USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Права територіальної громади Луцька хочуть розширити

23 Червня 2015 17:30
Спростити процес скликання громадських слухань та підтримати інститут місцевих ініціатив пропонуватимуть члени депутатської групи «Новий Луцьк».

Питання про внесення змін до Статуту територіальної громади міста Луцька вноситимуть на розгляд сесії міської ради, що відбудеться 24 червня.

Як пояснив член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, наразі для скликання громадських слухань потрібно зібрати як мінімум 500 підписів лучан. На думку групи, це суттєво обмежує право людей, адже є, наприклад, багатоквартирні будинки, де мешкає значно менша кількість осіб, які, таким чином, не мають змоги організувати громадські слухання із важливих для себе питань. Отже, у проекті рішення пропонується зменшити мінімальну необхідну кількість підписів до 100, що полегшить процес скликання громадських слухань, який наразі можуть легко саботувати представники міської влади. Депутат зауважив, що проект рішення неодноразово вносили на розгляд під час сесій міської ради, втім, з незрозумілих причин, воно не отримало підтримки обранців міської громади.



Своєю чергою, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов зауважив, що чинний міський голова та його команда всіляко уникають громадських слухань , які є однією з форм прямого управління у громаді. До того ж, міська влада вважає, що під час громадських слухань повинні розглядатися питання, що стосуються усіх без винятку лучан. У проекті рішення прописаний чіткий механізм скликання громадських слухань, адже у чинній редакції Статуту він написаний надто незрозуміло.

Також у пропонованих змінах йдеться про інститут місцевих ініціатив. Як йдеться у документі, місцева ініціатива – це викладена в письмовій формі пропозиція про розгляд міською радою та/або її виконавчим комітетом проекту рішення з питань, віднесених до її повноважень. На думку депутатів, це один з інститутів впливу громади на прийняття рішень. Так, як зазначив Андрій Осіпов, місцева ініціатива, по суті, є правом громадян розробити та внести на розгляд депутатів міськради власний проект рішення. Пропонується, що троє мешканців міста зможуть написати заяву у міськраду, у якій повідомлятимуть про те, що відбудуться збори громадян. На зборах обов’язкова присутність не менш як 15 громадян-членів територіальної громади міста, які досягли 18 років.



Протокол зборів громадян у строк не пізніше ніж через 7 днів після подання розглядається міським головою, його заступниками та секретарем ради. Відділу секретаріату міської ради доручається підготувати на найближче засідання відповідного органу у вигляді проекту рішення питання місцевої ініціативи на розгляд сесії міської ради або засідання виконавчого комітету. Питання місцевої ініціативи, відповідно до проекту рішення, міська рада розглядатиме під час відкритого засідання за участю членів ініціативної групи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
про Показати IP 23 Червня 2015 18:19
Цікаві то хлопці. Щось як придумають - то хоч плач. Та спрямуйте нергію в потрібне русло
Andrij до про Показати IP 23 Червня 2015 21:17
Xorosha ideja , bo shos vurishutu na raxynok negajnux sutyazij v zutlovux i prubydunkovux teritorijax nemozlvo. Molodzi zlopzi...
читач Показати IP 23 Червня 2015 20:15
Два - друга - х**н і попруга. А навіщо такий близький фон малюнків ? Комусь це приємно?
памрол Показати IP 23 Червня 2015 22:12
а шо там з призовом осіпа на ато...повістку вручили і дальше тишина...якось це не правильно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus