USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Померла відома актриса Наталя Крачковська

3 Березня 2016 08:55
Актриса Наталя Крачковська померла в лікарні сьогодні, 3 березня, в Москві у віці 77 років. Про це інформує ТСН.

Раніше актрису госпіталізували в Першу міську лікарню через біль у серці, її стан лікарі оцінювали як вкрай важкий.

Нагадаємо, що кілька років тому Наталя Леонідівна зізналася, що за нею нікому доглядати. Єдиний син зірки, як і всі інші родичі, від неї відвернувся. Наталя Крачковська - відома радянська кіноактриса. За 40 років кар'єри, артистка встигла зіграти у більш ніж 80 фільмах.

ДИТИНСТВО

Наталія Крачковська (до заміжжя – Бєлогорцева) народилася у Москві в сім'ї актриси Театру імені Пушкіна Марії Фоніной та Леоніда Бєлогорцева. Дід Наталії по батьковій лінії свого часу служив в охороні царя, сім'я мала дворянське коріння. А тому батька майбутньої акторки нікуди не брали на роботу, окрім як актором. У 1930-х роках батько Наталії був репресований, а коли почалася Друга світова війна, то він першим пішов добровольцем на фронт, бо завжди хотів бути військовим. Після війни він залишився служити в Німеччині комендантом, де незабаром загинув. Наталія з мамою та молодшою сестрою Іриною жили в Москві. Мама часто пропадала в театрі, тому дівчат виховували бабуся й дідусь по маминій лінії. Наталія Крачковська глядачам запам'яталася пишнотілою. Проте в молодості вона була худенькою. Вона була настільки худою, що бабуся по батьковій лінії вирішила її відгодувати. Зовсім скоро вона перетворилася на "пампушку", якою й запам'яталася усім. У дитинстві Наталія навіть мріяла стати балериною. Проте стрімке набирання ваги змусило її покинути це заняття. Але з приводу зайвої ваги Наталія ніколи не комплексувала і завжди мала чимало прихильників.

ПОЧАТОК КАР'ЄРИ

Наталія зростала в акторській родині, а тому питань із майбутнім вибором професії не було. Щоправда, мама хотіла, аби вона стала архівістом. Наталя ж обрала акторство. Після закінчення школи Наталія подала документи до ВДІКу, на курс Бєлокурова, куди вона хотіла потрапити. Також для "підстраховки" подала документи до історико-архівного інституту. Конкурс у ВДІКу становив 256 осіб на місце. Але вона пройшла. "Ось цю "дурку" беремо", – сказав тоді Бєлокуров після того, як Наталія на прослуховуванні прочитала монолог Івана-дурника з "Конька-Горбунка" Єршова. Проте доля розпорядилася по-іншому. Після зарахування на навчання невдовзі вона потрапила в серйозну аварію, довгий час лежала прикутою до лікарняного ліжка, практично повністю втратила зір. Після лікарні за нею доглядала бабуся, виходила її, повернувся зір. Але шанс навчатися у ВДІКу вже втратила. Лікарі порадили їй не перенапружувати зір, тому Наталія влаштувалася лаборантом в Інститут металургії. Але продовжувала мріяти про кінокар'єру. У 1959 році, не витримавши, вирушила на "Мосфільм" з проханням взяти її хоча б в якусь масовку. Її взяли. Згодом навіть почала виконувати епізодичні ролі. Більш-менш серйозним дебютом Наталії в кінематографі стала роль Віруньки в картині Володимира Басова "Битва в дорозі" 1961 року. Потім в акторській роботі була невелика перерва, вона знову працювала лаборанткою. У велике кіно вона потрапила випадково. На той час вона вже була заміжня зі звукорежисером Володимиром Крачковським. У 1971 році він познайомив її зі своїм другом і режисером Леонідом Гайдаєм. Саме в той час Гайдай шукав актрису на роль мадам Грицацуєвої у стрічці "12 стільців". Наталія пройшла кінопроби і її затвердили на роль. Так почалася зіркова кар'єра дебютантки без профільної освіти.

Крачковська принесла в радянський кінематограф абсолютно новий типаж, що зробило її в одну мить найбільш затребуваною комедійною актрисою.



"ІВАН ВАСИЛЬОВИЧ ЗМІНЮЄ ПРОФЕСІЮ"

Наступна робота Крачковської стала ще більш успішною – фрази дружини Івана Васильовича Бунши з гайдаївської комедії "Іван Васильович змінює професію" знають і пам'ятають багато глядачів: "І тебе вилікують, і мене вилікують...". Деякі з них були придумані самою актрисою: "Інтелігент! Вивчили вас на свою голову! Облисіли всі!". Під час зйомок фільму Крачковська серйозно захворіла, скинула 20 кілограмів. Після одужання з'явилася на зйомках. Гайдай одразу ж відправив її "на дієту": "З ранку – манна каша зі збитими вершками, в обід – макарони з сиром, на вечерю – оладки з медом. Через тиждень повернетеся". Тижня дійсно вистачило для того, щоб повернути втрачені 20 кілограмів. Зйомки в цій комедії принесли актрисі ще більшу популярність і симпатію глядачів. На одному знімальному майданчику з нею працювали Юрій Яковлєв, Леонід Куравльов, Олександр Дем'яненко, Наталія Селезньова.


Надалі співпраця Наталії з режисером Гайдаєм продовжилося – далі були стрічки "Не може бути!", "Інкогніто з Петербурга", "Приватний детектив, або Операція "Кооперація", "На Дерибасівській гарна погода, або На Брайтон Біч знову йдуть дощі".

НАРОДНА АКТРИСА

Після Гайдаївських стрічок Наталія Крачковська стала народною улюбленицею, а від пропозицій режисерів не було відбою. Її вміння сміятися над собою, показувати себе з екрану пишною і комічною гідно була оцінена режисерами, навперебій звали її в комедійні фільми. Вона також знімалася в комедійних кіножурналах "Фітиль" та "Єралаш". Кінокритики називали Крачковську "королевою комічного епізоду". Це дійсно так, адже кращі ролі актриси – невеликі, ефектні появи. Короткі ролі в "Покровських воротах", "Не може бути", "Людині з бульвару Капуцинів" і безлічі інших фільмів створили цілу галерею неповторних образів товстих сварливих дружин, тещ, стервозних сусідок. Драматичних, серйозних ролей в акторському списку Крачковської практично немає. Одного разу один режисер намагався дати їй трагічну роль, але художня рада була непохитною: "Що ви! Вона ж мадам Грицацуєва!". Після смерті режисера Леоніда Гайдая, на жаль, гідних комедійних режисерів у вітчизняному кіно не знайшлося.

ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ І СІМ'Я

Зі своїм майбутнім чоловіком звукорежисером Володимиром Крачковським Наталія познайомилася на зйомках стрічки "Повінь" в Тарусі. Її серце він завойовував не букетами троянд, а ласощами – сиром, сметаною та свіжими булочками. Таке залицяння підкорило Наталію. Разом вони прожили 26 років. Аж до смерті чоловіка. Їхній шлюб був щасливим – Крачковські практично не сварилися, вони вчилися один в одного всі ті роки, що провели разом. Володимир помер у 1988 році. Син, Василь Крачковський, продовжив справу батька – нині працює звукорежисером на "Мосфільмі". У 1996-му Василь був номінований на кінопремію "Ніка". Василь одружений, виховує 24-річного сина Володимира. Кілька років тому Наталія Леонідівна зізналася, що за нею нікому доглядати. Єдиний син зірки, як і всі інші родичі, від неї відвернулися. Наталія Крачковська завжди говорила про себе: "Я – щаслива полонянка комедійного жанру".



В кінці 1990-х років, коли російський кінопрокат прийшов у невеликий занепад, а з ним і фільми комедійного жанру, Крачковська майже перестала зніматися. У кінці 2001 року вона відкрила "Школу акторської майстерності Наталії Крачковської", в якій допомагає дітям в освоєнні професії актора. На початку 2000-х вона продовжила співпрацю з Михайлом Кокшеновим, остання роль в його фільмах – роль єгипетської цариці Нефертіті в стрічці "Секрет фараона". Також варто відзначити її роботи у фільмі "Ліфт іде за розкладом", серіалі "Курортний роман". В останні роки Крачковська практично не знімалася в кіно, у тому числі через стан здоров'я. Вона працювала в Театрі кіноактора, беручи участь в постановці "Шаленості любові". Також була задіяна в спектаклях "Ставлю на любов!", "Коханці й кругле ліжко". Останнім часом вона була задіяна в Співдружності акторів Таганки в спектаклі "Наречена для банкіра", грала в спектаклях "Моя бабуся молодша за мене" в "Антрепризі" та "Шаленості любові" в Незалежній антрепризі Людмили Жівітченко. У листопаді 2010 року Наталія Крачковська потрапила в лікарню з серцевим нападом. Улітку 2013-го стався другий напад, була операція на серці. Актрисі встановили кардіостимулятор. Саме проблеми зі здоров'ям не дозволяли їй активно зніматися і виступати. П'ять днів тому, 28 лютого 2016-го, Наталію Крачковську госпіталізували в реанімацію. Серце видатної акторки перестало битися вранці 3 березня…

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Марія Показати IP 3 Березня 2016 09:30
Сумуєм і пам'ятаємо.Дійсно видатна акторка
Марина Показати IP 3 Березня 2016 10:38
дуже талановита актриса.не забудемо
Трикаш Показати IP 3 Березня 2016 11:36
Сумуємо. А син який!
Нікіта Показати IP 3 Березня 2016 14:28
коментар було видалено
не лучанин Показати IP 3 Березня 2016 16:04
а депутати міськради -вулицю чи пам"ятник ! Слабо?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus