USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Повінь на Заході України: прокуратура відкрила справу щодо знищення лісу

26 Червня 2020 08:14
Прокуратура Івано-Франківської області розпочала кримінальне провадження за фактами масового знищення рослинного світу, зокрема лісів у регіоні. За даними прокурорів, це, імовірно, призвело до стихійного лиха на території Івано-Франківської та інших областей.

Провадження щодо вирубки лісів на Прикарпатті

Кримінальне провадження прокуратура Івано-Франківської області розпочала за матеріалами СБУ. Останні, зі свого боку, оприлюднили численні факти незаконної порубки лісу. І це призвело до значних паводків на території Івано-Франківської та інших обласстихійне лихотей. Про це повідомляє 24 канал з посиланням на пресслужбу прокуратури Івано-Франківської області.

Читати ще: В Яремче частина дороги обвалилася в річку просто під ногами дітей. Відео

Правоохоронці, зокрема, встановили , що у червні 2020 року на території Прикарпаття випала понаднормова кількість опадів, внаслідок чого:

- загинули 3 особи,

- підтоплено понад 10 тисяч житлових будинків,

- зруйновано 150 кілометрів доріг і 90 мостів,

- пошкоджено 586 доріг і 169 мостів,

- знищено 4146 метри берегоукріплення.

За версією слідства виникнення цих опадів, ймовірно, стало можливим внаслідок:

- масового знищення об’єктів рослинного світу,

- порубки лісів,

- неналежного здійснення лісогосподарської діяльності,

- невиконання заходів з охорони навколишнього природного середовища з боку посадовців.

Наразі тривають першочергові слідчі дії. Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділу СБУ в області. Про хід розслідування пообіцяли повідомити додатково.

У прокуратурі додають, що за 5 місяців 2020 року за фактами порушень у сфері охорони природних ресурсів:

- розпочато 94 кримінальні провадження,

- до суду скеровано 36 обвинувальних актів,

- заявлено позови про відшкодування збитків на загальну суму 5,1 мільйона гривень.

Зауважимо, за словами українського прем'єра Дениса Шмигаля причиною повеней та затоплень на Прикарпатті стала критична кількість опадів, з якою ліси не змогли впоратися. Він додав, що через це потоки води накрили вулиці міст та сіл, зокрема й Прикарпаття. Прем’єр зазначив також, що вирубка лісу буцімто за останні п’ять років скоротилася на 20%. Також в Івано-Франківській області працює електронне чіпування. А у майбутньому проводитимуть аудит усіх лісів – президент підписав відповідний закон.

Негода на Заході України: головне

Негода тут тривала упродовж 22 – 23 червня та частково 24 числа.

Найбільше від затяжних дощів постраждали Прикарпаття та Буковина.

За інформацією ДСНС, внаслідок негоди в Івано-Франківській області підтоплено понад 200 населених пунктів. До 29 міст та сіл немає під’їзду.

В Івано-Франківській та Чернівецькій областях без газу залишилися 10 тисяч людей.

Через наслідки негоди на Прикарпаття прибули прем'єр-міністр Денис Шмигаль і очільник МВС Арсен Аваков.

Згодом сюди прилетів перший гелікоптер з допомогою.

Кабінет Міністрів вже виділив 754 мільйони гривень з резервного фонду для допомоги населенню Західної України, яке постраждало внаслідок масштабних повеней. Найбільшу суму спрямують в Івано-Франківську область.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанка Показати IP 26 Червня 2020 08:28
Дуже шкода людей, що постраждали від стихії. Співчуваю сім*ям загиблих. Але, де раніше була природоохоронна прокуратура???!!! Вирубали половину Карпат,вивезли за кордон, а тепер почали вишукувати незаконні вирубки??!! Природа не терпить наруги над собою - вона мстить! І мстить дуже жорстко!! Невже цього не розуміли жителі прикарпатських областей?!
Виборець Показати IP 26 Червня 2020 08:45
По́вінь (водопі́лля) — фаза водного режиму річки, яка щороку повторюється в даних кліматичних умовах в один і той самий сезон року, характеризується найбільшою водністю, високим і тривалим підйомом та спадом рівнів води в річці, озері, водосховищі. Термін настання повені залежить від типу живлення річки і кліматичних умов. На річках із переважанням дощового живлення, як правило, збігається з періодом випадання найбільшої кількості опадів (наприклад, літо для районів мусонного клімату, зима для районів середземноморського клімату). Для річок із сніговим типом живлення повінь формується переважно талими сніговими водами, а для річок з льодовиковим типом живлення — талими водами гірських льодовиків. Па́водок — значне підвищення водності річки в межах річного циклу, що виникає нерегулярно; утворюється під час сильних дощів чи під час відлиги. На відміну від повені, паводки виникають нерегулярно. Значний паводок може викликати повідь. По́відь, пові́ддя — природне лихо, що виникає, коли вода виходить за межі звичайних для неї берегів і затоплює значні ділянки суходолу.
К.лучанин до Виборець Показати IP 26 Червня 2020 10:17
Читаєте лекцію , списавши тему зі шкільного підручника? Який прогреc! Ніхто ж до вашого поста про це " знав , навіть і гадки не мав " .
патріот Показати IP 26 Червня 2020 09:21
Відкрили справу - то нехай Бондара шукають і питають, що він робив під час свого правління у Держлісі?!
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 26 Червня 2020 11:21
Та не "імовірна вирубка лісів привела до повені"! А хижацька, несанкціонована - імовірно, У ЯКІЙ В "ДОЛІ" були й прокурори. Проснутися, сподобились, таваріщі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus