарна ідея, гарні молоді люди узялися за реалізацію. Хай щастить!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus