USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Польща посилила контроль за вантажівками з України

3 Грудня 2023 10:38
Польща посилила контроль за українськими перевізниками, особливо на під’їзних шляхах до пунктів пропуску, де триває блокада кордону.

Про це повідомив міністр інфраструктури Польщі Альвін Гаядур, передає Укрінформ.

«Цей контроль вже посилено», – запевнив міністр під час пресконференції у контрольному пункті Вєжховіска Люблінського воєводства.

За його словами, «комплексний контроль» задіяно на під’їзних шляхах до пунктів пропуску, де триває блокада. Взамін за це перевізники раніше пообіцяли не посилювати блокаду кордону.

У перевірці вантажівок в місцях обслуговування подорожуючих (MOP) і на паркінгах будуть брати дорожня інспекція, поліція, прикордонники та митники.

За даними Гаядура, за 11 місяців цього року польські дорожні інспектори перевірили близько 15 тис. вантажівок, які належать українським перевізникам, і виявили 9,4 тис. порушень. На них наклали штрафи на загальну суму 1,8 млн злотих (близько 17 млн гривень).

Читати ще: Словацькі перевізники заблокували рух вантажівок через «Вишнє-Нємецке». У ДПСУ кажуть, що проблеми почнуться за кілька днів

Разом з тим, як інформує міністерство економіки України, український експорт через спільну з Польщею ділянку кордону зменшився на 40% через страйк польських перевізників.

Так, за оперативними даними Держмитслужби, у листопаді обсяги експорту української продукції сягнули 9,2 млн тонн.

«На вантажний транспорт припало 783 тисячі тонн. Найбільший обсяг експорту проходив через польський кордон – 282 тисячі тонн. І цей обсяг на 40% менше, ніж до того, як почали страйкувати польські перевізники», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що на деяких пунктах пропуску, таких як Ягодин – Дорогуск, Рава-Руська – Хребенне експорт майже завмер, або впав удвічі.

«Ми ведемо активну роботу для вирішення цієї ситуації. Не вся вона може бути публічною, адже не завжди ця публічність грає країні на руку. Але у нас є підстави сподіватися, що завдяки цьому діалогу з обох сторін, ми зможемо владнати ситуацію», – заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Нагадаємо, наприкінці жовтня польські перевізники оголосили, що з початку листопада і до кінця року планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Рух транспорту заблокований у напрямку найбільших пунктів пропуску «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» та «Рава-Руська–Хребене» із 6 листопада. Заблоковано й пункт пропуску «Медика–Шегині».

Нещодавно було анонсовано, що польські перевізники погодили продовження протесту до лютого наступного року. Також не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Поліщук Показати IP 3 Грудня 2023 18:26
Чом ніхто не закликає бойкотувати польські товари в магазинах? Чи то так зробили навмисне аби все здорожчало?
Віталій Показати IP 5 Грудня 2023 06:21
То щеЙ нехай розкаже як не порушувати режим і облік праці, в умовах колейкі. Звичайно що всіх підрят можна штрафовати. ГАН..НИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus