USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поганий стан порожнини рота збільшує ризик ускладнень при COVID-19. Дослідження

17 Листопада 2021 07:20
Люди з поганим станом ротової порожнини можуть мати більш серйозні симптомив разі захворювання на COVID-19.

Дослідження доводять, що пацієнти з коронавірусною хворобою, які також мають захворювання ясен, у 3,5 раза частіше потрапляють до реанімації, ніж ті, в кого ясна здорові, повідомляє «Українська правда. Життя».

Вони також у 4,5 раза частіше потребують апарата штучної вентиляції легень і в 9 разів частіше помирають від COVID-19. Такі результати пояснюються, зокрема, зв’язком між гігієною порожнини рота та іншими захворюваннями.

Якщо людина довго не доглядає за ротовою порожниною, це призводить до дисбактеріозу: бактерії в ротовій порожнині переходять із спокійного стану в агресивний.

Як тільки бактерії ротової порожнини стають агресивними, вони можуть спричиняти захворювання ясен та потрапляти в кровотік. Там вони можуть циркулювати тілом та оселятися в різних органах, підвищуючи рівень запалення, а з часом сприяти різноманітним специфічним і хронічним станам.

Поганий стан порожнини рота може вплинути на роботу серця, підвищити кров’яний тиск та рівень цукру в крові. З ним також пов’язують дочасні пологи, артрит, захворювання нирок, респіраторні недуги й навіть хворобу Альцгеймера.

COVID-19 – не виняток. Порівняно з людьми, в яких легкі або помірні симптоми, пацієнти з важкою формою COVID-19 мають підвищений рівень специфічного маркера запалення (так званого CRP).

Деякі пацієнти з важкою формою COVID-19 також страждають від так званого цитокінового шторму, коли імунна система починає краще працювати, борючись із вірусом, і водночас шкодить власним тканинам організму.

Дослідження показують, що люди з поганим станом ротової порожнини також іноді мають підвищений рівень CRP і цитокінів – це свідчить про те, що захворювання ясен може спровокувати ту ж саму імунну відповідь, що й COVID-19, хоча і меншою мірою.

Отже, коли в крові циркулюють і COVID-19, і агресивні бактерії ротової порожнини, разом вони можуть схилити імунну відповідь до шкоди власним тканинам організму, що призведе до гірших наслідків.

Ще одним ризиком є бактеріальні інфекції. Вони часто трапляються у пацієнтів з COVID-19 та іншими тяжкими захворюваннями. Дослідження довели, що багато людей, подекуди до 50%, які помирали від COVID-19, одночасно мали бактеріальні інфекції.

Якщо гігієна порожнини рота погана, це може підвищити ризик інфікування більш агресивними бактеріями, які потім можуть потрапити в дихальні шляхи та легені.

Крім того, проблеми з порожниною рота також можуть допомогти COVID-19 заразити організм. Ферменти бактерій, які провокують захворювання ясен, можуть змінювати поверхню рота та дихальних шляхів, спрощуючи іншим мікробам, таким, як коронавірус, можливість потрапляти до цих поверхонь і рости там. Тому дуже важливо підтримувати належну гігієну порожнини рота.

Лікарі рекомендують чистити зуби двічі на день протягом щонайменше двох хвилин пастою, що містить фтор, і регулярно відвідувати стоматолога.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Народна прокуратура Показати IP 17 Листопада 2021 09:55
От і стоматологи вирішили не втрачати можливостей заробітку на ковід-істерії

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus