USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Польщі пригрозили позбавленням права голосу в ЄС через судову реформу

26 Липня 2017 18:36
В Єврокомісії застерегли уряд Польщі щодо втрати голосу в ЄС у разі звільнення суддів Верховного суду. Брюссель також розпочав провадження проти Польщі щодо порушення Договору ЄС через реформу судів загальної юрисдикції, повідомляє DW.

Європейська Комісія (ЄК) відреагувала на підписання напередодні президентом Польщі Анджеєм Дудою закону про суди загальної юрисдикції. У відповідь ЄК у середу, 26 липня, розпочала дисциплінарне провадження щодо порушення Польщею умов Договору про Європейський Союз.

Про це повідомив перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, передає інформагенція dpa. За словами Тіммерманса, Єврокомісія надішле офіційне повідомлення після оприлюднення тексту закону.

Крім того, Брюссель може в будь-який момент розпочати провадження згідно з сьомою статтею Лісабонської угоди, якщо уряд у Варшаві почне звільняти суддів Верховного суду або ж змушуватиме їх звільнятися, додав Тіммерманс. В якості покарання Польщу можуть позбавити права голосу в ЄС. Єврокомісія дала Варшаві місяць на врахування зауважень Брюсселя.

Нагадаємо, польський президент наклав вето на два закони - про Верховний суд Польщі та про Національну раду правосуддя. Обидва закони є складовою суперечливої реформи судової гілки влади, яку просуває правляча націонал-консервативна партія "Право і справедливість" (ПіС). Однак Дуда підписав закон про суди загальної юрисдикції. Сама реформа викликала різку критику з боку ЄС. У Брюсселі вважають, що вона призведе до остаточної ліквідації незалежності судової гілки влади в країні та підпорядкує її під цілковитий контроль уряду.

Натомість у Варшаві назвали закиди з боку Брюсселя та дії Європейської Комісії безпідставними. Заступник міністра закордонних справ Польщі з європейських питань Конрад Шиманський 26 липня назвав дії ЄК "невиправданими", передає інформагенція Reuters.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Польщі відбулися протести проти судової реформи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus