USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Порції великі. Приходять, дякують за смачні обіди»: як у луцьких соціальних їдальнях готують для переселенців. Фото

31 Березня 2022 18:19
Луцька громада прихистила понад 15 тисяч переселенців, які змушені були покинути власні домівки через російське вторгнення. Багато хто виїжджав нашвидкуруч. Саме тому в Луцьку налагодили роботу центрів допомоги переселенцям. Окрім того, в місті відкрили соціальні їдальні для внутрішньо переміщених осіб, адже велика кількість із них не мають змоги самостійно приготувати гарячий обід.

Аби ознайомитися з роботою їдалень, до школи № 26 та гімназії № 4 завітали народний депутат від Луцька Ігор Палиця, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода та Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Проєкт «Соціальна їдальня» вдалося реалізувати за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Першу їдальню відкрили в гімназії № 4 у центрі міста. Через велику кількість відвідувачів виникла потреба в облаштуванні ще однієї їдальні – вона запрацювала у школі № 26. Нині ж у зв’язку зі зростанням попиту було відкрито третю їдальню – у школі № 24.

Їдальні працюють щодня – з 12:00 до 15:00. Протягом дня одну їдальню відвідують близько 500 переселенців.
Керівниця Комбінату шкільного та студентського харчування Світлана Шмід зазначила, що роботу першої соціальної їдальні, що міститься в гімназії № 4 на проспекті Волі, організували відразу після відповідного розпорядження Луцького міського голови Ігоря Поліщука. Однак у зв’язку з великою кількістю переселенців виникла потреба відкрити чергові їдальні. Друга соціальна їдальня запрацювала у школі № 26 у 33-му мікрорайоні, а від сьогодні така ж їдальня відкрита в школі № 24, що в районі ЛПЗ.

Таким чином гарячими обідами намагаються забезпечити максимальну кількість внутрішньо переселених осіб, які оселилися в різних районах Луцька.

«Як тільки запрацювала перша соціальна їдальня в центрі міста, в гімназії № 4, ми побачили, що є дуже великий наплив людей. Тому вирішили відкрити ще одну їдальню в школі № 26. Туди приходять переселенці, які проживають у 40-му, 33-му, 55-му кварталах. Пройшло кілька днів і ми знову побачили, що є дуже багато відвідувачів. Тож вирішили відкрити ще одну їдальню в районі ЛПЗ, у школі № 24, аби люди, які мешкають у цьому районі, могли зручно діставатися до їдальні та харчуватися», – сказала Світлана Шмід.
Меню завжди включає суп чи борщ, гарнір, м’ясо, хлібобулочні вироби, компот зі свіжих чи сушених фруктів, ягід і салат.

«Усі кухарі відмінно працюють. У нас дуже великі порції. І на сьогодні від наших переселенців ми не отримуємо жодних скарг. Приходять, дякують за смачні обіди», – відзначила очільниця Комбінату шкільного та студентського харчування.

Світлана Шмід розповіла, що із постачанням продуктів проблем немає: «Наші постачальники постійно підвозять свіжі продукти: і масло, і м’ясо, і сосиски. Ми маємо в достатній кількості круп і овочів. Волонтери, які хочуть нам допомогти, везуть продукти в центральний пункт у драмтеатрі, а звідти вже розподіляють і довозять їх нам… Наші три їдальні розташовані в різних мікрорайонах Луцька. Усі доступні, до всіх можна дістатися громадським транспортом».
Як розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук, у цілому від початку роботи соціальних їдалень для переселенців було прохарчовано понад 900 людей. Вони отримали близько п’яти тисяч гарячих обідів.

Читати ще: Ні війні! Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив 30 млн грн на гуманітарну допомогу

Аби одержати гарячі обіди в одній із соціальних їдалень міста, переселенцям потрібно звернутися до департаменту соціальної політики, що на проспекті Волі. Там їх реєструють і видають відповідні талони (є талони і для дорослих, і для дітей). Деталі – за телефоном: (0332) 281 000.

«Запрошуємо внутрішньо переміщених осіб скористатися послугами наших соціальних їдалень. Ми відкрили їдальні в різних мікрорайонах, аби забезпечити відповідну логістику, аби люди не мусили добиралися до їдальні через усе місто», – звернув увагу Ігор Поліщук.

Як додав, кількість переселенців, які отримують гарячі обіди, зростає щодня.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода прокоментувала, що «Соціальна їдальня» – це спільний проєкт Луцької міської ради і Фонду. Фінансування роботи їдалень для переселенців здійснюється 50 на 50.

Оскільки зараз у школах призупинено очне навчання, соціальні їдальні облаштували на базі закладів середньої освіти. Це найкращий варіант, адже послуга значно дешевша, ніж у комерційних закладах. Водночас забезпечено роботою персонал шкільних їдалень.

«Люди можуть отримати обід: перша страва, гарнір з м’ясом і салатом, компот чи чай і десерт. Оскільки зараз триває піст, то тим людям, які дотримуються посту, на вибір будемо також пропонувати рибу. Станом на 30 березня талони на харчування в департаменті соціальної політики отримали 1776 людей. Учора протягом дня їдальні відвідала майже тисяча осіб. Із кожним днем цих людей усе більше», – розповіла вона.

Пригадала, що першого дня роботи їдальні в гімназії № 4 її відвідали 130 переселенців, другого дня – понад 300, а третього – вже понад 500. Тоді, аби не утворювалися великі черги, було вирішено відкрити другу їдальню на базі школи № 26. І вчора, коли в обох їдальнях прохарчувалися понад 900 людей, оперативно прийняли рішення про відкриття третьої соціальної їдальні у школі № 24.

«Переселенців забезпечуємо повноцінним гарячим харчуванням. Той, хто не хоче їсти в їдальні, може приходити з власним посудом, лотками і брати їжу з собою. Є такі, які приходять сьогодні і, аби не йти до їдальні завтра, беруть їжу з собою на наступний день», – відзначила голова правління ФондуІгоря Палиці «Тільки разом».
Як додала Катерина Шкльода, нині в Луцьку зареєстровано близько 15 тисяч внутрішньо переселених осіб. Невідомо, скільки осіб скористаються послугами їдалень, тому за потреби кількість соціальних їдалень для переселенців будуть збільшувати, аби прохарчувати всіх, хто цього потребуватиме.

Читати ще: «У кожного своя передова». Катерина Шкльода – про благодійний фронт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

«Бачимо, щодня кількість відвідувачів їдалень збільшується. Ми розуміємо і готові до того, аби відкривати стільки їдалень, скільки буде потрібно. В жодному разі не будемо відмовлятися від цього проєкту. Якщо кожного дня кількість людей, які харчуються в їдальнях збільшується, то це свідчить про те, що потреба в гарячому харчуванні є. Багато людей не мають змоги приготувати гарячий обід. Тому ми працюватимемо стільки часу, скільки буде потрібно, для тієї кількості людей, які цього потребуватимуть. Якщо треба буде відкривати більше їдалень, то будемо їх відкривати. Ми реагуємо максимально швидко. Лише вчора ми дізналися, що понад 900 осіб було в двох їдальнях, і вже сьогодні запрацювала третя», – акцентувала голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бодька Показати IP 2 Квітня 2022 20:31
Класний чувак

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus