USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Працівники луцького ПУМу обурені звинуваченням колишньої працівниці. Звернення колективу

1 Квітня 2022 20:24
Понад 60 педагогів, які працюють у луцькому Палаці учнівської молоді, підписали відкритий лист на адресу міського голови та керівника департаменту освіти. У документі вони висловлюють обурення у відповідь на інформацію звільненої колишньої заступниці директора закладу.

22 березня колишня заступниця директора Палацу учнівської молоді Олена Балабаш повідомила про звільнення з роботи, де вона пропрацювала 16 років. Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

У емоційному дописі, який розлетівся мережею та сторінками деяких видань, вона переконувала: у закладі не дбають про національно-патріотичне виховання, педагогів, дітей з особливими потребами. Натомість, запевняла вона, дирекцію цікавлять лише кошти батьківських внесків. Ось власне і цей допис.
Проте з такою позицією звільненої керівниці не погоджується адміністрація закладу. Переконують, що про звільнення Олену Балабаш повідомили за два місяці, а рішення про скорочення було ухвалене ще до введення воєнного стану. Самій же їй запропонували кілька варіантів, як залишитися працювати в закладі, проте вона від пропозицій відмовилась.

Відкритий лист підписало більше 60 працівників Палацу. Працівники ПУМу обурені тим, що деякі ЗМІ однобоко подали інформацію, чим дискредитували заклад. Лист надіслали на адресу Луцького міського голови Ігоря Поліщука та директора департаменту освіти Луцької міської ради Віталія Бондаря.

Текст листа подаємо без змін.

«Шок і обурення – такою була реакція колективу Палацу учнівської молоді на фб-допис стосовно діяльності закладу і свого звільнення, оприлюднений Оленою Балабаш 22 березня і який підхопили кілька волинських ЗМІ. При цьому педагоги небезпідставно можуть дорікнути волинським медійникам однобоким поданням інформації і порушенням журналістського стандарту балансу думок у цій ситуації. Емоційний допис колишньої заступниці директора закладу був опублікований без коментаря іншої сторони – адміністрації і колективу ПУМу.

Цей персональний фб-допис з’явився у непростий для усіх нас час, коли педагоги, працівники Палацу учнівської молоді включилися в суспільно-корисну роботу, волонтерську діяльність для підтримки вимушено переселених осіб у нашому місті, воїнів ЗСУ на фронтах російсько-української війни. Окрім того, 14 березня у ПУМі відновилося дистанційне навчання з вихованцями, які перебувають в Луцьку і за кордоном. На адресу закладу дотепер приходять повідомлення про нові перемоги талановитих гуртківців на конкурсах національного, міжнародного рівнів. Освітня і виховна робота закладу тривають навіть в умовах воєнного стану. Про заходи, свої здобутки колектив звітує перед громадськістю на шпальтах офіційного сайту ПУМу https://www.pum-lutsk.org/ – ось де факти про перемоги знаних в Україні та Європі творчих колективів, численних гуртків закладу і його сьогодення.

Національно-патріотичне та духовно-моральне виховання завжди було і залишається важливою складовою змісту роботи Палацу учнівської молоді протягом усієї 77-річної історії діяльності закладу. Враховуючи суспільно-політичну ситуацію, що склалася в Україні після 2014 року, педагогічний колектив ПУМу з 2016-2017 навчального року почав працювати над науково-методичною проблемою «Формування у дітей і молоді високих моральних та патріотичних цінностей засобами позашкільної освіти». У грудні 2021 року всі колективи і відділи Палацу відзвітували про проведену роботу.

Невже одна емоційна особиста думка колишньої колеги здатна знівелювати потужну роботу кількох поколінь педагогів і вихованців одного з найбільших у Західній Україні закладів позашкілля? Навряд чи. А ось відволікати від важливішої й потрібнішої роботи, викликати зливу упереджених негативних коментарів і навіть погроз на адресу дирекції ПУМу в соцмережі та заробляти сумнівні рейтинги деяких волинських онлайн-видань – так.

Адміністрація закладу надала офіційну інформацію про звільнення заступника директора з організаційно-творчої роботи Олени Олександрівни Балабаш: 22.12.2021 року відбулося засідання сесії Луцької міської ради, на якому було прийнято рішення за № 24/81 «Про перейменування Палацу учнівської молоді Луцької міської ради» та затвердження його Статуту у новій редакції» та приведення у відповідність Типового штатного розпису згідно з нормативами про позашкільні навчальні заклади, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2012 № 123. Відповідно до цього рішення був виданий наказ департаменту освіти Луцької міської ради від 31.12.2021 № 420-од «Про внесення змін у штатний розпис комунального закладу «Палац учнівської молоді Луцької міської ради». В пункті першому цього наказу зазначено: вивести 1 штатну одиницю посади заступника директора з організаційно-творчої роботи з 04.03.2022.

Згідно з чинним законодавством, заступник директора з ОТР О.О. Балабаш була ознайомлена з цим наказом під підпис за два місяці до дати виведення посади.

Окрім того, адміністрація запропонувала Олені Олександрівні 4 варіанти продовження роботи в закладі на різних посадах, зокрема, і посаду завідувачки відділу організаційно-масової роботи, яку вона обіймала до 2016 року. На ці пропозиції вона відповіла відмовою.

Олена Олександрівна вирішила скористатися своїм правом на щорічну оплачувану відпустку з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення. Їй була надана відпустка за відпрацьований час за 2021-2022 навчальний рік терміном на 21 к/д з 01.03.2022 р. по 22.03.2022 р. з виплатою допомоги на оздоровлення. 22 березня 2022 року Олена Олександрівна була звільнена згідно п.1 ч.1 ст.40 КЗпПУ з виплатою вихідної допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати.

Адміністрація ПУМу визнає технічну помилку у даті тексту наказу про звільнення Олени Балабаш, оприлюдненому нею у фб-дописі. Секретар директора закладу, яка допустила цю помилку, написала пояснювальну записку і визнала свою провину.

Законом України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 року № 389-VIII передбачено, що в період воєнного стану допускається скорочення чисельності та штату працівників, якщо процедура була розпочата до 24.02.2022 р. і працівника належним чином попередили про звільнення.

Процес звільнення Олени Балабаш, таким чином, почався задовго до введення воєнного стану, і тому її апелювання до цих складних обставин у житті нашої країни не має жодного підґрунтя. Більш того, це неетично й аморально.

Адміністрація і колектив Палацу учнівської молоді бажають Олені Олександрівні нових творчих здобутків у обраних нею сферах діяльності. Зараз найбільше прагнення педагогів закладу – безперешкодно зосередитись на найважливіших справах: роботі з вихованцями, соціально-корисній роботі та волонтерстві.

Просимо Вашого сприяння у доведенні до громадськості цієї позиції педагогічного колективу та адміністрації Палацу учнівської молоді ЛМР, щоб уникнути безпідставного паплюження репутації закладу, яку напрацювали покоління педагогів і вихованців протягом 77 років його діяльності, та уникнення штучних політичних спекуляцій навколо ситуації!»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Юнак Показати IP 1 Квітня 2022 22:32
Я би з цею балабаш подивився фільм
Петро Показати IP 2 Квітня 2022 07:51
"Національно-патріотичне та духовно-моральне виховання завжди було і залишається важливою складовою змісту роботи Палацу учнівської молоді протягом усієї 77-річної історії діяльності закладу." 77 років? Серйозно? В парку "воришилова" і Другу Світову війну? Це чому можуть навчити ті хто це нашкрябав.. (не прибічник жодної зі сторін, але здавав гроші в школі на будівництво "палацу піонерів" (Пум - дика назва) на початку 70х
Марія Показати IP 2 Квітня 2022 14:38
Які звіти? З вересня 2021 року жодного звітного концерту. Лише "здирають" гроші з батьків! Ніякої звітності про кошти, що збирають ніхто ніколи не бачив!
Олег Показати IP 3 Квітня 2022 08:49
https://www.pum-lutsk.org/?p=10193 22 травня в рамках марафону звітних концертів творчих колективів Палацу учнівської молоді свою майстерність і талант продемонстрували вихованці...
Соломія Показати IP 3 Квітня 2022 11:20
Підтримую обурення працівників Палацу, адже неодноразово була присутня на виступах колективів, концертах і виховних заходах Палацу. Вони були прекрасними, захоплюючими і багато з них досі залишаються у мене в пам‘яті. Мої діти із захоплення відвідують гуртки Палацу і, не зважаючи ні на що, щоразу біжать на заняття. Вони неодноразово приймали участь у різноманітних заходах, концертах не лише в Луцьку, а й в Україні та за кордоном. Тому, я вважаю, що це просто наклеп на адміністрацію, колектив та гуртківців Палацу.
Олена Показати IP 3 Квітня 2022 11:22
Для чого вся ця полеміка? Невже не зрозуміло, що ця людина сама працювала так, як все це описала? Щоб було всім відомо, то весь колектив палацу з полегшенням видихнув, що нарешті звільнились від цієї "звізди"- пліткарки.
Наталія Показати IP 3 Квітня 2022 11:31
Як мама двох вихованців, абсолютно впевнена в найвищому рівні педагогів ПУМу, найкращому відношенні до дітей, патріотичному вихованні та всебічному розвитку, чудовій та затишній атмосфері закладу. Діти мають дуже широкий вибір гуртків для власного розвитку, де здобувають безцінні знання та навички. І навіть у складні періоди педагогічний склад продовжує навчати та всіляко розвивати дітей, піднімати свій рівень, займатись самоосвітою, волонтнрством
Володимир Показати IP 3 Квітня 2022 12:07
Поливати брудом заклад, в якому працювала пані Балабаш такий немалий термін, це ганьба для неї ж самої! Нормальна людина ніколи не буде ганьбити заклад і колектив, в якому працювала та набувала досвід. Як кажуть в народі: "То не птах, що в своє гніздо гадить". Мабуть, не здійснилася її амбіційна мрія стати директором закладу, тому і вчиняє такі дії. Це прояв слабкої і ницої людини!!!
Ната до Володимир Показати IP 18 Серпня 2022 10:49
Вибачте, а віддати закладу 16 років і залишитися ні з чим це нормально ??? Посаду директора чомусь не скоротили...
Анна Показати IP 3 Квітня 2022 12:58
Я,як вихованка Палацу учнівської молоді, тільки з теплом і радістю згадую роки проведенні у цьому закладі.Педагоги живуть своєю роботою,і намагаються вкласти в своїх вихованців все те найкраще,чим володіють вони самі.Я вважаю,тільки самовіддана праця педагогів палацу є гарантом успіху та престижу цього закладу.
Ольга Показати IP 3 Квітня 2022 13:33
Підтримую обурення викладачів.Мої діти ходили в маленьку школу ПУМ. Колектив дуже привітний. А про пані Балабаш -я була кращої думки. Можна мати вищу освіту - та не бути гідним її.
Володимир Показати IP 3 Квітня 2022 20:56
Особисто Палац не відвідував. Але від знайомих чув лише позитивні відгуки.
Інна Показати IP 3 Квітня 2022 22:50
Яка «творча історія»? Пані ви про що? Ніколи не чула про Ваші великі внески у розвиток Палацу учнівської молоді! Адекватна, вихована, людина з вищою освітою, яка пропрацювала стільки років, мала б тільки писати про хороші результати своєї роботи. І дякувати колективові про разом здобуті результати творчості та час проведений разом, а не «поливати» брудом весь Палац! Таким людям взагалі не місце в освіті!!!
Олена Показати IP 9 Квітня 2022 20:13
Достойна людина завжди піде гідно.
Люба Показати IP 12 Квітня 2022 08:35
Сумно і боляче було читати допис колишньої колеги. Адже, сама є вихованкою Палацу. Саме тут відбувся вибір моєї майбутньої професії- професії педагога. І ось уже 16 років працюю у стінах уже такого рідного Палацу, в чудовому, творчому колективі, де кожен своєю майстерністю і талантом здатен запалити іскорку знань у своїх вихованців, передати їм свій досвід.Адже головне для кожного з нас - це любов до дітей, бажання вчити. Шкода, що декому цього не зрозуміти....
Знаюча Показати IP 17 Квітня 2022 17:45
Оооооо ,взнаю Олену . Все без змін . Хтось вище написав -пліткарка . Це усі її творчі здобутки .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus