USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Польські перевізники не планують припиняти блокаду кордону з Україною на свята

24 Грудня 2023 09:39
Польські перевізники, які блокують три пункти пропуску на польсько-українському кордоні, не припинятимуть блокаду на свята.

Про це після зустрічі з міністром інфраструктури РП Даріушем Клімчаком в Дорогуську повідомила в суботу організаторка страйку перевізників в Дорогуську Едита Озигала, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, протестувальники проведуть свята на блокаді кордону і вже розписали відповідний графік чергувань.

«Поки ми не досягнемо реального консенсусу, ми тут будемо й надалі», – заявила Озигала.

Своєю чергою міністр Клімчак зазначив, що для розв’язання проблеми на кордоні потрібно переглянути торговельну угоду між Україною і ЄС.

«З нашого боку є твердий висновок, що ми повинні виправити, змінити чинну угоду щодо торгівлі між ЄЄ та Україною. Українська сторона нарешті погодилася на переговори на цю тему. До цього такої згоди не було», – зазначив Клімчак.

Читати ще: Польські фермери призупиняють блокаду кордону в Медиці до початку січня

Польський міністр зауважив, що інформацію про готовність створити робочу групу з Україною, яка аналізуватиме угоду, він отримав напередодні ввечері. Відтак, він хоче, щоб ця робоча група запрацювала якомога швидше.

Клімчак підкреслив, що положення угоди між Україною і ЄС є дуже загальними, відтак це призвело до того, що польські перевізники були витіснені з ринку і втратили замовлення.

«Це потребує детального розгляду», – підкреслив міністр.

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин».

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Голова гміни Дорогуська розпустив акцію протесту польських перевізників 11 грудня о 14:00 за Києвом, а пізніше відмовився задовольнити нову заяву про протест. Однак 15 грудня місцевий польський суд скасував це рішення, що дозволило протестувальникам відновити блокаду 18 грудня.

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною «транспортного безвізу» для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року. Однак на окремих пунктах уже є дозволи щодо її продовження до лютого, а нова блокада ПП «Дорогуськ-Ягодин», за даними польських ЗМІ, анонсована до березня включно.

Як стало відомо, польські аграрії від неділі, 24 грудня, призупиняють до 2-3 січня блокаду руху для вантажівок поблизу пункту пропуску «Медика-Шегині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 24 Грудня 2023 15:40
звичайно, пані Едита не може припиняти протест, оскільки зайнята відшкодуванням збитків від його попередньої акції..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus