USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Предки людини у Східній Азії вміли виготовляти кам’яні знаряддя мільйон років тому, – науковці

10 Березня 2024 00:12
Міжнародна дослідницька група під керівництвом китайських учених встановила, що східноазіатські гомініди, підродина приматів, до якої належить сучасна людина, володіли технологією виготовлення кам’яних знарядь ще 1,1 мільйона років тому, тобто набагато раніше, ніж вважалося досі.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Команда фахівців під керівництвом науковців Інституту палеонтології та палеоантропології хребетних Академії наук Китаю провела дослідження характеристик кам’яних знарядь, знайдених у місцевості Ценьцзявань у басейні річки Ніхевань на півночі Китаю.

Вчені провели поглиблений технічний аналіз і високоточне 3D-сканування знайдених кам’яних знарядь та виявили, як гомініни виготовляли й використовували примітивні вироби з каменю.

Результати засвідчили, що древні жителі цієї місцевості понад мільйон років тому вже добре володіли технологією обробки каміння й виготовлення виробів із нього, яка є важливою частиною ашельської культури раннього палеоліту з характерними для неї кам’яними двобічно-обробленими ручними рубилами, сокироподібними та іншими знаряддями з каменю.

Читати ще: Учені визначили вік знайдених на Закарпатті камʼяних знарядь: це найдавніші сліди існування людей у Європі

Опанування технології виготовлення кам’яних знарядь вважається першою стандартизованою традицією виготовлення інструментів Homo erectus (людини прямоходячої, безпосереднього попередника сучасної людини) та ранніх Homo sapiens.

Дослідницька група вважає, що гомініни у місцевості Ценьцзявань мали такий же когнітивний рівень та технічні здібності, як ашельські гомініни у Європі, які проживали на території сучасної Франції, де вперше були знайдені артефакти цієї культури.

На думку авторів дослідження, знахідки на півночі Китаю засвідчують, що місцеві гомініни ашельської культури набагато раніше опанували технології виробництва знарядь із каменів, а знайдені артефакти цієї культури є найдавнішими в Євразії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus