USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Права рука Онуфрія і «покровитель» голого хориста: що відомо про підсанкційних ієрархів УПЦ (МП)

12 Грудня 2022 16:11
Президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти впливових представників УПЦ (МП).

ТСН.ua зібрав все, що відомо про цих осіб та їхній вплив у цій конфесії.

Антоній (Паканич)

Антоній Паканич – митрополит Бориспільскій і Броварський УПЦ (МП) – чи не найважливіша особа у списку. Митрополит Антоній є Керівником справами УПЦ (МП). Світською мовою – прем’єр-міністр УПЦ МП і друга людина у цій церкві після предстоятеля митрополита Онуфрія.

Після смерті митрополита Володимира (Сабодана) Антоній був одним із претендентів на посаду глави УПЦ МП. У другому турі він програв нинішньому предстоятелю, однак зберіг свій вплив і владу у церкві.

Митрополит Антоній народився на Закарпатті, але навчався у Москві і розпочинав свою церковну кар’єру саме там. Однак 2002 року він раптово повертається в Україні, де робить стрімку кар’єру. За інформацією відомої журналістки Соні Кошкіної, ієрарх з тих часів має російський паспорт.
2006 року його хіротонізували на єпископа, а 2007-го – призначили ректором Київських духовних академії і семінарії (КДАіС УПЦ МП).

За неофіційною інформацією, Паканич підтримував тісні зв’язки з бізнесменом Вадимом Новинським, якого навіть висвятили на протодиякона. Нагадаємо, що проти Новинського санкції були введені тижнем раніше.

Саме Новинського підозрювали (разом з Януковичем та ексміністром внутрішніх справ Захарченком у спробі відсторонення митрополита УПЦ МП Володимира і незаконного позбавлення волі на той час особистого секретаря Володимира митрополита Олександра (Драбинка), який ще 2018 року перейшов до ПЦУ.

У ЗМІ ширилася інформацією, що до цієї скандальної справи був причетний і Антоній, однак офіційних підтвердження чи звинувачень на його адресу не було.

Саме митрополита Антонія релігійні експерти вважають противником ідеї проведення Собору УПЦ МП у Феофанії, де, хоч і не остаточно, але ця церква оголосила про «незалежність від Москви».

Мелетій (Єгоренко)

Митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій (Єгоренко) – один із найближчих соратників митрополита Онуфрія. Мелетій користується довірою предстоятеля: саме йому Онуфрій доручив керувати Чернівецькою єпархією, очільником якої був він сам 24 роки аж до обрання митрополитом Київським 2014 року.

Крім того, Мелетій є головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви (МП). Світською мовою – міністром закордонних справ.
Нещодавно ієрарх потрапив у гучний скандал, коли у єпархіальному управлінні його Чернівецько-Буковинської єпархії СБУ провела обшуки.

За неофіційною інформацією ЗМІ, підлеглого Мелетія – а тепер очільника Івано-Франківської єпархії єпископа Никиту, співробітники СБУ нібито застали разом з роздягненим хлопцем під час обшуків. Юнакові лише 17 років.

Читати ще: На Буковині секретар єпархії УПЦ (МП), якого застукали з неповнолітнім хористом за «церковними співами», став єпископом

Сам ієрарх цю інформацію спростовував і заявляв, що роздягнутися їх змусили працівники СБУ.

Зазначимо, що офіційно СБУ так і не підтвердила факт секс-скандалу. Лише заявила, що під час обшуків правоохоронці знайшли методички з Москви, російське громадянство та посвідчення окупантів.

Пізніше видання LB.ua повідомило, що під час обшуків у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ МП виявили ноутбук із дитячим порно. За попередніми даними, відео не були завантажені з Мережі, а відзняті на камеру.

Після цього скандалу Мелетій утік до Молдови, однак за декілька днів повернувся в Україну.

Лука (Коваленко)

Не менш скандальним є відомий у ЗМІ митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко).

2018 року його єпархія потрапила у гучний скандал, який обурив багатьох українців. Підлеглий Луки, священнослужитель із Запоріжжя, відмовився звершувати відспівування дворічної дитини, що загинула внаслідок падіння на неї самогубця. Просто під час похорону отець розвернувся і пішов геть, коли дізнався, що хлопчик був хрещений священниками Київського патріархату, залишивши розгублених батьків у розпачі.
Лука товаришує із відомим боксером і прихильником УПЦ МП Василем Ломаченком. Влітку Ломаченко виклав інтерв’ю митрополита Запорізького журналістам ВВС, за що отримав шквал критики у соцмережах. А 2019 року Ломаченко прислуговував Луці під час богослужіння на Святій Землі, одягнувши пономарський стихар.

У мережі лунають звинувачення на адресу митрополита Луки, що нібито саме з його вини у березні 2022-го, незадовго після повномасштабного вторгнення, відому запорізьку волонтерку Вікторію Рощину захопили в полон окупанти.

За інформацією волонтера і громадського діяча Романа Сініцина, Лука повідомив окупантам, що волонтерка буде їхати у гуманітарній колоні із Запоріжжя до Бердянська.
«Вони почали мене водити ще до кількох військових. Потім поговорили з митрополитом Лукою. Він разом з іншим духовенством супроводжував гуманітарний конвой. Коли повернулися, сказали, що я маю проїхати з ними. Мене посадили в автозак і в супроводі чотирьох «кадирівців» відвезли до будівлі Бердянської райадміністрації.

Зустріли нас чеченці й дагестанці. Коли я питала, коли мене відпустять, казали: «Когда Киев возьмем». І додавали: «Лука в колонне главный, и он от тебя отказался», – розповідала волонтерка після свого звільнення в інтерв’ю Громадському.

Сам митрополит пояснював, що нічого не зміг зробити у цій ситуації, адже окупанти його не послухали.

Інші священнослужителі

Санкції ввели також проти священнослужителів, які були присутні у Кремлі під час оголошення диктатором Путіним так званої «анексії» чотирьох українських областей. Йдеться про:

митрополита Луганського і Алчевського Пантелеймона (Поворознюка);

настоятеля Свято-Савінського монастиря Мелітополя архимандрита Іоанна (Прокопенка);

настоятеля Свято-Успенського кафедрального собору у Херсоні архимандрита Олексія (Федорова).

Зазначимо, що колаборантом митрополит Пантелеймон став ще 2014 року, будучи керівником Ровеньківської єпархії. У червні 2014 року він освячував машину швидкої допомоги аварійно-рятувальних загонів МНС Росії.
Луганську єпархію він очолив у 2021 році, після загадкової смерті попереднього митрополита Митрофана. Мережею ширилися чутки, що нібито Митрофан помер після спілкування з місцевими бойовиками, один з яких вдарив впливового ієрарха, але не розрахував сили і випадково вбив.

У липні цього року разом з іншими ієрархами Московського патріархату окупованої Луганщини Пантелеймон зустрічався з ватажком «ЛНР», якого називав «главою республіки».

Останній у списку – архієпископ Костянтинівський, вікарій Горлівської єпархії УПЦ МП Паїсій (Шинкарьов).

Шинкарьов – фігурант сайту "Миротворець«. До бази «Миротворця» він потрапив у січні 2018 року – через свою активну участь у заходах терористичної організації «ДНР».

Раніше Володимир Зеленський заявляв, що Україна забезпечить духовну незалежність своїх громадян, і доручив РНБО виконати низку кроків для виконання цього рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Щербинка Показати IP 12 Грудня 2022 18:59
Зате ця рука не чинить гріх рукоблудства, а цілком вдовольняється іншим способом
Клава Показати IP 13 Грудня 2022 03:21
з такими попами і ворогів не треба..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus