USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Попри обіцянки Клімчука, фірмі 2 роки не повертають більш як півмільйона

24 Січня 2014 09:00
Уже другий рік поспіль у фойє Волинського госпіталю для інвалідів війни стоять два величезні ящики з медичним обладнанням вартістю 648 000 гривень. Рентгенівський апарат нового покоління, на жаль, служить декорацією, а не допомагає встановлювати діагнози хворим волинянам, - йдеться на сторінках Волині-нової.

Так сталося, що комплекс для госпіталю придбала фірма, яка виграла тендер на закупівлю такого обладнання. Гроші їй, як то планувалося, з бюджету не повернули досі. Щоправда, представники ОДА таки приїхали до закладу і урочисто передали подарунок медичній установі. Окрім того, очільник області Борис Клімчук пообіцяв до кінця 2012-ого встановити рентгенкомплекс.

Зауважимо, госпіталь для інвалідів війни є спеціальним зак­ладом, де мають право безкоштовно лікуватися ветерани війни, учасники бойових дій, а також прирівняні до них особи. Тамтешні лікарі не лише висококласні медики, а й спеціалісти з геронтології — галузі науки про старість та старіння. Саме з урахуванням вікової групи більшості пацієнтів відбувається лікування. Тому велике значення має те, наскільки сучасним медичним обладнанням користується персонал.

Так, ще в 2012 році за рахунок субвенцій держбюджету госпіталь отримав нове обладнання: цифровий рентгенівський діагностичний комплекс «КРДЦ-Альфа-01», 12-канальний електрокардіограф, безтіньовий операційний світильник. Та якщо електрокардіограф та світильник вже давно використовують, то рентгенапарат навіть з упаковки не виймали. Це при тому, що сучасний цифровий комплекс повинен замінити старе обладнання, під час використання якого пацієнт отримує значну дозу шкідливого опромінення.

Лікар-рентгенолог медичного центру, де використовують подібний діагностичний комплекс, розповів: «Він легкий в управлінні, компактний, має високу пропускну здатність, не потребує фотохімічних процесів, дає можливість оперативно отримувати високоякісні цифрові зображення органів грудної та черевної порожнин, кісток та суглобів, черепа та придаткових пазух носа. Порівнювати старі рентгенапарати і «КРДЦ-Альфа-01» - те саме, що «Жигулі» радянських часів і новий «Мерседес».

Та зараз в обласному госпіталі для інвалідів війни взагалі відсутня можливість проведення рентгенологічних обстежень, бо старий апарат «РУМ-20» 1983 року випуску, резерв роботи якого вичерпано, демонтували в грудні 2012-го у зв'язку з підготовкою приміщення для встановлення нового діагностичного комплексу.

Рентген ветеранам доводиться проходити на застарілому обладнанні в поліклініці №3 або в госпіталі з допомогою пересувного апарата «Арман-9Л5» 1990 року випуску, який періодично виходить з ладу, бо його робочі ресурси вже давно закінчились. Та й проведення рентгенологічних обстежень пацієнтів за межами госпіталю є проблематичним, оскільки медичні автомобілі, а це «Тойота» 1993 року випуску та УАЗ-3303 1994 року випуску, які мають відвозити хворих в інші медичні заклади, не пристосовані для цього.

Саме через те, що вже другий рік не перераховують гроші фірмі, яка виграла тендер та закупила цей рентгенкомплекс, адміністрація лікарні не наважується навіть торкатись до нього. Дорога апаратура лежить без діла, а разом із тим спливає і гарантійний термін. Якщо під час налаштування з'ясується, що техніка має якісь дефекти, то його і повернути вже не зможуть. За цей час рентгенапарат міг би навіть частково окупитись за рахунок надання платних послуг громадянам, які лікуються в госпіталі власним коштом.

Кажуть, губернатор взяв на контроль це питання та запевнив, що гроші перерахують до святкування чергової річниці Перемоги. Хоча на сайті облдержадміністрації можна знайти публікацію від 8 травня 2012 року під заголовком «До Дня Перемоги обласний госпіталь для інвалідів війни отримав подарунки від влади та меценатів», де міститься інформація про те, що губернатор пообіцяв встановити в госпіталі до кінця 2012 року сучасний рентгенапарат.


Вже - 2014-й. Указ Президента України від 19 жовт­ ня 2012 року «Про заходи у зв'язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років» зобов’язав «Кабінет Міністрів України передбачити на 2013—2015 роки заходи щодо підвищення рівня соціального обслуговування, зміцнення та розвитку матеріально-технічної бази госпіталів, відділень, палат для ветеранів війни». Однак у випадку із волинським медичним закладом указом дещо знехтували, - йдеться у повідомленні.

Наостанок, волинянин, інвалід війни І групи Олександр Давидович Хвостик написав: «Настоящим заявлением сообщаю, что в период с 25.09.2013 по 10.10.2013 года находился на излечении в госпитале инвалидов войны в городе Луцке, откуда был направлен на сдачу анализа крови в диагностический центр лаборатории поликлиники №3 города Луцка, потому что в госпитале такой анализ не делают. При получении анализа 8.10.2013 года с меня потребовали уплатить 80 грн, что я и сделал. На мое заявление, что я инвалид войны и мне должна быть льгота, ответили: У нас никаких льгот нет…».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Гость Показати IP 24 Січня 2014 09:35
А,що ви говорите.Да там лікують інвалідів, там лікують багатих людей,які мають ід них зиск для себе.Тендер,відмили бабло.Кубло для відмивання грошей для себе любимих
історик Показати IP 24 Січня 2014 09:43
Микита Сергійович Хрущов обіцям всім радянським людям комунізм до 1980 року. Чому дивуватись Борису Петровичу? Він дуже добрий і вкрай відповідальний, проте, на превеликий жаль, не всесильний.
дуля Показати IP 24 Січня 2014 10:15
вы что народ.борясе просто не отстегнули.бородатая с*** берет от 10 штук.На... ему ваш аппарат.какие люди......кто они такие быд** и гов**.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus