USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Ікони на склі: у Луцьку відкрили виставку «Заквітчані образи»

5 Березня 2023 07:38
У Музеї волинської ікони відкрили виставку «Заквітчані образи». На ній представили роботи художниці Галини Черниш, яка працює в рідкісній техніці писання ікон на склі.

Про це пише Район. Культура.

На стінах виставкової зали – яскраві образами святих з цікавими, дещо середньовічними пропорціями у заквітчаному одязі та розмальованих рамках. Ці роботи віддалено нагадують традиційні церковні ікони, до яких ми звикли. Ікони на склі відрізняються контрастністю, насиченими кольорами та особливим стилем художниці.

Галина Черниш – луцька художниця, проте на Волинь вона переїхала лише в 1995 році, а сама родом із Криму. Займається писанкарством та розписом фарфору, працює зі шкірою. Ось уже 20 років пише ікони на склі. Багато її робіт – у приватних колекціях, кілька з них надали для виставки.
Розпис на склі відбувається не так, як робота з полотном чи деревом. Уявіть звичний процес створення картини, але навпаки. Хоч художник традиційно починає з промальовування контурів, наступним етапом є не створення фону, а робота з дрібними деталями, світлом та тінями. Фон, власне, є фінальним етапом, і це має такий вигляд, ніби картину просто замальовують суцільним шаром фарби. Магія відбувається в момент перевертання скла – з іншого боку виявляється готовий твір.
Читати ще: Волинська художниця перетворила військову амуніцію на артоб'єкти й передала музею

Багато сучасних митців продовжують творити в цій техніці, а Галина Черниш ще й навчає цього інших. Зокрема вона працювала з дітьми та батьками при Луцькому монастирі святого Василія Великого УГКЦ. Тож відкриття виставки відвідав отець Ярослав Пелих, представник Луцького екзархату УГКЦ. Він розповів, що вперше побачив такі ікони під час мандрівок Гуцульщиною.
«Мене вже тоді заскочило це мистецтво. Бо ікони насамперед то є дзеркало, вікно, в яке краще можемо споглядати Бога і формувати оті тісніші зв'язки, відчувати близькість Творця», – розповів священник.
Галина Черниш останнім часом багато працює з дітьми, які рятувалися від війни. Під час творчого процесу вона не лише навчає їх малювати по склу, а й відкриває часто зовсім невідому для них релігійну частину української культури.

Засвідчила це інша луцька художниця, «бойова подруга», яка теж працює з дітьми, Тетяна Мялковська.
«Хоч ми обоє не корінні волинянки, але Галина для мене асоціюється з Волинню. Вона є носієм глибинної традиції, народної культури, вона тут пустила глибоке коріння. Ми з нею працюємо на дитячій студії, але окрім цього, Галина ніколи не відмовляється від будь-яких наших благодійних проєктів для дітей. Зараз ми працюємо з дітьми-переселенцями, і через Галину як педагога, як терапевта ці діти отримують і теологічну, і духовну, і християнську, і українську грамоту та освіту», – зазначила вона.
Читати ще: Дерев’яні Злидні, порцеляновий Перелесник та солом’яний Лісовик: у луцькому музеї по-новому представили героїв «Лісової пісні»

Від початку повномасштабного вторгнення Галина Черниш створила багато нових ікон, частина з яких теж потрапила до експозиції. Водночас вона змогла організувати регулярне плетіння сіток для військовослужбовців, її команда досі отримує замовлення. Жінки, які їй у цьому допомагали, також прийшли на відкриття. Тож посеред офіційної частини настав зворушливий момент з обіймами, квітами та спільним фото.
Завітали до музею і поціновувачі мистецтва, яким було цікаво ознайомитися з рідкісною технікою.
«Уперше я побачила ікону на склі під час фестивалю «Берегиня». Приїжджали майстри з Гуцульщини і робили кілька виставок. Я скажу, що в Галини Черниш цікаві роботи, цікава техніка і кольори. Тут більше присутні червоні й сині. Самі образи всі різні», – поділилася враженнями відвідувачка Ольга.
Виставка «Заквітчані образи» у Музеї волинської ікони триватиме орієнтовно до Великодня, тож усі охочі зможуть її оглянути.
«Мені приємно, що багато людей ознайомляться і, можливо, хтось надихнеться й так само захоче малювати, і традиція писання ікон на склі буде продовжуватися», – додала Галина Черниш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лікарка Показати IP 5 Березня 2023 11:42
Що той піп зїв таке, можливо йому погано?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus