USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Прокуратура тисне на волинську громаду через співпрацю з «Волиньприродресуром»

29 Березня 2018 12:45
Через рішення Прилісненської ОТГ співпрацювати з комунальним підприємством «Волиньприродресурс» на голову громади чинять тиск – прокуратура безпідставно вимагає в сільради терміново надати копії документів, не маючи на це законних підстав.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко, 28 березня він отримав лист від маневицької прокуратури з вимогою надати всі документи та матеріали, пов’язані з рішенням, проголосованим на сесії сільради, щодо звернення «Волиньприродресурсу».

Прокурорський тиск

Лист, що стосується матеріалів рішення сільської ради № 11/6 від 20.11.2017 «Про клопотання комунального підприємства «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради, вручити голові ОТГ приїхали особисто два прокурори Маневицької місцевої прокуратури. Так, лист, підписаний 28 березня, містить вимогу надати завірені копії документів, на підставі яких було прийняте рішення щодо «Волиньприродресурсу».
Усі копії голова мав би скерувати на адресу місцевої прокуратури не пізніше того ж 28 березня. В іншому випадку йому загрожує порушення кримінального провадження через ненадання документів.

«Тоді в мене виникає питання: для чого я ходив на схід воювати? Заради таких людей, які зараз не дають спокійно жити громаді? Які малюють ситуації і в кожному бачать злочинця? Може, вони й займалися злочинністю, але я живу чесно», – обурився Ігор Терещенко.

Він також зазначив, що чомусь прокуратура взялася саме за його громаду, однак проігнорувала ситуацію із 220 гектарами бурштинових земель, які «віддали сумнівним людям».

«У мене почалися проблеми після того, коли я все це, зокрема й щодо Василенка (екс-керівник Держгеокадастру Василь Василенко, – ВН) та його львівських заступників, розповів на зустрічі у Волинській ОДА заступнику обласного прокурора, який теж зі Львова», – сказав Ігор Терещенко.

Голова ОТГ Ігор Терещенко також зазначив, що лист, який отримала сільська рада, вони оцінюють як звичайний інформаційний запит, тому й відповідатимуть на нього в порядку надання відповіді на інформаційний запит.
Як пояснив юрист Прилісненської сільської ради Антон Приймаченко, чинне законодавство України не передбачає можливості, аби органи прокуратури здійснювали нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування. Тож, оскільки не йдеться про будь-яке порушене кримінальне провадження, прокуратура не має права вимагати надання документів у негайному порядку.

Водночас, як стало відомо голові ОТГ із власних достовірних джерел, через ненадання документів йому погрожують затягнути також клопотання щодо реконструкції частини будівлі школи.

Візуальна експертиза

Юрист Прилісненської сільської ради Антон Приймаченко пригадав, що фактично тиск прокуратури на сільську раду розпочався ще в грудні 2017 – січні 2018 року. Він пригадав, що тоді «за самостійно виявленим прокурором (керівником Маневицької місцевої прокуратури Олегом Немирівським, – ВН) кримінальним правопорушенням» стосовно посадовців сільської ради та ТзОВ «Екобуд», що виступало підрядником на роботах із реконструкції частини будівлі школи під адміністративне приміщення та центр надання адміністративних послуг, порушили кримінальне провадження за ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів».

Попередньо на визначення виконавця робіт було проведено тендер. Реконструкцію оцінили в 4,7 мільйона гривень, але ТзОВ «Екобуд» запропонував провести роботи на 1 мільйон гривень дешевше.

«Прокурор десь їхав, побачив об’єкт і за тим, що побачив, вирішив, що там є невідповідність виконаних робіт заплаченій сумі, але не було враховано, що цей об’єкт був перехідним і він ще досі будується», – сказав Антон Приймаченко і додав, що, крім того, частину робіт виконували всередині приміщення, до того ж, наприклад, проведення каналізаційної чи водопостачальної системи аж ніяк не можна оцінити на око.

Потім прокуратура неодноразово зверталася до сільської ради, аби обстежити об’єкт, та подала клопотання в Маневицький районний суд, щоби отримати доступ до приміщення, але відповідної ухвали суд не виніс і порекомендував врегулювати питання мирним шляхом, зокрема надати до приміщення доступ слідчим.

«Ми пішли назустріч, хотіли запросити незалежного експерта, аби він дав оцінку роботам. Але, оскільки такому експерту потрібно платити, слідчі взяли простого будівельника з району, який працює в лісгоспі, і він як консультант обстежив об’єкт. Проте не вдалося встановити всього обсягу робіт, тому прокуратура з повторним клопотанням звернулася до суду, аби вже Державна аудиторська служба отримала доступ на позапланову перевірку. Своєю чергою, в суді пояснили, що ніяких перешкод для цього не було, тобто під час перевірки вони могли б задіяти спеціаліста й із аудиторської служби», – зауважив юрист.

Він додав, що в ухвалі, яку тоді виніс суд, йшлося про перевірку «фінансово-господарської діяльності Прилісненської сільської ради»:

«Ця перевірка відбулася, спочатку підписали нульовий акт щодо огляду приміщення ради, тепер отримали акт фінансової інспекції. Як повідомили нам достовірні джерела, прокуратура зараз має намір брати незалежного експерта», - каже юрист.

На його думку, мова йде про навмисне затягування кримінального провадження, адже достовірно про те, в чому саме, як вважає прокуратура, полягає порушення - невідомо.

Як стало відомо ІА Волинські Новини, станом на ранок 29 березня до приміщення Прилісненської сільської ради знову приїхали представники місцевої прокуратури, цього разу уже з працівниками поліції. Вони проводять незаконний обшук і виїмку оригіналів документів, при цьому не маючи санкції суду на такі дії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Абориген Показати IP 29 Березня 2018 13:23
Одна ОТГ яка в Маневицькому районі хоч щось робить і ту потрібно загнути.
читач Показати IP 29 Березня 2018 13:40
в прокуратурі Маневицького району "свій" Кримінальний процесуальний кодекс, територіальна юрисдикція якого поширюється на Маневицький, Рожищенський, Камінь-Каширський, Любешівський та Ківерцівський райони. Там сплош і рядом маразм.
Іван Показати IP 29 Березня 2018 14:55
Молодці, ОТГ грамотно юридично "умили" прокуратуру!
Потерпілий Показати IP 29 Березня 2018 20:47
Молодець голова ОТГ і дивно, але молодець і суддя! Зазвичай, ну принаймні в нас, судді бездумно в ухвалах дозволяють робити прокуратурі все не залежно від наявності причин. Кримінальних справ відкривається по 10 в місяць. Скоро підрядники відмовлятимуться працювати у нас в районі.І всі кримінальні справи відкриваються прокуратурою тому, що "в ході візуального огляду встановлено змову замовника і підрядника, чим спричинено збитки". Ото око чудове мають! Все візуально виявляють!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus