USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Поховали Георгія Гонгадзе

22 Березня 2016 16:05
Журналіста Георгія Гонгадзе, який був убитий в 2000 році, поховали 22 березня, на території Церкви Миколи Набережного. Про це повідомляє "Сегодня".

На прощання з журналістом прийшли десятки людей: вдова покійного - Мирослава Гонгадзе з дочками, політики Володимир Стретович і Тарас Чорновіл, Ірина Геращенко, Олександр Мороз, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, музикант Святослав Вакарчук.

Зі слів священика, Георгій був прихожанином цього храму. Постійно бував тут сам і з сім'єю. Зазначається, що під час похоронної церемонії не було передбачено виступів політиків або інших світських осіб, а в церкві була заборонена фото і відео зйомка.



Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року, - інформує ТСН.

У листопаді того ж року в лісі Київської області виявили обезголовлений труп, який, згідно з висновками експертів, міг належати журналістові.

За звинуваченням у вбивстві Гонгадзе у 2005 році Олексія Пукача оголосили у міжнародний розшук. Силовики упіймали його тільки у 2009-му. У січні 2013-го Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного ув'язнення, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе. Але і сам Пукач, і родина Гонгадзе оскаржили вирок.

Зі словами вдови журналіста Мирослави Гонгадзе, суд не назвав і не покарав головних винуватців смерті її чоловіка - замовників вбивства.

дним із них, зі слів ще одного постраждалого від рук Пукача журналіста - Олексія Подольського - може бути другий президент Леонід Кучма. На причетність Кучми до резонансного злочину вказував і сам Пукач, який після оголошення вироку заявив: "Хочете знати мотив і участь - запитайте у Кучми і Литвина"

Однак, кримінальну справу проти Кучми, підозрюваного у замовленні вбивства Гонгадзе, було закрито. Зі слів колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, за те, щоб про справу "забули" ботримали хабар в розмірі мільярда доларів.

Залишається недоведеним факт причетності до вбивства Гонгадзе екс-спікера Верховної Ради Володимира Литвина. Він і Кучма, зі слів Пукача, повинні були опинитися разом з ним у клітці для засуджених після вироку у справі про вбивство журналіста.

16 років чекання

Усі 16 років тіло Георгія зберігалося у центральному моргу Києва, - інформує ВВС.

Мама Георгія, Леся Гонгадзе, ще у 2012 році була згодна на поховання тіла, яке слідство вважало тілом її сина. Проте, вона наполягала на тому, що воно має бути поховане як тіло неопізнаної людини.

"Давайте, домовтесь, привезіть цей труп. Ми поховаємо у Львові як невпізнану людину. Ви закриєте справу - люди заспокояться: "таращанський труп" похований. От так я запропонувала, але ні в якому разі не ховати цей труп як Гонгадзе", - закликала вона чотири роки тому.

У листопаді 2013 року Леся Гонгадзе померла на 69-му році життя.

Згодом Мирослава Гонгадзе припускала, що поховання відбудеться у 2014 році. Вона твердила, що це обговорюється і що подробиці будуть повідомлені додатково, коли владнають усі деталі.

Виконавці та замовники

Довгий час після того, як у 2000-му році тіло Георгія Гонгадзе знайшли у Таращанському лісі у Київській області, слідчі не могли встановити, де знаходиться голова убитого. Лише після того, як колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач, звинувачений у вбивстві, у 2009 році вказав на місце, голову знайшли - в іншому, Рокитнянському районі на Київщині.

У 2008 році суд визнав винними у вбивстві журналіста трьох колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження та кримінальної розвідки МВС України. Микола Протасов отримав 13 років позбавлення волі, Олександр Попович і Валерій Костенко - по 12 років позбавлення волі. Микола Протасом помер у в'язниці у квітні 2015 року.

Колишнього начальника головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача затримали за підозрою в організації вбивства у 2009 році, після шести років розшуку.

Він зізнався у скоєнні вбивства, і в 2013 році його засудили до довічного ув'язнення. За два роки до цього з нього зняли звинувачення у скоєнні вбивства на замовлення і перекваліфікували його на "вбивство через особисті мотиви".

Апеляційний суд залишив у силі вирок про довічне ув'язнення.

Рідні Георгія вважають, що за його вбивство покарані лише виконавці злочину, але не його замовники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus