USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Посадовці та депутати громади повинні спільно шукати додаткові фінансові ресурси», – нардепка з Волині

30 Березня 2021 22:04
24 березня народна депутатка України, членкиня депутатської групи «Партія «ЗА Майбутнє» Ірина Констанкевич з робочим візитом перебувала у Маневичах, де провела кілька зустрічей.

Про що говорили на зустрічі з керівництвом громади

Розпочинаючи діалог з управлінцями громади, Ірина Констанкевич наголосила, що децентралізаційні процеси в кожній громаді проходять по-різному і це залежить від багатьох факторів та проблематики громад. «Мені приємно, що у Маневицькій громаді все добре із бюджетом, тому є перспективи розвитку. Тож треба визначитися, як рухатися далі і в чому потрібна допомога народного депутата», – зазначила нардеп.

Очільниця відділу освіти, молоді та спорту Валентина Буско підняла питання щодо створення ліцеїв у громаді, адже, згідно із чинним законодавством під визначені критерії можуть потрапити лише Маневичі. Також головна освітянка громади поцікавилася можливістю отримати один із шкільних автобусів, що надійшли в область. Потребу в цьому транспорті мають цмінівський та троянівський освітні округи. Ірина Констанкевич пообіцяла, що дане питання візьме у роботу.

Ірина Мирославівна поінформувала про домовленість із Міністерством освіти щодо зняття обмежень, що стосуються засновників мережі профільної старшої школи, а також кількості старших класів на паралелі. Було зазначено, що громада сама вирішуватиме, де створювати ліцеї, але якщо їхня кількість відрізнятиметься від перспективного плану, то утримання додаткових ліцеїв «ляжуть» на плечі громади, адже міністерство розцінюватиме це як неефективне використання коштів.

Заступник селищного голови Володимир Фурманчук підняв питання «чорнобильського» харчування школярів та отримав відповідь, що з наступного року планується гроші виділяти територіальним громадам і на місцях організовувати харчування шляхом монетизації. Але ця монетизація, на думку народної депутатки, повинна завершуватися послугою забезпечення гарячого харчування в школі.

Під час розмови про профтехосвіту йшлося про залучення учнів в місцевий профліцей, який з 1 квітня стає філією Колківського центру професійно-технічної освіти. Тому пролунала пропозиція забрати окремі приміщення профліцею, адже один із корпусів чудово підходить під академічний ліцей, також є чудова матеріально-технічна база та інтернат для проживання. Чи задіюватимуться всі приміщення профліцею, залежатиме від рішень директора центру, наявності професій та набору учнів.

Ірина Констанкевич запропонувала провести спільну нараду із очільницею управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Людмилою Плахотною, директоркою Колківського вищого професійного училища Людмилою Панасюк та керівництвом Маневицької територіальної громади, на якій обговорити всі моменти щодо перспектив розвитку профтехосвіти.

Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк цікавився забезпеченням чергових класів НУШ усім необхідним, адже без державної підтримки це буде зробити важко. Даючи відповідь на це питання, а фактично і на багато інших, які потребують державних коштів, Ірина Мирославівна зазначила, що ставити питання перед Кабінетом Міністрів та міністерствами можна, але відповідь буде невтішною, адже зайвих грошей в державному бюджеті немає, що попередньо підтвердили і в парламентському бюджетному комітеті. Вже нині спостерігаються затримки щодо соціальних виплат, лікарняних і так далі, а що буде далі – спрогнозувати складно.

«З кожним роком держава мінімалізуватиме витрати, тому потрібно працювати над пошуком нових можливостей для залучення коштів в громаду. Потрібно їздити в інші громади й переймати досвід. Проблеми нашого 23 округу повсякчас озвучую високопосадовцям. Ми шукаємо варіанти державних послуг, гарантовані Конституцією, щоб вони були забезпечені субвенціями – освітньою, медичною, соціальною та культурною. Але все залежить від економічної ситуації в країні», - зазначила Ірина Констанкевич.

Про проблемні питання говорив начальник відділу культури й туризму Олександр Піддубний, зокрема звернув увагу на те, що Мінкультури затвердило перелік літератури для забезпечення публічних бібліотек, яким заборонено «розпорошувати» отримані книжки по іншим бібліотекам, навіть, в межах своїх філій. Народна депутатка обіцяла розібратися із цим питанням та зазначила, що і в публічних бібліотеках, і на рівні будинків культури та клубів потрібно думати над впровадженням платних послуг.

Начальник відділу землекористування, кадастру, екологічної безпеки Олег Філон озвучив проблемне питання вилучення лісових земель для потреб громади, поцікавився перспективою законопроєкту № 2194 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Також було піднято проблему с. Бережниця, яке знаходиться фактично на території військового полігону. Ірина Мирославівна зазначила, що голосуватиме за новий земельний закон, якого чекають у громадах, та переконана, що питання щодо Бережниці можна буде вирішити лише після зміни міністра оборони.

Секретар Маневицької селищної ради Володимир Черчик звернув увагу народної депутатки на те, що поряд із вирішенням проблемних питань громади, з місцевого бюджету доводиться фінансувати і державні органи, зокрема медичні огляди призовників, окрім цього, звертаються поліція, надзвичайники, податківці. Ірина Констанкевич зазначила, що на ці органи виділяються чималі кошти з держбюджету.

Перший заступник селищного голови Сергій Борисюк звернувся до народної депутатки з проханням організувати зустріч із керівництвом «Укрзалізниці» щодо вирішення питання руху дизель-поїзда, а також щодо допомоги в зрушенні з місця питання передачі водопроводу на баланс Маневицької селищної ради.

На завершення зустрічі Ірина Мирославівна порадила присутнім вивчати досвід передових громад й запропонувала свою допомогу в організації таких поїздок.
Що цікавило депутатів селищної ради

Зустрілася Ірини Констанкевич із депутатами - керівниками фракцій селищної ради. Депутатка Людмила Веремчук цікавилась в Ірини Мирославівни ситуацією щодо відстоювання Маневицького району та створення опорної лікарні. Ірина Констанкевич зазначила, що щодо зміни районування в цілому по Україні є кілька постанов, в т. ч. тих, які стосуються виборів та районування на окупованих територіях, і всі вони поки що поставлені на паузу через загостренням ситуації на сході. А про Маневицький район у «верхах», зокрема голова підкомітету Віталій Безгін, знають.

Говорячи за районну лікарню, народна депутатка зазначила, що наразі немає тісної співпраці із директором КП «Маневицька центральна районна лікарня». У свою чергу керівник медзакладу Олег Бегаль зазначив, що всі вимоги, які ставилися перед адміністрацією лікарні керівництвом ОДА та управлінням охорони здоров'я, виконувались. Всі документи на облаштування приймально-діагностичного відділення знаходяться в голови облдержадміністрації, однак лікарню через скорочення вдвічі бюджету ДФРР, із списку на фінансування цього проєкту викреслили. Народна обраниця запропонувала спільно шукати шляхи реалізації намічених проєктів. Усього на приймальне відділення потрібно 9 млн, тож вона готова на другий транш субвенції на соціально-економічний розвиток звернутися з пропозицією про включення 1,5 млн на це відділення. Окрім цього, порадила звернути увагу на реабілітацію ветеранів війни та відзначила Олега Бегаля за запровадження чималої кількості медичних пакетів у медзакладі.

Депутат Петро Зінчук запропонував в місцевому ліцеї освоїти спеціальність з обробки бурштину-сирцю, відкрити майстерню з обробки «сонячного» каменю, а також допомогти в задіянні збережених картоплесховищ, згідно із прийнятою програмою по картоплярству. Такі ініціативи народним депутатом були схвалені.

Депутатка Ольга Наумчук просила посприяти у виділенні та поверненні коштів (судовий збір), які громадяни платять, подаючи позови до суду щодо чорнобильських коштів. До слова, з цього приводу Ірина Констанкевич вже неоднаразово скеровувала відповідні звернення.
«Чорнобильські» інваліди прийшли за справедливістю

Біля десятка жінок, які мають ту чи іншу групу інвалідності «по Чорнобилю», прийшли на зустріч до Ірини Мирославівни із наболілою проблемою: низькі пенсії та виплати інвалідам-«чорнобильцям», які не відповідають конституційним нормам та не здатні покрити ні лікування, ні забезпечити гідних умов життя. Вони повідомили, що написали ряд звернень у вищі інстанції, але отримують одні відписки. Тож просили народну депутатку спільно із іншими мажоритарниками звернутися до Конституційного Суду щодо виплати пенсій, згідно із законом.

«У 2015 році «чорнобильське» законодавство було переглянуто і багато виплат призупинено. Закон є, але він не виконується, бо немає коштів. Але це неправильно, тому готова попрацювати над тим, щоб спільно із іншими депутатами звернутися до Конституційного Суду», – зауважила Ірина Констанкевич.


Поспілкувалися із депутатською фракцією «ЗА Майбутнє»

Звертаючись до колег-однопартійців, народна депутатка зазначила, що сьогодні всі, хто мають владні повноваження, в т. ч. і депутати селищної ради, повинні шукати додаткові фінансові ресурси для розвитку громади.

Депутатка Ганна Величко говорила про необхідність ремонтувати дороги, а оскільки коштів недостатньо, брати участь у грантових проєктах. Ірина Мирославівна закцентувала увагу на тому, що проєкти щодо доріг на фінансування на наступний рік потрібно подавати вже. Віталій Шкабура розповів про включення усього наявного персоналу ФАПів територіальної громади до лікарських амбулаторій та поцікавився, чи не постане згодом питання великих штатів амбулаторій. На думку Ірини Констанкевич, потрібно вивчати роботу кожного ФАПу, радитися із жителями сіл і лише тоді приймати рішення.
Нагородили призерів чемпіонату України

Спільно із керівництвом громади Ірина Констанкевич відвідала Маневицьку дитячу юнацько-спортивну школу, де зустрілась із юнацькою футзальною командою, яка нещодавно стала срібним призером чемпіонату України із футзалу.

Вручивши подяку народного депутата тренеру команди Андрію Шевчуку за високий професіоналізм та вагомий внесок у виховання молоді, Ірина Констанкевич побажала юним спортсменам були переможцями не лише в спорті, а і у навчанні та житті. Кожному юному футзалісту пані Ірина потисла руку та вручила грошову винагороду. До привітань долучилися Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк та його перший заступник Сергій Борисюк.

Андрій Шевчук зазначив, що досягнення команди залежить не лише від тренера, а й від усього тренерського колективу та дирекції ДЮСШ, батьків дітей, депутатського корпусу та меценатів. Він повідомив, що команду запрошено на дитячий клубний чемпіонат світу з футзалу в Італію, де буде представлено 19 країн світу. Однак для цього потрібно чималі фінансові ресурси.

До речі, вагомі результати на чемпіонатах України також здобувають й інші вихованці Маневицької ДЮСШ: дівоча футзальна команда та команда гандболістів.
Сергій ГУСЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus