USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Потрібно бачити не діагноз, а людину, – лучанка, яка виховує дитину з ДЦП

6 Жовтня 2022 20:59
У Всесвітній день інформування про людей з ДЦП лучанка Надія Бруяка розповіла історію своєї родини, появу доньки та діагноз, із яким живуть уже 15 років.

Про це повідомляє Суспільне.

Надія Бруяка виховує доньку Уляну, у якої дитячий церебральний параліч.

«Дівчинка народилася передчасно – на 26-му тижні вагітності. Важила всього 700 грамів», – каже мама Надія.

«Це був чорний період, почався з того, коли мені на руки дали довідку, де написано ДЦП й інше. Як далі з цим жити, я не знала... Тоді здавалося, що це кінець світу, й усі казали, що така бідна, нещасна, але дитині 15 років, живемо повноцінно», – говорить жінка.
Зі слів Надії Бруяки, і в дітях, і в дорослих потрібно бачити не діагноз, а саму людину. Чотири роки тому родини, що виховують дітей із діагнозом ДЦП, зініціювали створення в Луцьку громадської організації «Кольорова капустина». В ресурсному центрі родини з дітьми разом збираються, навчаються та розважаються.

Нині, говорить лучанка, шукають кошти, щоб оплатити за опалення і гуртуватися з дітьми взимку.

«Треба спілкуватися, шукати з такою ж проблемою сім’ї, з ними легко спілкуватися. Треба розвиватися, не соромитися своєї дитини, тут немає твоєї провини, що вона має такий діагноз. Жити можна повноцінно, радісно, життя продовжується, просто потрібно не здаватися», – додала жінка.

Зараз на Волині 442 дитини мають встановлений діагноз «дитячий церебральний параліч», розповіла спеціалістка обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко.

«ДЦП – ураження нервової системи, яке спричиняє інвалідизацію дітей, – встановлюється до року. На сьогодні є багато методик, які дозволяють покращити руховий дисбаланс у дітей та доступність до освіти, інклюзивних занять», – додала посадовиця.

Довідка

Всесвітній день інформування про ДЦП – це світовий інноваційний проєкт, покликаний змінити світ для людей, що живуть з діагнозом ДЦП, і для їх сімей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus