USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Посли ЄС схвалили митні пільги для України на рік

21 Лютого 2024 19:59
Посли країн Євросоюзу погодили мандат Ради ЄС на переговори щодо безмитної торгівлі з Україною ще на один рік.

Про це повідомляє пресслужба Ради.

Вказано, що посли Євросоюзу схвалили пропозиції Єврокомісії щодо продовження пільгової торгівлі для України без змін.

«Пропозиція щодо автономних торговельних заходів для України спрямована на продовження призупинення імпортних мит і квот ще на один рік (з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року), одночасно посилюючи захист чутливої сільськогосподарської продукції шляхом посилення захисних заходів, які вже включені в поточного регламенту (ЄС) 2023/1077, включаючи новий автоматичний захист для певних чутливих продуктів», – йдеться у повідомленні.

Далі ця пропозиція має бути погоджена Європарламентом – спершу в профільному комітеті 7 березня, та на пленарному засіданні у квітні.

Читати ще: Доведеться зупиняти на кордоні не українські вантажівки, а російські танки: Луцьк звернувся до польських міст-побратимів

Потім регламент має бути ухвалений Радою ЄС, підписаний її представниками і Європарламенту та опублікований в Офіційному віснику ЄС.

Нагадаємо, наприкінці січня Єврокомісія запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС. Разом з тим будуть задіяні запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн Євросоюзу.

Ця пропозиція Єврокомісії не сподобалася фермерам у країнах ЄС, що межують з Україною, і стала однією з причин для протестів. Зокрема, 9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Рава-Руська – Хребенне» і «Дорогуськ – Ягодин»), яка розпочалася ще у листопаді 2023 року.

10 лютого протестувальники відновили рух вантажівок у пункті пропуску «Медика – Шегині», який блокували всього один день. Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

Пізніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні. Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за цим фактом.

Своєю чергою Громадська організація «Перевізники західного регіону» анонсувала проведення мирної акції в пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ», а також виставила вимоги до української влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ірина Показати IP 21 Лютого 2024 21:47
Полякам не забудьте сказати, бо вони не в курсі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus