USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Польща зрівняла відповідальність Радянського Союзу та Німеччини за початок війни

10 Січня 2020 10:45
Нижня палата польського парламенту засудила «провокативні» висловлювання представників влади Росії, які намагалися звинуватити Польщу у відповідальності за початок Другої світової війни.

Про це йдеться в резолюції Сейму, ухваленій одноголосно під час засідання парламенту у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Cейм Речі Посполитої засуджує провокативні і неправдиві висловлювання представників вищих органів влади Російської Федерації, які намагаються покласти на Польщу відповідальність за початок Другої світової війни. Велич народу і відносин між народами не можна будувати на брехні і фальсифікації історії, тому Сейм Речі Посполитої зобов’язаний нагадати, що до початку Другої світової війни призвели дві тогочасні тоталітарні системи: гітлерівська Німеччина і сталінський Радянський Союз», – наголошується в резолюції Сейму Польщі.

У ній підкреслюється, що після укладення 23 серпня 1939 року пакту Молотова-Ріббентропа першими жертвами обох тоталітаризмів були Польща і країни Центрально-Східної Європи.

У резолюції зазначається: ніхто не ставить під сумнів, що народи СРСР зазнали значних втрат у війні з третім рейхом, але, на жаль, це не принесло країнам Центрально-Східної Європи незалежності і суверенітету, а їх жителям – дотримання прав людини. Підкреслюється, що радянський тоталітаризм був спрямований проти власних громадян, серед яких були також і росіяни.

«Сейм Речі Посполитої не погоджується на повернення імперських фальсифікацій, які відкидають назад історичний діалог російської влади з іншими народами», – підкреслюється в заяві.

У ній констатується, що мучеництво жертв нацистського і радянського тоталітаризмів «не повинно фальсифікуватися і використовуватися інструментально».

Польський парламент також закликав спільно подумати про принципи формування міжнародних відносин, які мають становити фундамент взаємоповаги, партнерства і добросусідства.

Як повідомлялося, наприкінці грудня російський президент Володимир Путін під час публічних заходів кілька разів заявив, що Польща сама була агресором перед Другою світовою війною, СРСР не окуповував Польщу, а серед чиновників довоєнної Польщі були відверті антисеміти. На це рішуче відреагувала Варшава, яка викликала на розмову посла РФ у Польщі Сергія Андрєєва, а глава польського уряду Матеуш Моравецький виступив із заявою, в якій засудив останні заяви Путіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
скептик Показати IP 10 Січня 2020 12:07
це цілком в стилі фсб - звалити з хворої голови на здорову
Анонім Показати IP 10 Січня 2020 15:21
Уважаемые, вы можете запретить историю, но изменить её, увы, вы не в силах. Так что дышите ровно.
Історик Показати IP 10 Січня 2020 18:25
Хто відбудовував Варшаву? СРСР. Який будинок найбільший у Варшаві? Палац культури і науки (пол. Pałac Kultury i Nauki, часто скорочують як PKiN) — будівля у Варшаві, що є найвищою будівлею в Польщі. Палац культури і науки у Варшаві Побудовано за зразком так званих «сталінських висоток» в якості подарунка Радянського Союзу польському народу (зведено на радянські гроші радянськими будівельниками). У наші дні палац входить в десятку найвищих хмарочосів Європейського Союзу, а з 1955 по 1957 рік він був найвищим будинком Європи.
Історик Показати IP 10 Січня 2020 18:29
Олександро-Невський собор у Варшаві (пол. Sobór św. Aleksandra Newskiego) — знищений православний собор, побудований в адміністративному центрі Царства Польського (Російська імперія). Розташовувався на Саксонської площі (пізніше перейменована в площу Пілсудського). Собор за проектом архітектора Леонтія Бенуа був закладений в 1894 і відкритий в 1912 році. По завершенні будівництва собор досягав у висоту 70 м і був на той час найвищою будівлею у Варшаві. Собор був зруйнований польськими властями в середині 1920-х років, через менш ніж 15 років після відкриття. Головними мотивами знесення послужило те, що собор, який займав одну з головних площ Варшави, нагадував про російською пануванні над Польщею. Крім собору святого Олександра Невського у Варшаві, поляками за тими ж мотивами були знищені і інші православні храми на території країни.
Історик Показати IP 10 Січня 2020 18:33
1935 рік, звістка про смерть польського Вождя Пілсудського викликала велике хвилювання. Всі найбільші німецькі газети вийшли зі співчуттями на перших сторінках. Гітлер у скорботі біля гробу маршала Пілсудського Völkischer Beobachter писав: "Нова Німеччина схиляє свої прапори і штандарти перед труною цього великого державного діяча, який вперше мав мужність відкритої довіри і повного союзу з націонал-соціалістичним Рейхом". Адольф Гітлер оголосив в Рейху всенародний траур і відіслав телеграму польському президенту, де писав: "Я глибоко зворушений звісткою про смерть маршала Пілсудського і висловлюю Вашій Високоповажності та польському уряду мої щирі співчуття. Польща втратила в покликаному в вічність Маршалу творця своєї нової країни і її найвірнішого сина. Разом з польським народом і німецький народ оплакує смерть цього великого патріота, який через своє повне співробітництво з німцями зробив велику послугу не тільки нашим країнам, а й надав неоціненну допомогу в заспокоєнні Європи ". Дружині Пілсудського Олександрі Гітлер писав: "сумна звістка про смерть чоловіка, Його Високоповажності маршала Пілсудського, поранила дуже глибоко. Вельмишановна пані та її сім'я, прийміть запевнення у моєму глибокому співчутті. Образ померлого я навічно збережу в своїй вдячній пам'яті". Мало того - Гітлер наказав організувати в берлінському кафедральному соборі месу біля символічної труни Пілсудського. Саме цей момент і відображений на фото. Після відспівування порожнього гробу почесна варта віддала труні військові почесті. Про глибоку прихильність Гітлера до Пілсудського мали свідчити і його слова, нібито сказані 1 вересня 1939 року. Гітлер нібито сказав тоді "Якби Пілсудський був живий - війни б не було". Коли в 1939 році німці зайняли Краків, де була могила вождя Пілсудського, при ній насамперед там була виставлена ​​почесна варта.
Історик Показати IP 10 Січня 2020 18:58
Згідно з польським переписом 1931 (як засвідчує Норман Дейвіс[4]), 68,9% населення було польським, 13,9% були українцями, близько 10% становили євреї, 3,1% — білоруси, 2,3% — німці і 2,8% — інші, включаючи литовців, чехів і вірмен. Крім того, були невеликі громади росіян і циган. Становище меншин було складною темою і з плином часу змінювалося. Польща була також країною багатьох релігій. У 1921 році 16 057 229 поляків (приблизно 62,5%) були католиками римського (латинського) обряду, 3 031 057 (близько 11,8%) громадян Польщі були католиками східного обряду (здебільшого українські греко-католики і вірменські католики), 2 815 817 (близько 10,95%) були православними, 2 771 949 (приблизно 10,8%) були юдеями і 940 232 (близько 3,7%) були протестантами (головним чином євангельськими лютеранами.)[5] До 1931 року Польща мала другу у світі за величиною єврейську громаду — одна п'ята всіх євреїв світу проживали у межах її кордонів (близько 3 136 000 осіб). Перепис 2011 року: 38 512 000 — загальна чисельність населення Польщі 36 157 000 — тільки польської національності

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus