USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Помер колишній голова Верховної Ради Олександр Ткаченко

5 Січня 2024 15:01
На 85-му році життя помер український політик та ексголова Верховної Ради (1998-2000 рік) Олександр Ткаченко.

Про це повідомив журналіст Микола Канішевський, який працював поруч з Олександром Ткаченком як прессекретар голови Верховної Ради, передає Главком.

Ткаченко родом із Черкаської області. У другій половині 80-х років та на початку 90-х працював на міністерських посадах в уряді УРСР, був заступником голови уряду. У парламенті працював з 1994 року. Був депутатом від Селянської партії, а з 2002 року − від Комуністичної партії.

Ткаченко був в опозиції до президента Леоніда Кучми. Багатьом він запам’ятався своєю фразою: «Я не перший, але й не другий». Так він відповів на запитання, хто в Україні головніше − президент чи голова парламенту.

Читати ще: Помер відомий на Волині адвокат Василь Гаврилюк

Зазначимо, що Олександр Ткаченко був учасником «Канівської четвірки» − політичної коаліції чотирьох опозиційних кандидатів на президентських перегонах восени 1999 року в противагу чинному президенту країни Леоніду Кучмі.

Останні 10 років життя тяжко хворів та пересувався на інвалідному візку. Попередньо прощання з політиком відбудеться 6 січня у ритуальній залі у лікарні у Феофанії.

Читати ще: Помер професор луцького вишу

Влітку 1999 року у розпал передвиборчої кампанії, напередодні президентських виборів – 24 серпня, у День незалежності, на Черкащині, у місті Канів чотири політики оголосили про створення першої в історії незалежної України політичної коаліції – «Канівської четвірки». До її склад увійшли депутати, які мали політичний досвід і були опозиційно налаштовані до влади: Олександр Ткаченко, Євген Марчук, Олександр Мороз та мер Черкас Володимир Олійник. Згідно з домовленостями, вони мали висунути від «четвірки» одного кандидата. Проте вже після того, як єдиним кандидатом було оголошено Євгена Марчука, Олександр Мороз публічно відмовився від домовленостей і на вибори пішов самостійно. Наслідками розвалу «Канівської четвірки» стало те, що на виборах президента України восени 1999 року виборцям довелося обирати одного з двох кандидатів: Леоніда Кучму або Петра Симоненка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Правда Показати IP 5 Січня 2024 16:23
І для чого ми згадуємо цих комуняків???
Радувець Ларіса до Правда Показати IP 5 Січня 2024 16:57
Ці "професіонали" довели країну до ручки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus