USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Половина бійців 51-ої бригади, які перейшли кордон із Росією, визнали свою вину

18 Червня 2015 17:54
Половина бійців, серед яких і волиняни, що перейшли кордон з Росією, підписали угоду про визнання вини в обмін на умовний термін. Про це пише «ВолиньPost».

Нагадаємо, більш ніж 40 бійців 51-ої окремої механізованої бригади, які захищали цілісність країни під кулями та «Градами» й побували в російському полоні, постали перед українським судом: хлопцям, віком від 18 до 30 років, які перетнули російський кордон, закидають дезертирство. Тепер солдати у судах готові доводити, що вони не зрадники.

Правозахисник підсудних бійців, громадський діяч Василь Нагорний розповів подробиці справи.

«Поки що справа перебуває на стадії підготовчого засідання. Наразі провели 2 засідання суду, але підготовчі засідання не завершили. На підготовчому засіданні вирішуються чисто організаційні питання, які будуть засідання, закриті чи відкриті. Адвокати оголошують відповідні клопотання про залучення якихось свідків, про витребування документів. На цьому підготовчому засіданні підсудних не допитують. Це підготовче засідання вже другий раз зривається. В принципі, це нормально для цієї справи, бо такої справи, по кількості підсудних, ще не було в Україні, не тільки, мабуть, по військових злочинах, а й кримінальних», – зазначив він.

Загалом, через кордон з Росією тоді перейшло 42 бійці. За інформацією, яку надав адвокат, наразі половина з них підписали угоду про визнання вини. Вони отримали умовні терміни, дехто отримав службові обмеження та продовжують службу, але в них вираховують частину заробітку.

«Інша половина не погоджується на таке. Я навіть вам скажу, якби оголосили якусь амністію, вони б не погодилися б. Адже амністія не є реабілітуючою обставиною. Вона просто звільняє їх від відповідальності, але не реабілітовує», – сказав Нагорний.

Також він наголосив, що немалу роль у цій справі має політика: «Якщо правосуддю не буде заважати політика, то ці хлопці мають великі шанси бути виправданими... Відносно цих хлопців прозвучали в свій час певні меседжі відомих політиків, які їх оголосили дезертирами. По-перше, – дезертирство як статтю бійцям не пред'являють, їм інкримінують ухилення від виконання обов′язків військової служби. Це зовсім різні статті».

Також Василь Нагорний розповів, що представники громадських організацій Волині наразі спілкуються з керівництвом районів на тему ініціювання до президента звернень, щодо того, аби це кримінальне провадження закрили у зв′язку з тим, що воно є безпідставним. Відтак зголосилося три райони: Володимир-Волинський, Луцький та Турійський:

«Я думаю, що будуть ще звернення інших райрад», – зазначив правозахисник і додав, що така справа може затягнутися на кілька років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus