USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Презентація одягу – «Волинський серпанок». ФОТО

3 Липня 2013 13:59
Уперше за 100 років в Україні здійснили реконструкцію серпанкового строю. Так, у рамках підготовки до фестивалю «Волинське віче. Рік перший. Волинський серпанок» у Рівненському обласному краєзнавчому музеї 5 липня відбудеться унікальна презентація одягу, пошитого зі справжнього серпанку. Серпанкову тканину виготовили в наші дні у майстерні історичного ткацтва «Легенди Волині», що в місті Радивилів.

До уваги відвідувачів представлять два повні жіночі серпанкові строї, прототипом для яких став одяг із села Крупове Дубровицького району Рівненської області. Оригінали строю зберігаються у Сарненському історико-етнографічному музеї. Крім цього, на презентації покажуть сучасну інтерпретацію використання серпанкового полотна — весільне вбрання в етнічному стилі.

Майстриням знадобилися три роки, аби «з нуля» відродити особливості ткання серпанкового полотна. Здійснили близько сотні спроб, доки структура і товщина тканини почала відповідати історичному оригіналу початку XX століття.

Так, легка напівпрозора тканина у давні часи була мрією українських дівчат, в неї вбиралися заможні панянки, а наречені мали серпанкові елементи одягу, коли йшли до шлюбу. Зазвичай серпанок використовували для обмотування голови. Побутування повного серпанкового строю зафіксована на теренах України лише в Дубровицькому районі Рівненської області. Саме тому відтворити такий унікальний одяг було надзвичайно цікавою задачею і справжнім викликом для майстерні «Легенди Волині».






Місце проведення презентації: Рівне, Рівненський обласний краєзнавчий музей, вулиця Драгоманова, 19.
Час презентації: 5 липня 2013 року, 14:00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus