USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Поїзденьки-походеньки: Кацівелі - містечко контрастів. ФОТОРЕПОРТАЖ

6 Вересня 2013 19:00
Дикі та непідкорені скелі, вічнозелені парки з екзотичними деревами, незвично чисті пляжі з прозорою водою та «футуристичні тарілки»… Усе це можна побачити у селищі Кацівелі, що знаходиться у Криму, між Симеїзом та Понизівкою.

У перекладі з генуезької Кацівелі означає «маленька фортеця». Згадки про це невеличке містечко датуються 15 століттям. Саме тоді вельможі з князівства Феодоро почали будувати оборонні споруди на цій території.
Раніше населений пункт розвивався винятково як науковий центр, адже саме тут знаходиться відділення Морського гідрофізичного інституту імені Шулейкіна.



Ще у радянські часи тут заснували Чорноморську гідрофізичну станцію.

У 60-их роках на території станції збудували штормовий басейн. Він мав вигляд аерогідродинамічної труби у вигляді кільця. Штучна хвиля у цій трубі розганялась за допомогою 20 могутніх вентиляторів, імітуючи умови відкритого моря. Саме на гідрофізичній станції здійснювали перші дослідження з вивчення гідродинаміки дельфінів.

За півкілометра від берега на фундаменті, який розташований на 35-метровій глибині, установлена перша в Європі океанографічна платформа для гідрофізичних досліджень. До слова, поряд із нею знаходиться ферма, на якій розводять мідій.





Досить незвично на фоні морських пейзажів виглядає величезний радіотелескоп – пристрій із діаметром дзеркала більш ніж 22 метри. Аналогічна «тарілка» є лише в обсерваторії Грін Бенк в штаті Західна Вірджинія. Власну «співпрацю» ці два могутні «агрегати» розпочали у 1969 році. Тоді кожен радіотелескоп приймав радіовипромінювання від далекого космічного об'єкта на хвилях 3 і 6 сантиметрів. Два телескопи працювали як один інструмент. За рахунок різниці відстаней між телескопами (близько 9 тисяч кілометрів) з'явилася можливість вимірювати відстані до космічних об'єктів із більшою точністю.



Для більш плідної співпраці вчених побудували санаторій, який так і назвали – Будинок творчості вчених Кацівелі. На сьогодні це – звичайний пансіонат, багато туристичних агенцій пропонують туди путівки.




Оскільки раніше містечко мало наукове спрямування, воно не розвивалось як курортне. Утім, на сьогодні Кацівелі активно живе власним життям. Сюди приїжджають відпочивати ті люди, хто стомився від бурхливого сьогоденного життя. Та й море тут чисте і прозоре.






У Кацівели є кілька діючих «здравниць», але «візитівкою» населеного пункта є величезна коробка недобудованого пансіонату. Минулого року будівлю, нарешті, викупили. Там здійснюють ремонтні роботи.



Вулички поселення рясно засаджені екзотичними деревами, тому кожен може вільно поласувати смачними і незвичайними плодами.








Поряд з Кацівелі «вирує» власним життям аквапарк, де любителі активного відпочинку можуть вивільнити надлишок енергії.




Зізнаюсь чесно, спочатку прийшлось звикнути до дивовижного поєднання індустріальних пейзажів та дикої природи.




З «крайнього» пляжу можна милуватися горою Кішка, що своїм виглядом дійсно нагадує кішку, яка лежить.




До речі, у Кацівелі цілком реально знайти хороші апартаменти за неймовірно доступною ціною.



Отож, Кацівелі – це місце відпочинку для тих, хто цінує спокій, чистоту та незвичайні краєвиди.














Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Левко Показати IP 6 Вересня 2013 22:39
О, то репортери з ВН "кучеряво" живуть)) а взагалі цікаво
Стецько Показати IP 6 Вересня 2013 22:43
Чому кучеряво? Про дороговизну такого відпочинку не сказано ні слова. Гарні фото, гарна рубрика, гарна стаття. Радує те, що і в Україні відпочинок може бути достойним - природа просто чарівна.
Інна Показати IP 6 Вересня 2013 23:56
Повністю згідна. Вода , клімат та взагалі умови в Кацивелі - СУПЕР ! Ми з сім'єю там вже третій раз відпочиваємо.
Саша Показати IP 7 Вересня 2013 21:25
а на фото не мідії а криветки
Misteria до Саша Показати IP 8 Вересня 2013 20:30
А це тому, що їх там теж багато, а от мідії сфотографувати не вдалось - не пускають на фабрику)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus