USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Президент надав звання Героя України загиблому морпіху з Каменя-Каширського

20 Липня 2023 19:45
Морському піхотинцю із Каменя-Каширського, бійцю Сил спеціальних операцій ЗСУ Роману Букалу посмертно надано звання Героя України. Це державна нагорода найвищого ступеня, що надається громадянам за здійснення визначного геройського вчинку й відзначається орденом «Золота Зірка».

Про це пише газета «Полісся».

Відповідний Указ видав Президент України якраз у 500-й день повномасштабної війни. Таким чином глава держави відреагував на електронну петицію, оприлюднену 16 січня на сайті очільника держави Віктором Ісюком. Документ набрав понад 25 тисяч необхідних голосів. Тож Володимир Зеленський розглянув його та видав Указ «Про присвоєння Роману Букалу звання Герой України».

Букало Роман Сергійович – єдиний син в сім’ї, пов’язав своє життя із військовою справою, підписавши відповідний контракт, ще в 2013 році. Прагнув стати висококваліфікованим бійцем. А через пів року, з 2014-го, 19-річний юнак вже воював на сході України в складі 80-ої окремої десантно-штурмової бригади. Обороняв Луганський аеропорт, брав участь у запеклих боях у районі Станиці Луганської тощо. Героїчно самотужки рятував й витягав «загублених» побратимів із оточеного й вщент зруйнованого ворогом аеропорту.

Читати ще: Зеленський посмертно нагородив орденами понад 50 військових із Волині. Імена

Смерть неодноразово підкрадалась до нього дуже близько: то влучання снаряду в кількох метрах від нього, то потрапляння його групи у пастку противника під жорстоку вогневу атаку. Дивом врятувався від загибелі, коли вагнерівці збили поблизу Луганська Іл-76 із українськими десантниками.

Тоді трагічно загинуло 49 осіб. Камінь-каширець в останні хвилини перед вильотом пересів в інший літак.

Із закінченням контракту, з 2017-го, хлопець залишає фронт, повертається до мирного життя. Однак, коли розпочалося повномасштабне вторгнення, 24 лютого 2022 року, вирушив додому із Німеччини, де на той час перебував. Уже за декілька днів у складі добровольчого українського корпусу «Правий сектор» обороняв Київ, потім охороняв аеропорт у Жулянах. Далі успішно пройшов відбір і підготовку до лав 73-го морського центру Сил спеціальних операцій ЗСУ – підрозділу наймотивованіших та найдосвідченіших військових.

Читати ще: Президент посмертно надав звання Героя України 23-річному капітану з Волині Едуарду Камардіну

Його життя обірвалося торік 17 грудня під час виконання завдання із визволення острова Великий Потьомкінський на Херсонщині. За декілька днів йому виповнилося б 28 років…

Лише 12 січня 2023-го Роман Букало знайшов вічний спочинок на рідній землі. У нього залишилися бабуся, батьки і кохана.

До слова, за бойові заслуги перед державою, згідно з Указом Президента України від 20 квітня 2022 року посмертно було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» ще одному камінь-каширцеві – мужньому воїнові Миколі Цюрику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 23 Липня 2023 12:20
Ви поширили неправдиву та непідтверджену інформацію: не перевірили чи є відовідний Указ Президента України про присвоєння Роману Букалу звання Герой України, нема такого Указу Президента України. На сайті Президента України є тільки Указ 120/2023 від 2 березня 2023 року про нагородження Романа Букала орденом "За мужність" ||| ступеня. Довіряй, але перевіряй.
Якщо чогось не знаєш Показати IP 29 Липня 2023 19:52
Не всі укази президента публікуються. Є таємні нагороди та укази. Автор петиції отримав відповідь і інформацію про указ. Ось сьогодні президент в день ССО (29 липня) відвідав позиції і вручив нагороди декільком воїнам, але імен їх ніхто не скаже, указів не опублікує. Загальна кількість виданих нагород Героя України і опублікованих наказів не збігається. Якось так... Думайте... А Вам бачу муляють чужі нагороди? Витратили час перевірити укази. Заздрість погана річ.
волинянин Показати IP 31 Липня 2023 17:11
Його посмертно нагородили орденом "За мужність" ||| ступеня, не таємно же. Не всі Укази про присвоєння звання Герой України публікуються, але так, коли Герой живий.
Ігор Показати IP 2 Серпня 2023 14:52
А як тепер бути з іншими загиблими? Якщо йому дали Героя просто за смерть, без геройства, то треба давати звання Герой України всім загиблим, всім без винятку. Так буде правильно і справедливо. Звання Герой України присвоюється громадянам України за ВИНЯТКОВИЙ ГЕРОЙСЬКИЙ ВЧИНОК, а не просто за смерть. Колись Порошенка критикували за безпідставну роздачу звань та нагород, так не повинно бути.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus