USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Повернення додому. Юристка пояснила, як закрити статус біженця

11 Червня 2022 06:30
Через повномасштабну агресію РФ чимало громадян України, що залишили країну, отримали право на статус біженця або тимчасовий захист у Польщі, Німеччині, Чехії та інших країнах.

Наявність статусу біженця надає право легально жити в іншій країні й не бути депортованим в Україну, навіть якщо всі безвізові строки перебування за кордоном закінчаться. Документ має довготривалу дію, проте в разі повернення в Україну особа втрачає статус біженця, пише thepage.ua.

«Громадяни України, які вирішили отримати статус біженця за кордоном і зараз ухвалюють рішення про тимчасове або постійне повернення в Україну, мають усвідомлювати, що такий статус вони втратять. Щодо тимчасового захисту, то його надають відповідно до Директиви про тимчасовий захист усім громадянам, які залишили Україну після 24 лютого 2022 року», – пояснила адвокатка Марина Семенова.

Кожна країна має свої особливості забезпечення тимчасового захисту та статусу біженця, але загальні правила надання, припинення та контролю з боку держав, які забезпечують прихисток, майже однакові.

Якщо громадянин, що отримав тимчасовий захист, має намір тимчасово повернутися в Україну й не втратити право на матеріальну допомогу, він може залишити країну свого перебування не більш як на 30 днів. У разі виїзду менш як на 30 днів надання допомоги не припиняється.

Отже, якщо особа зі статусом біженця планує виїхати з країни, у якій вона перебуває, не більш як на 30 днів і повернутися, то повідомляти про це орган, що опікується наданням допомоги (наприклад, у Польщі це Інститут соціального страхування – ZUS, у Франції — OFII), немає потреби.

Також немає необхідності повідомляти будь-які органи про свій виїзд із країни тим українським громадянам, які не оформлювали фінансову підтримку.

За умови повернення додому всі договори із соціальними службами треба розірвати, подавши відповідні заяви.

У разі, якщо особа отримувала грошову допомогу та вирішила повернутися в Україну на строк більш як 30 днів, треба повідомити про це орган, що надає матеріальну допомогу за наявності тимчасового захисту та інші пільги. Так, наприклад, у Франції за певних умов є можливість отримувати додаткові виплати від центру зайнятості (pole-emploi).

Повідомлення про виїзд на батьківщину можна зробити, звернувшись до відповідного соціального органу особисто або онлайн.

Якщо не повідомити про виїзд на строк понад 30 днів, то залежно від законодавства країни перебування можуть бути певні негативні наслідки.

«Згідно із законодавством Польщі, ви будете зобов’язані повернути всі кошти, що були нараховані після виїзду, та сплатити штрафні санкції», – зазначила Марина Семенова.

Також треба повідомити про від’їзд школу чи інший заклад освіти в разі, якщо ваша дитина його відвідує. Необхідно отримати документи, які підтверджують, що дитина відвідувала заклад освіти та опановувала навчальний матеріал.

Насамперед це необхідно для того, щоб після повернення до українського закладу освіти мати підстави для переведення в наступний клас у разі, якщо ваша школа не мала можливості організувати дистанційне навчання або в інший спосіб забезпечити безперервність освітнього процесу.

«Щодо необхідності закривати рахунок в іноземному банку, то зараз це дискусійне питання. На мою думку, це недоцільно робити до закінчення строку дії договору», – зауважила адвокатка.

У разі ухвалення рішення про повернення в Україну на постійне місце проживання також необхідно потурбуватися про виконання всіх зобов’язань, що виникли під час перебування.

Наприклад, про виплату оренди в разі, якщо житло було орендовано, погашення заборгованості за штрафами за порушення ПДР тощо, оскільки невиконані зобов’язання можуть ускладнити процес виїзду в Україну або в’їзду згодом у країни ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus