USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Поляки не очікували від Волині жодних повстань - «відлуння» трагедії

4 Липня 2013 18:22
Про те, чому Польща так болісно сприймає події на Волині 1943 року для Gazeta.ua розповів львівський історик Андрій Козицький.

«Геноцидом, звичайно ж, події на Волині не були, - переконує вчений. - Я прагнув би привернути увагу, до певних символічних значень. Польща має дуже давню традицію спостереження й відчуття своєї історії, як дуже похмурої смуги мучеництва. Серед поляків існує переконання, що Польща була не справедливо покинута союзниками, що Польща завжди мусила битись проти переважаючих сил противника, поляки гинули шляхетно, але безцільно. Це породило символ, про який ще писав Міцкевич, що Польщу прозвали Ісусом серед народів, - себто країна, яка страждає за усі сусідні народи. У цьому контексті Волинь для поляків є одним із вузликів у цьому довгому ланцюжку страждання поляків. І символічне значення Волині посилюється тим, що поляки саме на Волині ніяк не очікували імовірності того, що там трапилось у 1943 році».

На Волині, кажуть, у міжвоєнний період діяло українське підпілля, але воно не було настільки радикальне, як у Галичині.

«У Галичині були замахи на польських політиків, потужні кампанії, спрямовані на боротьбу з польським шкільництвом і монополіями, - пояснив Козицький. - Волинь виглядала умиротвореною територією. Тоді навіть існувало поняття Сокальського кордону, - себто не варто за Сокаль пропускати з Галичини на північ радикальні націоналістичні погляди. Тоді був стереотип про волинян, як доброго українця, добродушного вуйка, який не цікавиться політикою, від якого нема чого чекати біди».

Через такі стереотипи поляки вважали, що на Волині вони будуть жити довго й спокійно.

«І саме на такій миролюбивій Волині, яку оспівали багато польських письменників і поетів, стався неймовірний вибух національної енергії, який вилився у боротьбу за незалежність своєї держави - кровопролитну війну, - зауважує історик. - Для поляків це відіграє роль, до певної міри, несподіваного удару, який би я порівняв із німецькою легендою удару в спину наприкінці Першої світової війни. Німецькі військові після програшу війни поширювали легенду, які програли через зрадників у тилу. Мовляв, війська справились і стояли на французькій території, коли змушені були капітулювати, бо тил був гнилий».

Поляки через події у Другій світовій війні вважають себе обманутими.

«З точки зору поляків, Польща – це потужна країна, яка мала міцних союзників – Францію, Великобританію, яка мала армію і флот, яка була гравцем світової політики, - пояснив чоловік. - І раптом вона зазнає удару не тільки з боку націонал-соціалістичної Німеччини чи її союзників, а навіть людей, від яких цього не очікували. Це, пробачте за порівняння, ніби лицар довго готувався до поєдинку, гострив меч і полірував обладунки. А при виїзді на ринг спотикнувся, упав з коня й якийсь пастух дав йому довбнею по потилиці. Для поляків те, що сталось на Волині, – це події всупереч усій логіці. Звідси і такі ірраціональні пояснення того, що там сталось, звинувачення у геноциді, тези про мало не метафізичне зло, що охопило тих добродушних українців, які почали мордувати поляків».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Павел. Полша Показати IP 4 Липня 2013 22:39
солдат,партизан точи боротьбу с солдатом,партизаном ето война, слава геройам.солдат,партизан ризат баби,дитини ето ганба,злочин шо небуд до тохо додати
Штефан, Луцьк Показати IP 4 Липня 2013 23:32
"Ехо", (русизм) винесене у заголовок, має чудовий відповідник українською - "відлуння". Ви ж не "алєксандр" і не "рустем". Не соромно?
Олег Показати IP 5 Липня 2013 00:38
Геноциду не було. Були певні сутички з обох боків. Якщо згадувати усе, хто кому зробив, то пора нову війну № світову починати
Володимир Показати IP 5 Липня 2013 04:46
Автор історик і повинен знати, що УПА на Волині організована влітку 1941 року посланцем Уряду УНР Тарасом Боровцем. Але після підступного розгрому його штабу і захвату керівництва УПА галицькими посланцями Бандери Шухевичем і Клячківським останні здійснили на Волині криваву "революцію", в т.ч. по винищенню цивільних поляків.
анонімус Показати IP 5 Липня 2013 10:43
А що, гонорові пани вже бідують за весь світ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus