USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Про особливості мобілізаційної роботи розповів комісар Володимир-Волинського райвійськкомату

5 Вересня 2015 09:00
Комісар Володимир-Волинського райвійськкомату Руслан Яцій розповів про національні особливості мобілізаційної роботи у районі.

Завершення шостої, на жаль, не останньої – згідно з прогнозами аналітиків – хвилі мобілізації привело журналістів “БУГу” у кабінет комісара Володимир-Волинського райвійськкомату Руслана Яція, який, до слова, отримав званням підполковника.

Пане підполковнику, які проблемні моменти 6-ої хвилі мобілізації Вам доводилося вирішувати і як вони впливали на загальний хід процесу?

Об’єктивні причини, які негативно впливають на виконання поставленого завдання, можу назвати наступні:

– особовий склад груп оповіщення позбавили законодавчої можливості заходити до помешкань громадян без їхньої згоди, перевіряти документи та ідентифікувати особистість;

– практично вичерпані залишки вільних ресурсів, що практично унеможливлює виконання завдань 6-ої черги часткової мобілізації;

– низька ефективність існуючої системи оповіщення;

– неконтрольовані міграційні процеси також мали суттєвий вплив на хід мобілізації;

– дуже низький рівень патріотизму населення регіону;

– відсутність цілеспрямованої діяльності органів державної влади щодо виготовлення та розповсюдження агітаційних матеріалів патріотичного спрямування;

– підрозділи МВС не вважають розшук громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, своїм завданням, посилаючись на різні причини (відсутність кримінальних проваджень, відсутність таких завдань в Законі України «Про міліцію» та інше).

Крім зазначеного, варто вказати на недовіру до діючої влади у зв’язку із позбавленням районних державних адміністрацій фінансових важелів впливу, виборами до органів місцевого самоврядування, можливим скороченням державних адміністрацій у ході адміністративної реформи.

У спілкуванні із сільським населенням, неодноразово зустрічала нарікання на недотримання рівності в мобілізації між населенням міста і села. Кажуть, що селян мобілізовано більше. Як Ви формуєте баланс між кількістю мобілізованих із міста та району?

Наряд на призив по мобілізації між містом Володимир-Волинський, Турійським і Володимир-Волинським районами розподілили рівномірно відповідно до вільних залишків, що перебувають на військовому обліку у військовому комісаріаті. Місто Володимир-Волинський, Турійський і Володимир-Волинський райони впоралися із завданням практично з рівними результатами. Таким чином, по завершенню 6-ої черги мобілізації Володимир-Волинський ОРВК виконав план на 61 %.

Який порядок проведення оповіщення?

В районах створили групи оповіщення, до складу яких входять сільський голова, представник органів МВС, та представник військового комісаріату. В місті теж працюють групи оповіщення, є першочергові посильні, а також на базі ЖЕК створенили дільницю оповіщення.

Поясніть, будь ласка, зі свого боку ситуацію із мобілізацією голови Лудинської сільради.

На військово-лікарські комісії викликали усіх сільськіх голів як Турійського, так і Володимир-Волинського районів. Серед них є військовозобовязані, яким уже виповнилось 50 років. Вони, згідно з результатами медичних комісій, визнані не придатними, направлені на додаткове медичне обстеження, мають право на відстрочку відповідно до чинного законодавства. А ті, які визнані придатними (обмежено придатними) та не мають права на відстрочку, підлягають відправці у війська. Таким виявився і Лудинський сільський голова. Крім нього до лав ЗСУ призвали по мобілізації сільських голів Новосілківської, Кульчинської та Соловичівської сільських рад Турійського району. Також двоє сільських голів, які були визнані не придатними до віськової служби, виявили бажання та були зараховані у списки роти охорони Володимир-Волинського ОРВК.

Чи перейматимете досвід Нововолинського ОРВК, щодо вручення повісток на ринку, друку списків у ЗМІ?

Як відомо, повістки вручають і на робочих місцях. Тобто для підприємців та реалізаторів-продавців торгові точки є місцем роботи. Тому вважаю, що нічого протипавного в цьому випадку немає.

А щодо друкованих списків у ЗМІ, то тут теж нічого не порушують. Друкують списки військовозобов'язаних, які з різних причин не були оповіщені. Можливо, хтось прочитає своє прізвище та з’явиться у військовий комісаріат для уточнення облікових даних та проходження медичної комісії.

Скільки черг (хвиль) мобілізації може бути?

Такої інформації не маю. Як тільки оголосять наступну чергу мобілізації, населення міста та районів обов’язково повідомлять.

В пресі публікували інформацію, інтерв’ю матерів, сини яких загинули на сході, або ж служать в лавах ЗСУ на даний момент, а згідно зі списками ОРВК знаходяться в розшуку як такі, які ухиляються від служби в армії. Як Ви поясните такі випадки?

Із сільськими радами, підприємствами та організаціями проводять звірки. Якщо звірку провели не належним чином? то можуть бути такі казуси. Наприклад, якщо сільська рада не повідомила? що військовозобов'язаний помер або керівник підприємства не повідомив, що його працівник проходить службу в підрозділі ДУК, або ж після відправки кандидата для проходження військової служби за контрактом військова частина не повідомила про зарахування його у списки частини, то, звичайно, цим людям можуть принести повістку. Але, як відомо, не помиляється лише той, хто не працює.

Ще раз розкажіть про основні напрямки роботи військового комісаріату, будь ласка.

Військовий комісаріат у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, військовими статутами, указами та розпорядженнями Президента України, актами Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, а також цим Положенням.

Основними завданнями військових комісаріатів є:

-підготовка і проведення у взаємодії з органами місцевого самоврядування у визначені Указом Президента України строки загальної чи часткової мобілізації громадян і техніки підприємств, установ, організацій у Збройні Сили та інші військові формування України;

-організація обліку і мобілізаційної підготовки військовозобов’язаних і техніки підприємств, установ, організацій, призначених для забезпечення потреб Збройних Сил та інших військових формувань України на воєнний час, та розробка і здійснення заходів щодо забезпечення їхніх потреб під час проведення мобілізації;

- підготовка і проведення у взаємодії з органами місцевого самоврядування призову громадян на строкову службу, відправка призовників до військ;

- взаємодія з комісіями у справах альтернативної служби у питанні направлення громадян для проходження альтернативної (невійськової) служби, взяття їх на військовий облік після звільнення з цієї служби;

- організація оборонно-масової та військово-патріотичної роботи серед військовозобов’язаних, призовників і допризовної молоді, здійснення військово-оборонних заходів;

- проведення спільно з керівниками органів охорони здоров’я, освіти, підприємств, установ, організацій усіх форм власності та органами об’єднань громадян роботи щодо підготовки військовозобов’язаних, призовників і допризовної молоді до військової служби;

- участь у доборі викладачів допризовної підготовки для загальноосвітніх шкіл та професійних навчально-виховних закладів, надання їм методичної допомоги;

- облік військовослужбовців, яких звільняють зі Збройних Сил та інших військових формувань України, і вжиття заходів щодо працевлаштування та забезпечення їх житлом;

- розгляд листів, скарг та заяв військовослужбовців і громадян, надання допомоги і сприяння у задоволенні їх законних вимог відповідними органами;

- забезпечення в межах своєї компетенції соціального захисту військовослужбовців (осіб, звільнених з військової служби) та членів їх сімей.

Усіх цікавлять місця проходження служби призовників-строковиків, перебування їх в АТО.

Юнаків, яких призвали до лав збройних сил України на строкову службу в період весняного призову 2015-го року, відправили у складі команд у військові частини, які дислокуються в таких містах як Київ, Львів, Запоріжжя, Чернігів, Івано-Франківськ, Луцьк, Біла Церква, Кам’янка Бузька, Шепетівка, Золочів та Стрий.

В зоні проведення АТО віськовослужбовці строкової служби не перебувають.

Чи позначиться на ротації військовослужбовців, які знаходяться у зоні АТО, невиконання плану 6-ої черги мобілізації?

Відповідно до законодавства призов по мобілізації до лав збройних сил України проводиться на 1 рік. Тому усіх військовослужбовців, що призвані по мобілізації після завершення року служби, демобілізують і зарахують на військовий облік у своїх військових комісаріатах.

У серпні в місті Володимирі-Волинському помітили машину місії “Чорний тюльпан”. Що Вам відомо про цей візит?

Про пибуття до Володимир-Волинського місії «Чорний тюлюпан» мені невідомо нічого. Представники цієї організації до військового комісаріату для співпраці не прибували. Володимир-Волинський об'єднаний районний військовий комісаріат готовий в межах своєї компетенції надавати допомогу та співпрацювати в питаннях діяльності «Чорного тюлюпану».

Розкажіть про схему оформлення та видачі посвідчень “Учасника бойових дій”, кількість їх у Володимирі-Волинському районі, проблеми, шляхи пришвидшення видачі посвідчень.

Для надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним), що звільнені з військової служби та стали на військовий облік, подають документи у Володимир-Волинський об’єднаний районний військовий комісаріат з питань визначення учасників бойових дій такі документи:

- довідка про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (оригінал);

- витяги із наказів по стройовій частині про убуття (прибуття) до військової частини після виконання завдань антитерористичної операції (оригінал);

- витяги із наказів по стройовій частині першого заступника керівника Антитерористичного центру (командира сектору) про прибуття для виконання завдань антитерористичної операції та вибуття до місця постійної дислокації (оригінал);

- копії посвідчень про відрядження (в разі їх наявності);

- копії документів про отримання поранень ( в разі їх наявності);

- копія паспорта (1,2 та прописка);

- копія військового квитка;

- витяг з наказу про звільнення з військової частини.

Раніше документи на оформлення статусу учасника АТО надсилали до Києва, що спричиняло певні незручності і втрату часу. Тепер відповідні документи надсилають комісії Волинського обласного військового комісаріату з питань розгляду матеріалів про видачу посвідчень учасника бойових дій.

За станом на сьогодні у Володимир-Волинський об’єднаний районний військовий комісаріат подали 240 заяв, видали посвідчень учасника бойових дій 195 особам.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що волинські бійці добивалися пільг у замміністра.

Як відомо, бійці, загиблі та родини загиблих воїнів добровольчих підрозділів не мають жодних пільг та статусів в нашій державі. Нещодавно ЗМІ облетіла історія із проблемними моментами в сім’ї загиблого бійця ДУК “Правий Сектор” Дмитра Колесникова. Як Ви вважаєте, чи справедливо, що ті, хто добровільно віддав своє життя за незалежність та єдність України позбавлені будь-яких пільг?

Наразі питання залишається відкритим. І не вирішили його на законодавчому рівні. Для того, щоб отримати статус сім’ї загиблого військовослужбовця необхідне заключення військово-лікарської комісії, тобто необхідне підтвердження того, що смерть сталась під час проходження військової служби. А так як Дмитро не був призваним до лав ЗСУ, а був добровольцем ДУКу, то це не є виконанням військового обов’язку. Сподіваюсь, що це питання впорядкують на законодавчому рівні, тому як не один Дмитро віддав своє життя боронячи державу в складі Українського Добровольчого корпусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus