USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Профтехосвіта – основа майбутнього України: у Луцьку триває свято робітничих професій

30 Травня 2018 13:39
Викладачі та вихованці понад 20 закладів професійно-технічної освіти області демонструють здобутки та продають свої вироби під час ярмарку у центрі Луцька. Обласна влада розглядає можливість обладнати окреме приміщення за кошти обласного бюджету, аби такий ярмарок-продаж проводився протягом всього року.

Свято професійно-технічної освіти Волині відбувається 30 травня на Театральному майдані у Луцьку.

Захід організовують з метою популяризації та піднесення престижу робітничих професій, налагодження партнерських зв’язків, виявлення і підтримки обдарованої молоді в системі професійної освіти, підвищення рівня професійної підготовки, розвитку творчої активності учнів. Участь у святі беруть понад два десятки закладів профтехосвіти Волині. У рамках свята відбувається ярмарок-продаж виробів, майстер-класи професійного спрямування, виступи учасників художньої самодіяльності тощо.

Учасників свята вітали представники обласної влади та народний депутат Ірина Констанкевич.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко розповів, що щороку з 5-6 тисяч випускників волинських закладів профтехосвіти працевлаштовуються 75-80%, ще 10% вирішують здобувати вищу освіту, а решта їдуть в сусідні держави чи деінде. Він відзначив, що такі виставки, як цього разу, відбуваються вже 18 рік поспіль, і, на його думку надалі вони повинні бути більш масштабними та цікавими. Він розповів, що розмовляв з деким із керівників закладів і дізнався, що вони мають заявки навіть на більшу кількість фахівців, ніж може випустити училище, зокрема, це стосується харчової промисловості. Посадовець визнав, що йому було б радісніше, якби потужнішою була і тяжка промисловість, але це попереду. Перш за все, мовляв, потрібно модернізувати освіту, тому що наразі бракує навчально-матеріальної бази. У модернізації, з його слів, допомагають місцеві власники сільськогосподарських підприємств, які використовують сучасну західну техніку. Також голова ОДА відзначив, що професія модельєра прикрашає світ.


«Я знаю, що до нас приїздить Андре Тан і має свій офіс на Волині, представляє своє модельне агентство. Напевно, цього мало. В нас Танів чи Танюх повинно бути набагато більше і ми готові надавати умови, щоб розвивати і цю галузь виробництва», - відзначив Олександр Савченко.

Насамкінець він побажав вихованцям закладів профтехосвіти оптимізму, жаги до навчання, вдосконалення та віри в те, що будь-яка цеглина, закладена в ролі першої професії, знадобиться їм у житті.


«Якщо людина руками може щось робити – це перспектива, головою – теж перспектива, а якщо просто «руководітєль» – руками водити, це нещасна людина, як я. Що далі робити, я й сам не знаю», - пожартував голова ОДА.

Голова Волинської облради Ігор Палиця зазначив, що ситуація зараз непроста, тому що досі незрозуміло, як повинні працювати закони Верховної Ради та розпорядження Кабміну, прийняті протягом останніх двох років – незрозуміло хто повинен платити гроші, на чиєму балансі повинні перебувати заклади тощо, буде фінансування чи ні. Можливо, хтось хоче скинути ці заклади на обласні бюджети, щоб їх скоротити, але обласна рада цього не дозволить, - запевнив Ігор Палиця. З його слів, шукатимуть усі можливості для фінансування, адже професійно-технічна освіта – це основа майбутнього України. Сьогодні дипломи про вищу освіту – це гордість, але їхнє використання вже наближається до нуля, тому що в сучасних технологіях різниця між профтехосвітою та вищою освітою мінімальна, тому що, маючи сучасне обладнання, заклад можуть випускати найкращих фахівців тієї чи іншої галузі, які не відрізнятимуться від інженерів з вишів. Він побажав учасникам свята гарної презентації своєї роботи, успішної роботи з рекрутингу, щоб майбутні студенти пішли в ці заклади. Попри те, що українські бізнесмени поки не можуть дозволити виплачувати європейські зарплати, випускники закладів профтехосвіти, попрактикувавшись за кордоном, зможуть все одно повернутися в Україну, коли ситуація в найближчі роки стабілізується.


Голова підкомітету Верховної Ради з професійно-технічної освіти Ірина Констанкевич розповіла, що на етапі завершення перебуває зараз розробка концепції розвитку професійно-технічної освіти. Вона чітко визначає, що на найближчі десятиліття в державному пріоритеті повинна бути професійно-технічна освіта. Це намагаються зберегти на рівні фінансування. Другою обставиною є те, що ЄС зацікавлений у тому, щоб українська профтехосвіта була на належному рівні, і Волинь продемонструвала, що може працювати за європейськими програмами. Успішним прикладом співпраці з Естонією Волинь показала, що за рівнем цих закладів перебуває на високому рівні і на базі області можна залучати сучасні технології навчання та виробництва. Європейський фонд освіти визначив, що цього року готовий виділити для профтехосвіти в Україні 50 мільйонів євро. Депутат пообіцяла, що робитиме усе для того, щоб частину цих коштів скерували на розвиток закладів профтехосвіти на Волині.


Також вона розповіла, що у Львові на нараді, де обговорювали проблеми профтехосвіти та розвиток коледжів і технікумів, відзначили Волинь як область, яка зусиллями облради та ОДА підтримує такі заклади фінансово. Ірина Констанкевич побажала учасникам свята успішної та результативної роботи, адже за профтехосвітою майбутнє України та Європи і без фахівців робітничих професій обійтися неможливо.

Після вітального слова представники влади оглянули ярмарок виробів закладів професійно-технічної освіти.


Ігор Палиця розповів, що наразі триває «шокова терапія», коли держава скидає заклади на фінансування з обласного бюджету. Витрати оптимізовуватимуть і знаходитимуть фінанси на розвиток профтехосвіти та можливості забезпечення навчального процесу сучасними методами, щоб випускники ПТНЗ вміли працювати на сучасному обладнанні. Він повідомив, що говорив сьогодні з головою облдержадміністрації, і в Луцьку вони спробують знайти приміщення, обладнати його за кошти обласного бюджету та дати можливість профтехучилищам протягом всього року робити там виставку-продаж, аби вони могли рекламувати себе, продавати вироби і отримувати фінанси на свій розвиток.


Ірина Констанкевич повідомила, що під час розгляду законопроекту про профтехосвіту у підкомітеті наполягатиме на тому, щоб із переданням закладів на місцевий бюджет повинно бути розуміння того, як ці заклади зможуть себе утримувати, де буде майно тощо, на місцевому рівні повинно бути і ліцензування, тому що саме на рівні області повинні вирішувати, потрібна та чи інша професія, чи ні. Важливою обставиною є залучення коштів з закордону, але ЄС надає фінансування лише на затребувані професії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
опа Показати IP 30 Травня 2018 14:33
Готуємо кадри для євросоюзу(((
Петро Показати IP 30 Травня 2018 15:01
Готуємо кадри на біржу а гроші викидаєм на вітер!
Їван Показати IP 31 Травня 2018 11:31
Що за маразм??? Яке ще "майбутнє україни"? Хіба така "держава" як україна має якесь майбутнє?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus