USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Понад півтисячі дітей прийшли на «Митрополичу ялинку» до Ніфонта

17 Січня 2014 08:37
«І, не зважаючи на бідність, ви виховуєте двох дітей. Це похвально». Ці слова Цариця вічних льодів з різдвяної казки, яку під час «Митрополичої ялинки» показали вихованці недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька, були звернені до іншої героїні спектаклю – бабусі хлопчика Микити та дівчинки Варі. Цариця цікавилася, кажучи сучасними словами, платоспроможністю цієї маленької і дружної родини, бо хотіла забрати Микиту у своє царство.

Та її слова можна було б сказати про більшість учасників цього надзвичайно цікавого і повчального дійства – «Митрополичої ялинки». Були у залі і сироти, їх, на щастя, дуже мало, хоча в них особливо важка доля. Були й півсироти чи сироти при живих батьках. Але все більше категорію соціально не захищених поповнюють ті люди, які з різних причин не мають особливих статків. Проте і діток своїх леліють, як можуть, часом тягнучись з останніх сил.

Свято, яке підготувала Волинська єпархія Української Православної Церкви, має свою давню історію. Митрополичі ялинки були у традиціях Церкви, і нині вони знову відновлюються. Волинська єпархія проводить таку ялинку з участю керуючого єпархію митрополита Волинського і Луцького Ніфонта і з його благословення уже другий рік. Минулого тижня під час дійства «Різдво з митрополитом» зафіксували своєрідний благодійний рекорд: подарунки від єпархії отримали 600 (!) дітей! І цього разу у залі було понад півтисячі… І, повірте, і сьогодні є діти, які, так би мовити, голодні на цукерки, бо у їхніх родинах більше змушені думати про хліб насущний.

Владика Ніфонт зворушливо говорив про те, що без любові, любові до ближнього, зокрема не буде ні миру, ні злагоди поміж людьми. Недарма у Святому Письмі говориться, що хто в любові перебуває, той із Богом, а Бог – із ним. Господь витирає гіркі сльози і сироті, і вдовиці, і самотній старшій людині, яку покинули всі близькі… Але допомагає він через нас, Своїх дітей. Тому у цьому сенсі якраз вдалою була вибрана різдвяна історія для спектаклю учнів недільної школи. Знайома багатьом казка «Снігова королева», практично збережений сюжет. Проте її автор, Ганс-Христіан Андерсен був, виявляється, дуже віруючою людиною, і свої казки наповнював християнським змістом. У постановці учнів недільної школи й відновлено первісний варіант казки, заборонений у часи войовничого богоборства. Не казочку читає своїм онукам бабуся, а той епізод зі Святого Письма, який розповідає про народження Сина Божого у Палестині, у Віфлеємі. І не сльози сестри розтоплюють замерзле серце її братика. А її благання до Господа у молитві «Отче наш»… Християнські цінності вічні, вони знаходять відгук у душах, тому і зал на одному подиху з артистами сприймав сюжет і його розвиток. Реагував сміхом, зітханнями, врешті оплесками.

А в перервах між сценками діти і дорослі у залі і колядували, і щедрували. А коли ведучий попросив зголоситися тих, котрі знають різдвяний вірш чи пісеньку, то бажаючих виявилося дуже багато. Переважно діти співали такі колядки, які раніше мало хто й чув, і вірші розказували такі, які теж ще треба було пошукати. Тобто Різдво для них не просто дата у церковному календарі, а велике-велике свято душі.

«На дворі – Різдво. Даруйте добро!» – словами з вірша, який звучав під час «Митрополичої ялинки», можна назвати і початок року для Волинської єпархії. Вона, за словами протоієрея Валентина Марчука, голови єпархіального інформаційно-просвітницького відділу, починає цей рік саме з благодійних справ. Зі справ богоугодних, во славу Божу, і на користь та для радості і дорослим, і малим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Там був Показати IP 17 Січня 2014 08:56
А до чого там Марчук ? Продовження самопіару на авторитеті ВЛАДИКИ ?
Там була до Там був Показати IP 17 Січня 2014 10:57
Не зважаючи на зиму, жаба, яка душить заздрощами душу українця, живе! Це робота отця Валентина - там бути, бо він це і організував разом з іншими працівниками єпархії. Це його робота - розказувати про соціальне служіння єпархії. Якщо савмопіаром можна назвати прекрасні свята, які єпархія у ці дні проводить для обездолених дітей, дорослих, які мають нужду, то у вашій душі "Там був" щось не те твориться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus