USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Портрети, інтер'єрні, рослини: луцька художниця створила понад 2 тисячі витинанок

8 Лютого 2021 23:55
Луцька художниця Олеся Іщук створила понад дві тисячі витинанок різної тематики, які виконані у різних техніках.

Про майстриню йдеться у сюжеті Суспільного.

Роботи Олесі Іщук зберігають у фондах Волинського краєзнавчого музею та в приватних колекціях.

Художниця розповіла: спершу наносить малюнок на папір олівцем, потім вирізає намальоване канцелярським ножем. Найбільше, каже художниця, їй до вподоби рослинні мотиви.
Жінка каже, що за витинанками може провести весь день. «Те, що олівцем намальовано – це все умовно. Це якась загальна лінія. Можливо, і не потрібно олівцем малювати. Інколи воно й зайве для мене. Магічне відчуття, коли з цього паперу починаємо виймати».
У доробку мисткині – симетричні витинанки у народному стилі. Інша колекція робіт – портрети. Створювати їх художниця почала після подій на сході країни.

Ще один стиль робіт Олесі Іщук – інтер’єрні витинанки великих розмірів, які приготувала до нової експозиції у Волинському краєзнавчому музеї. Вони доповнять виставку з рукописами Лесі Українки.

Нині авторка робіт планує організувати виставку і готує старі та нові витинанки, щоб показати поціновувачам мистецтва.

Довідка.

Витинанка – це вид українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла – ажурні, силуетні тощо. Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий). Їх застосовують як у побуті, так і для підготовки релігійних або світських свят.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus