USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Чому мовчать батьки, діти яких їздитимуть до школи у сусідні села?», - голова облради

29 Листопада 2016 17:48
Без політики, а у співпраці та діалозі вирішували проблеми освіти делегати Форуму працівників освіти Волині у сесійній залі обласної ради. Які спільні напрацювання щодо зміни в освітянській галузі зробили делегати Форуму і чи дослухаються до їх пропозицій народні обранці при голосуванні за держбюджет на 2017 рік, - йдеться у матеріалі на «Волинській правді».

Сьогодні проблеми освіти актуальна як ніколи, адже у проекті держбюджету на 2017 рік на 14,7% зменшиться субвенція на освіту, при чому Уряд уже передбачив перекласти витрати на комунальні платежі та на виплату заробітної плати непедагогічним працівникам на місцеві бюджети. З пафосно обіцяних 124 млрд грн річних на освіту, спочатку говорили аби дати 10 млрд грн, а зараз є інформація, що на освіту наступного року планують виділити лише неповних 2 млрд грн. Це мізер в порівнянні з реальним потребами навчальних закладів країни.

Проблеми середньої освіти на Волині, перспективи розвитку сільських шкіл в умовах оптимізації навчальних закладів, освіта в ОТГ, розвиток позашкільного навчання та можливості фінансування галузі в цілому - ці та інші важливі питання обговорювали вчителі, директори шкіл, представники з районних та міських відділів освіти, депутати обласної ради. Форум відбувся також за участю народного депутата України Ірини Констанкевич та голови обласної ради Ігоря Палиці.

«Коли розглядали проект бюджету України на 2017 рік в розрізі видатків на освіту, це були не парламентські слухання про фінансування цієї галузі в Україні, а про її нефінансування, – повідомила народний депутат України Ірина Констанкевич. – Я намагалась донести депутатам усю важливість і можливі суспільні наслідки, які можуть виникнути в країні при такому фінансуванні освіти. Чому виділятимуться мільярди на створення силової держави (армію, поліцію, прокуратуру та ін.), а на нашому майбутньому – дітях економлять?».

Ірина Констанкевич каже, що неодноразово намагалась достукатись до парламентарів, акцентувавши їх увагу на основних засадах, які декларовані у Конституції України – доступність та якість освіти, і у цьому ключі особливо гостро стоять питання сільських шкіл.

Модератор форуму, депутат обласної ради Олександр Курилюк закликав усіх активно долучатися до обговорення нагальних проблем освітянської галузі і напрацювати єдину позицію і вимоги до парламентарів поки вони не проголосували за остаточну версію бюджету країни: «Нам потрібно більш принципово висловлювати свою спільну позицію, зокрема, у виділенні державної субвенції на освіту, бо те навантаження, яке може лягти на місцеві бюджети в умовах децентралізації буде не співмірне з їх можливостями, також має бути більш вагоме слово профспілок. Треба разом звертатися до Верховної Ради, до Кабінету Міністрів зі своїми пропозиціями. Ми будемо рекомендувати місцевим радам при формуванні своїх бюджетів врахувати потреби цієї галузі. Бо сьогодні, на жаль, державні цільові програми підтримки освіти не працюють».

Бути активним у вирішенні важливих проблем свого міста чи села неодноразово закликав голова обласної ради Ігор Палиця. «Чому, наприклад, мовчать батьки, діти яких їздитимуть у сусідні села до школи, бо у них закривають навчальний заклад? Чому мовчать директори тих сільських освітніх закладів, де цього року мали уже бути збудовані туалети? Ми на це виділили у співфінансуванні 10 млн грн. І із 72 закінчили будівництво тільки 11 туалетів. Чому з усіх програм обласного бюджету вдалося освоїти лише кошти чверті проектів. То чому ж ніхто про це не говорить?», - емоційно звернувся до присутніх на форумі освітян Ігор Петрович. І порадив разом звернутися до Кабінету Міністрів, Верховної Ради з пропозиціями, які допоможуть вирішити проблеми галузі, поки ще є можливість вплинути на формування бюджету країни.

Тож, учасники форуму склали звернення з власними пропозиціями до урядовців. У ньому, зокрема, є вимоги передбачити такі обсяги освітньої субвенції, які б дали можливість належно функціонувати загальноосвітнім навчальним закладам, а учням забезпечити здобуття освіти незалежно від місця їх проживання, скасувати заборону фінансування навчальних закладів за рахунок освітньої субвенції, кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, відновити цільові державні програми, передбачити освітню субвенцію на функціонування позашкільних навчальних закладів, надання дотацій з держбюджету місцевим бюджетам на утримання закладів освіти та ін.

«Я зобов’язуюсь донести ваші рішення до парламентського середовища», - запевнила делегатів Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сераховичі Показати IP 29 Листопада 2016 18:02
Шановний Ігоре Петровичу! В наш час від батьків.від громади села нічого не залежить! Районна влада. місцеві депутати вхожі в більш менш "високі" кабінети впливають і вирішують всі питання так як вигідно ім! Закривають лікарні .школи. передають авто швидкоі допомоги заради своєі маленькоі вигоди ...
депутат Показати IP 29 Листопада 2016 18:52
Як ви думаєте чи буде відстоювати депутат Старовиж райради Лариса Віталіівна Мазурик інтереси малокомплектноі школи якщо іі амбітні плани створити любою ціною та стати головою об"єднаноі громади і стати депутатом обл ради ? Заради своєі кар"єри всі методи хороші .а діти це проблеми тільки батьків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus