USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поводитись зі сміттям, як з смартфоном: луцький екоактивіст закликав депутатів не бути «сміттєвими зозулями»

29 Квітня 2021 07:00
З питань впровадження у Луцьку системи збору вторинної і первинної сировини звернувся до депутатів екоактивіст Вадим Курбан. Він закликав запровадити в Луцьку збір і компостування органічних відходів на прикладі Львова, мешканці якого за три місяці навчилися не лише збирати й переробляти 90 тон органічного сміття, а й започаткували свій продукт – компост – і продають його на аукціоні.

Про це стало відомо 28 квітня під час засідання сесії Луцької міської ради.

Вадим Курбан розповів, що, будучи небайдужим мешканцем міста, понад 10 років займається сортуванням сміття.

«У 2016 році я вирішив поділитися своїми знаннями і написав заявку на грант на написання просвітницької програми для дітей Луцька «Я сортую сміття». І протягом тижня її реалізовував. Я її проводжу досьогодні в місті і за його межами. Чому я тут? Я маю конкретні пропозиції щодо покращення ситуації зі сміттям у місті», – зазначив активіст.

Лучанин зауважив, що під час лекцій на тему екології йому задають запитання, на яке він не знає як відповісти. Воно стосується вивезення комунальниками контейнерів із вологим та сухим сміттям одночасно.

«Це як байка про курку і яйце: чому разом вивозять? – Тому що не сортують. А чому не сортують? – Тому що все разом вивозять. Погоджуюсь, що свідомість містян ще далеко не на вищому рівні й переважній більшості ця проблема байдужа. А ще в нас дуже поширений сміттєвий туризм. Особливо у сільській місцевості, коли люди економлять 16 гривень в місяць, але продукують сміття, як всі. Ці люди, як зозулі, підкидають його у міські сміттєві баки. Окрема подяка тим розумним головам ОСББ, які зробили свої майданчики для збору сміття закритими і платять за вивіз виключно свого сміття», – обурюється Вадим Курбан.

Доповідач розповів, що його сім’я продукує 3-4 кілограми сміття на місяць, тоді як сусід – 100 кілограмів за той же проміжок часу.

«Але ми сплачуємо за вивезення сміття однаково. Виходить, що наша екосвідомість потрібна тільки нам?» – розводить руками активіст.

Водночас він поскаржився, що протягом останніх років кількість приймальних пунктів у Луцьку значно зменшилась і люди не мають можливості здати вторинну сировину.

«Я знаю групу молодих людей із Луцька, які виграли грант і за грантові кошти купили обладнання для переробки полімерів. Громадські активісти проводять компостування по школах у Боратині, Баєві, Мстишину. Відділом екології запроваджується практика закупівлі компостерів у навчальних закладах. Спільно з начальницею відділу екології Луцької міської ради Оксаною Лисак у цьому році ми почали працювати з екоактивом шкіл Луцька, щоб вони навчали молодших дітей екокультурі», – зазначив доповідач.

Він наголосив, що тоді як Україна сортує лише 3% сміття, Німеччина – 80%.

Також активіст зауважив, що у Луцьку потрібно запровадити збір і компостування органічних відходів на прикладі Львову, мешканці якого за три місяці навчилися не лише збирати й переробляти 90 тон органічного сміття, а й започаткували свій продукт компост і продають його на аукціоні.

«Від продукування сміття ми нікуди не дінемось, але нам потрібно навчитися поводитися із сміттям як зі своїм смартфоном», – підкреслив свій виступ Вадим Курбан.

Раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що лучанин Вадим Курбан об’їздив чи не всю Україну, побував і за кордоном – у Єгипті, Туреччині, Румунії, Польщі, Греції, Болгарії, Чехії. Однак на цьому мандрівник зупинятися не збирається, каже: прагне побачити весь світ.

Водночас його дружина Світлана Курбан із села Прилуцьке п’ять років займається ткацтвом – виготовляє килими, серветки, крайки та сумки. Творчу майстерню для дружини облаштував її чоловік.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Отакої Показати IP 29 Квітня 2021 07:28
3-4 кг на місяць.Ви це серйозно.Тобто сімя вдома не готує і не харчується,а все їздить за кордон і відвідує ресторани.Добре живуть екоактивісти,які дуже відірвані від реальності.
Віра до Отакої Показати IP 29 Квітня 2021 10:24
А чим ви здивовані? Щоб викидати більше - треба купувати більше, менше економити і не сортувати. Ми також сортуємо, звертаємо увагу на пакування і головне НЕ купуємо зайвого. Споживання МАЄ бути свідоме і екологічне.
Анонім Показати IP 29 Квітня 2021 08:21
чоловік все доречно говорить. загадимо світ навколо себе - швидше підемо в небуття
Оксана Показати IP 29 Квітня 2021 08:58
Щиро підтримую ініціативу пана Вадима.
!!! Показати IP 29 Квітня 2021 10:22
Ініціатива чудова. але не вводьте в оману - Німеччина не сортує 80:% сміття - власне 67% і серед них переробляється повністю близько 40%. А сміття скидають в один контейнер при відборі сміттєвозами - навіть сортоване населенням - дійсно є так. Але це робиться з метою економії витрат. Але відсортоване сміття населенням має полегшити його подальше сортування на сміттєсортувальному заводі. Це якщо сміття сортується і переробляться, а не закопують
:) до !!! Показати IP 29 Квітня 2021 15:29
Наших людей треба на сміттєзвалища на екскурсії возити щоб були в курсі. У більшості мешканців села в Польщі на подвірї стоїть по три контейнери для різного типу сміття.Переробка 44% сміття німцями - це круто! І вони на цьому не зупиняються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus