USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Понад півтисячі правоохоронців стежитимуть за порядком під час виборів на Волині

23 Червня 2016 17:15
Під час передвиборної кампанії в окрузі №23 наразі не зафіксували значних порушень. Натомість хвилі чорного піару очікують вже за тиждень до виборів. У день же самих виборів за порядком слідкуватиме значна кількість правоохоронців.

Про це йшлося 23 червня під час брифінгу щодо забезпечення публічної безпеки та правопорядку під час проведення передвиборної кампанії і проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №23.

Як повідомив начальник управління превентивної діяльності Володимир Солоненко, для забезпечення правопорядку напередодні та у день виборів залучать значні сили та засоби. Зокрема, 518 працівників поліції будуть забезпечувати публічний порядок на дільницях та в окружній виборчій комісії у селищі Маневичі. Окрім того, у переддень виборів та після їх закінчення, до оприлюднення голосів, будуть чергувати посилені слідчо-оперативні групи, групи документування, вибухотехнічна служба та резерви поліції з числа спецпідрозділів головного управління. Окрім того, до забезпечення правопорядку залучать членів громадських формувань з охорони громадського порядку.

Наразі зареєстрували три повідомлення, пов’язані з виборчим процесом. Всі повідомлення зафіксували у Маневицькому відділі поліції. Йдеться про два факти незаконної агітації та підкуп виборців. За одним з повідомлень рішення вже прийняте – щодо повідомлення про непрямий підкуп виборців, складу злочину не виявили. За двома іншими повідомленнями триває перевірка.
Володимир Солоненко наголосив, що законодавство потребує змін щодо притягнення до відповідальності порушників. Окремі норми законодавства, мовляв, виписані нечітко, що додає труднощів не тільки правоохоронним органам в наданні оцінки діям суб’єктів виборчого процесу, а й самим суб’єктам виборчого процесу.

Координатор громадянської мережі «ОПОРА» у Волинській області Катерина Шарпата розповіла, що за станом на сьогодні зафіксували випадки, у яких попередньо можна вбачати непрямий підкуп виборців, порушення рівності виборчого права. Також зафіксували незаконні факти агітації: під час святкування дня народження селища Маневичі 19 червня, організованого селищною радою, піарилися як кандидати Сергій Була, Олександр Пирожик та Юрій Кулачик, здійснюючи агітацію.

У день виборів громадська мережа «ОПОРА» буде представлена у кожному районі, де діятимуть мобільні групи. Окрім того, в окружній виборчій комісії працюватимуть довготермінові спостерігачі. У селищі Маневичі організують прес-центр, де періодично проводитимуть брифінги, планують також залучити понад 30 спостерігачів на виборчих дільницях. Голова правління Волинського відділення Комітету виборців України Василь Лугвіщук зазначив, що використання виборчих фондів не є новою практикою і активно використовується на Волині. Серед серйозних порушень, на які можна очікувати, – хвиля «чорнухи» в останній тиждень перед днем виборів. Йдеться про розклеювання матеріалів без вихідних даних з ознаками чорного піару проти кандидатів. Він відзначив, що чимало порушень здійснюють члени ДВК не зі злим наміром, а через недостатню кваліфікацію. Наразі немає інформації про можливість серйозних порушень у рамках цих виборів.

Насамкінець, Володимир Солоненко запевнив, що правоохоронці готові до можливої активізації бурштинокопачів на території округу у день виборів. Це потребуватиме значних матеріальних та людських ресурсів, але місця незаконного видобутку бурштину у ці дні посилено охоронятимуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
бе-е Показати IP 23 Червня 2016 17:26
от нехай би кандидати і скинулись на всі витрати! вони ж усі як один "вболівають" за державу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus