USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Позачерговий призов у серпні: скількох волинян заберуть до армії

8 Серпня 2017 11:59
В Україні сьогодні, 8 серпня, за наказом Президента Петра Порошенка розпочався позачерговий призов до армії, він триватиме до 31 серпня.

Після цього призовну кампанію призупинять і відновлять тільки в жовтні. Як відзначили в Генштабі, такий призов проводять в зв'язку з недобором в Національну гвардію у травні, пише «Сегодня».

В Україні на строкову службу в армію викликають двічі на рік: навесні та восени. Всього під призов цього року повинні були потрапити близько 30 тисяч осіб. Більше 14 тисяч призвали в травні-червні і приблизно стільки ж закличуть в жовтні-листопаді. Однак, за наказом глави держави призов проведуть чотири замість двох разів. Так, в травні паралельно провели призов офіцерів запасу, а в серпні проводять додатковий набір в Національну гвардію.

У цьому місяці по всій країні повістки будуть розсилати українцям віком від 20 до 27 років. З них відберуть приблизно 1000 бійців, яких відправлять на службу в Національну гвардію. Як відзначають в Генеральному штабі, повноцінним призовом «серпневу кампанію» назвати не можна – її проводять у зв'язку з реформою і для доукомплектації Нацгвардії.

У цьому місяці з кожної області, у тому числі й Волинської, заберуть в армію від 50 до 100 чоловік. Наприклад, у Львівській області призвуть 53 бійці, а в Дніпропетровській – 95.

«Це звичайно не повноцінний призов. Був недобір і президент України прийняв рішення про додатковий призов. Проходить він у нормальному режимі. Нічого надприродного в цьому немає. Є навіть добровольці, які самі без повісток приходять і кажуть: ось мені скоро виповниться 18 або 20 років (з 18 можна за бажанням зараз служити) і я хочу служити Батьківщині», – розповідають в одному з військкоматів Запорізької області.

Як відзначили в Харківській облдержадміністрації, як і раніше, відправляти в зону бойових дій призовників не будуть.

«Десь місяць вони будуть проходити навчання загальновійськових дисциплін. Далі піде спеціальна підготовка, після чого вони будуть виконувати функції щодо забезпечення громадського порядку на території Харківської області, а також спеціальні завдання Національної гвардії», – пояснюють в ХОДА ,.

Кого можуть призвати до армії в серпні:

–Чоловіки віком від 20 до 27 років;

–Придатні за станом здоров'я;

–Без судимості;

–Ті, хто не проходив військову службу.

Після отримання повістки українець зобов'язаний прибути у визначений пункт збору в термін, зазначений у повістці. Якщо ж військовозобов'язаний не з'явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень. До слова, згідно із законом, роботодавці зобов'язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку (ч. 4 ст. 34 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03. 1992 року № 2232-XII).

Після серпня наступний призов, згідно з наказом президента, пройде в жовтні цього року. Кабінет міністрів повинен окремим указом визначити, скільки людей заберуть в армію восени і скільки буде коштувати кампанія.

Нагадаємо, кожному призовнику згідно із законом надається матеріальна допомога в розмірі 3200 гривень. Велика частина бюджету призовної кампанії йде саме на разові допомоги, ще приблизно до 100 гривень на кожну людину отримують військкомати.

У той же час військової мобілізації в Україні, якщо не загостриться ситуація на сході країни, в 2017 році не буде. Замість призовників в зоні бойових дій повинні служити контрактники, відзначають в Міністерстві оборони. Нагадаємо, в 2014-му році пройшли перші три хвилі військової мобілізації. Тоді на службу призвали понад 105 тисяч українців. У 2015-му році, як заявляв міністр оборони Степан Полторак, мобілізували близько 104 тис. осіб. Мобілізація проходила 210 днів у три етапи (четверта, п'ята і шоста хвилі). Як розповів спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов, всього з 2014-го року призвали 210 тисяч українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Степан Показати IP 8 Серпня 2017 12:59
Цілком зрозуміло. Небойові втрати ВСУ вже перевищують прямі втрати на позиціях. Суіциди під час несення служби і після, травми, невміння поводитись зі зброєй, пиятство, бійки. Армія вже на межі внутрішнього конфлікту. Це старанно приховують.
12345 до Степан Показати IP 8 Серпня 2017 13:38
все приховують, ну але ж ти то все знаєш! - методичка не бреше!
Лучанин Показати IP 8 Серпня 2017 15:37
Давно потрібно було перейти на військову службу за контрактом . Але нашій владі не вигідно. Не буде такої можливості вкрасти та нажитися, бо професіоналам потрібно буде відповідно оплачувати . А щоб був в Україні запас військових. Потрібно легалізувати зброю як в США. Провести навчання або курси. І у випадку військового конфлітку Вам буде вже навчена армія.
На до Лучанин Показати IP 8 Серпня 2017 16:07
на контрактну армію мали перейти з січня 2014року, але ж у нас пішло пАкращення в усьому, млять.
так-так Показати IP 8 Серпня 2017 15:41
Степан не транди
ВОЛОДЯ ЗГОРАНСЬКИЙ Показати IP 10 Серпня 2017 00:49
Дуже добре що так роблять, ато багато безробитних появилось серед молоди! Побильше пид ружье треба ставити молодих украинцив и на вийну зразу видправляти! О тоди любовь до Украини буде!
Зі сходу Показати IP 18 Серпня 2017 17:54
Всіх сцикунів, хто переховувався та переховується від призову - всіх на схід ! А то засиділись вже по кабаках та дискотеках.Тут взнаєте як це Батьківщіну захищати, а не просто раз на рік вдіти вишиванку на день Незалежності та рахувати себе патріотом великим.
брехуни Показати IP 28 Серпня 2017 17:41
говорять одне, а роблять зовсім інше. тільки прикриваються законом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus